Waterontharder-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

FAQ: Welke waterontharder kopen

Bij het aanschaffen van een waterontharder kom je voor veel keuzes te staan. Je zult je een weg moeten banen door een jungle van technische informatie. Om te weten welke waterontharder je moet kopen, moeten volgende vragen gesteld worden:

• Elektronische of mechanische (hydraulische) besturing?
• Enkele of dubbele harscilinder?
• Tijdgestuurd of volumegestuurd?
• Waterverbruik en zoutverbruik?

 

 

1. Elektronische of mechanische besturing?

Veel waterontharders werken volledig zonder stroom en zijn ‘hydraulisch’ of ‘mechanisch’ gestuurd. Dat wil zeggen dat het apparaat volledig op waterdruk werkt en niet afhankelijk is van elektriciteit voor de aansturing van het regeneratieproces. Mechanische waterontharders zijn volumegestuurd of tijdgestuurd. Deze apparaten gaan na een ingestelde hoeveelheid water (volume) of een bepaalde tijd regenereren.

Bij een elektronische sturing wordt het regeneratieproces geregeld door een centrale computer. Het voordeel hiervan is dat processen nauwkeurig ingesteld kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat de ontharder niet moet werken wanneer je op reis bent.

Voordelen elektronische sturing

• Nauwkeurig in te stellen regeneratieproces om minder zout en spoelwater te verbruiken.
• Veel instelmogelijkheden
• Automatische spoeling is mogelijk (bijvoorbeeld na 21 dagen)
• Waterverbruik kan gemonitord worden

Voordelen mechanische (hydroauische) sturing

• Geen elektriciteitskosten
• Geen storingen aan elektronica mogelijk
• Eenvoudige bediening

 

 

2. Tijdgestuurde of volumegestuurde waterontharder kopen?

Het is aan te raden om een waterontharder met een volumegestuurde besturing te nemen. De harskern is namelijk pas na een bepaald aantal liter water verzadigd en niet perse na een bepaalde tijd. Stel dat je een weekend afwezig bent en geen water verbruikt, dan houdt een tijdgestuurde waterontharder hier geen rekening mee. Het apparaat gaat gewoon, na een ingestelde tijd, regenereren, ook al heb je minder water verbruikt. Dat kost onnodig veel spoelwater en zout.

Tegenwoordig zijn de meeste waterontharders volumegestuurd of past men een combinatie toe van volumesturing en tijdsturing. Bij elektronische aansturing kan men ook gebruik maken van een sensor om vast te stellen wanneer regeneratie noodzakelijk is.

 

 

3. Enkele of dubbele cilinder

Een waterontharder met dubbele cilinder is erg comfortabel omdat je, tijdens het regeneratieproces, kunt blijven beschikken over zacht water. Verder hebben deze systemen (afhankelijk van de cilindergrootte) een vrij hoge waterdoorstroming omdat de twee afzonderlijke harskolommen parallel aan elkaar geschakeld kunnen worden. Een systeem met twee cilinders is niet perse noodzakelijk maar biedt wel het nodige comfort.

 

 

4. Waterverbruik en zoutverbruik

Bij het spoelen van de harskern gebruikt een waterontharder water en zout. Hoeveel dat precies is, hangt af van het type waterontharder. De gedateerde modellen gebruiken aanzienlijk meer zout en water dan moderne systemen. Alhoewel de verschillen tussen waterontharders steeds geringer worden door allerlei innovaties, loont het zeker de moeite om na te gaan hoeveel zout en hoeveel spoelwater een apparaat gebruikt tijdens het regenereren. Zeker na een periode van een aantal jaar kunnen de verschillen zich dan goed aftekenen.

 

 

Conclusie

Het meest geschikte type waterontharder zal voor elke persoon anders zijn. Alvorens te beslissen, doe je er goed aan eerst een vrijblijvende analyse aan te vragen van uw verbruik om zo een aangepast voorstel te ontvangen. Maak nu gebruik van onze online offertedienst voor een vrijblijvende wateranalyse en offerte. Klik hier voor meer informatie.

 

waterontharder-kopen

 

Goedkope waterontharder is vaak duurkoop…

Goedkoop is in de business van waterontharders vaak duurkoop. Bij goedkope modellen wordt er vaak bespaard op materiaalkosten. Er worden dan inferieure materialen (kunststof, kleppen, dichtingen) gebruikt die op langere termijn gaan zorgen voor lekkages of storingen.

Ook gebruiken ze tijdens het spoelproces in de regel meer zout en water dan de wat duurdere systemen. Kwalitatieve waterontharders zijn voorzien van een goede kwaliteit besturingskleppen (bijvoorbeeld van het merk Fleck). Deze kleppen zijn wel wat duurder maar gaan lange tijd probleemloos mee. Op termijn ben je met kwalitatief materiaal goedkoper uit omdat je nagenoeg geen onderhoudskosten (en frustraties) hebt.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs