Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De beste waterontharder kiezen in 2024

De juiste waterontharder kopen is, gezien de grote keuze, niet altijd makkelijk. Benieuwd welke de beste waterontharder is voor jouw situatie? Daarvoor weeg je best verschillende factoren tegenover elkaar af (kosten, capaciteit, aansturing, …). Een overzicht van de belangrijkste factoren om waterontharders te vergelijken in 2024 en tips om de juiste te kiezen vind je in dit artikel.

 

Waarop letten om de beste waterontharder te kiezen?

CONCLUSIE: Wat is de beste waterontharder?

 

1. Onthardingssysteem (waterontharder met of zonder zout)

Hoewel je ook kan kiezen voor een waterontharder zonder zout, wordt meestal gekozen voor een waterontharder met zout. Waarom en wat het verschil is tussen beiden ontdek je hieronder:

 

Waterontharder met zout

Als we het hebben over waterontharders, wordt meestal een waterontharder met zout bedoeld. Deze hebben een harscilinder (ionenwisselaar) met daarin harskorrels die magnesium- en kalkionen uit hard water wisselen met natriumionen. Zo zetten ze hard water om in zacht water.

Na een tijdje raakt de harscilinder verzadigd en moet hij schoongespoeld worden met zout water. Dat proces noemen we ‘regenereren’. Deze regeneratie kan op 2 manieren aangestuurd worden, elektronisch of mechanisch (meer info hieronder).

Bij een waterontharder met zout kan je verder nog kiezen uit volgende eigenschappen:

 • Simplex of duplex waterontharder: standaard waterontharders beschikken over 1 ionenwisselaar (simplex), maar er zijn ook waterontharders met 2 wisselaars (duplex). 2 Ionenwisselaars is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor meer comfort. Ook tijdens de regeneratie blijf je dan over zacht water beschikken omdat dan de andere ionenwisselaar in werking treedt.
 • Compacte of duo waterontharder: een compacte waterontharder is het populairst omdat het zoutvat en de ionenwisselaar samenzitten in dezelfde behuizing. Er is echter niet altijd voldoende ruimte voor een compact model. Daarom zijn er ook duo waterontharders met een apart zoutreservoir. Het onderdeel met de ionenwisselaar kan in dat geval bv. tegen de muur gemonteerd worden om plaats te besparen.
 • Droog of nat zoutvat: voor het regeneratieproces is zout nodig. Dat zout wordt opgeslagen en bijgevuld in het zoutreservoir. Voor het regeneratieproces wordt er water aan het zout toegevoegd dat op zijn beurt de ionenwisselaar spoelt. Bij een droog zoutvat bevindt er zich na het regenereren nog nauwelijks water in het zoutvat. Bij een nat zoutvat wordt er meteen na het regeneratieproces water aan het zout toegevoegd. Zo krijgt het zout voldoende tijd om op te lossen.
 • Waterontharder met of zonder hardheidsregelaar: tegenwoordig beschikken de meeste waterontharders over een hardheidsregelaar, ook het mengventiel genoemd. Hiermee stel je de hardheid van het water in. Zo kan je bv. kiezen voor zacht water met toch een kleine hoeveelheid kalk en magnesium.

 

Waterontharder zonder zout

Je kan ook kiezen voor een waterontharder zonder zout. Aangezien daarbij geen afvoer nodig is om zout spoelwater af te voeren, noemen we het ook waterontharders zonder afvoer. Eigenlijk zijn het geen ‘echte’ waterontharders. Ze halen de kalk namelijk niet uit het water, maar laten het gewoon rondzweven waardoor het zich niet meer afzet op de leidingen. De manier waarop dat gebeurt, hangt af van het toestel.

 

Wat is de beste waterontharder op vlak van onthardingssysteem?

Waterontharders zonder zout en afvoer zijn goedkoper (zie ‘prijs’), eenvoudiger te plaatsen en vragen weinig tot geen onderhoud. Toch is hun werking nog onvoldoende bewezen. Wil je dus zeker zijn van een effectieve ontharding van je water? Dan kan je best een waterontharder kopen met zout.

TIP: een waterontharder met zout blijft de beste keuze. Natuurlijk moet je ook rekening houden met andere factoren (kosten, capaciteit, …). Om zeker te zijn van de juiste keuze schakel je best een gespecialiseerde waterontharder installateur in. Deze komt gratis bij jou langs om een wateranalyse te doen, je waterverbruik te analyseren, je vragen en wensen te bespreken, … en zo te bepalen welke waterontharder je best kiest. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 

2. Aansturing (elektronische of mechanische waterontharder)

Waterontharders met zout kan je onderverdelen in 2 groepen, afhankelijk van de manier waarop het regeneratieproces aangestuurd wordt:

 

Elektronische waterontharder (volumegestuurd)

In geval van een elektronische waterontharder gebeurt het regeneratieproces volumegestuurd. Een volumegestuurd systeem werkt efficiënter omdat het volume van het onthard water wordt bijgehouden.

Op basis daarvan weet het systeem wanneer de ionenwisselaar gespoeld moet worden en wordt het onthardingsproces niet onnodig stopgezet voor het regenereren. Ook moet er minder gespoeld worden, waardoor je heel wat water bespaart. Aangezien deze waterontharders werken op elektriciteit brengen ze wel elektriciteitskosten met zich mee.

 

Mechanische waterontharder (tijdgestuurd)

Met een mechanische waterontharder bespaar je op bijkomende elektriciteitskosten doordat deze toestellen op waterdruk werken. Bij tijdgestuurde ontharders gebeurt de regeneratie van de ionenwisselaar op een vast tijdstip. Ook wanneer deze nog niet is verzadigd met kalk wordt hij toch gereinigd.

Er bestaan ook mechanische waterontharders die volumegestuurd werken, maar die zijn minder nauwkeurig dan de elektronische modellen.

 

Wat is de beste waterontharder op vlak van aansturing?

Is je waterverbruik vrij variabel (je hebt bv. vaak gasten), dan kies je best een elektronische ontharder. Het regenereren verloopt dan veel gecontroleerder, enkel wanneer het nodig is. Ze zijn doorgaans wel wat duurder, maar die meerprijs kan je snel terugverdienen doordat je meer zout en energie bespaart. Is je waterverbruik vrij stabiel, dan kan je ook kiezen voor een mechanische ontharder.

TIP: of je best kiest voor een elektronische of mechanische waterontharder is dus afhankelijk van je waterverbruik. Wil je echt zeker zijn van een goede waterontharder, dan hou je ook best rekening met de andere factoren die we hier bespreken. Een installateur kan je daarbij helpen. Deze komt gratis bij je langs om een wateranalyse te doen, je waterverbruik te analyseren, … en zo te bepalen wat de beste waterontkalker is voor jou. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 

3. Capaciteit van de waterontharder

wat is de beste waterontharder

Het is belangrijk dat de capaciteit van je waterontharder voldoende groot is, afhankelijk van je waterverbruik (sterk afhankelijk van het aantal gezinsleden) en de waterhardheid van je leidingwater. Deze factoren bepalen namelijk hoe snel de ionenwisselaar van de waterontharder verzadigd raakt en hoe vaak een spoeling nodig is. De periode tussen de spoelingen wordt de regeneratie intervaltijd genoemd.

Heb je bv. een hoog waterverbruik of is er een hoge waterhardheid is jouw regio? Dan zal je water meer onthard moeten worden en zal de ionenwisselaar dus ook sneller verzadigd raken. Hoe groter de capaciteit van de waterontharder, hoe minder snel de ionenwisselaar verzadigd raakt en regeneratie nodig is.

 

Wat is de beste capaciteit voor een waterontharder?

Wil je een waterontharder kopen, kies dan zeker een toestel waarvan de capaciteit is afgestemd op jouw verbruik en de waterhardheid in je regio. Bij een te lage capaciteit zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig (regeneratie), waardoor je ook onnodig veel zout en energie verbruikt. Bij een te hoge capaciteit betaal je dan weer een hogere aankoopprijs dan nodig.

TIP: het is moeilijk om zelf de geschikte capaciteit voor je waterontharder te bepalen. Je laat je daarom best bijstaan door een ervaren installateur van waterontharders. Deze komt gratis bij je langs om je waterhardheid en verbruik te analyseren en je op basis daarvan te adviseren over welke waterontharder het beste is voor jou. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 

4. Waterontharder prijs

Wil je efficiënt waterontharders vergelijken, dan moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten. Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik bedraagt de waterontharder prijs gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl plaatsing). Voor een waterontharder zonder zout ligt de prijs doorgaans lager. De precieze kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het type waterontharder. Een overzicht:

Soort waterontharderGemiddelde kosten
(excl. btw, incl. plaatsing)
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400

Benieuwd naar de prijs voor jouw situatie? Vergelijk hier gratis advies en prijsvoorstellen op maat.

 

Welke waterontharder is het beste op vlak van prijs?

De goedkoopste waterontharders zijn niet altijd de beste waterontharders. Ook hier weeg je best diverse factoren tegenover elkaar af om er zeker van te zijn dat je de beste waterontharder kiest. Zo zal het type waterontharder of de capaciteit bv. een invloed hebben op de kosten. Een elektronische ontharder is bv. duurder dan een mechanische, maar verbruikt wel minder zout en energie waardoor je op termijn heel wat bespaart.

TIP: een installateur kan je een overzicht geven van geschikte waterontharders voor jouw situatie met bijhorende prijzen. Je vraagt wel best offertes aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo krijg je een beter zicht op de mogelijkheden en kan je makkelijk prijzen, adviezen, waterontharders, … vergelijken. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 

5. Verbruik van de waterontharder

Een andere belangrijke factor om waterontharders te vergelijken is het verbruik. Wil je een waterontkalker kopen, let dan op zowel het stroomverbruik als het zoutverbruik. De laatste generatie waterontharders zijn sowieso een pak zuiniger dan vroeger. Zo moet je het zout bij de nieuwste waterontharders doorgaans maar 1 à 2 keer per jaar bijvullen.

 

Welke waterontharder kiezen op vlak van verbruik?

Een goede waterontharder is zuinig, zowel op vlak van stroomverbruik als zoutverbruik. Hoewel de nieuwste generatie ontharders sowieso vrij zuinig is, zijn er toch nog verschillen. Zo zal de ene waterontharder, van een bepaald merk of met een bepaalde capaciteit, zuiniger zijn dan de andere. Informeer er zeker naar bij je vakman.

TIP: je vergelijkt best verschillende waterontharders en hun verbruik. Staar je natuurlijk niet blind op het verbruik alleen maar neem ook andere factoren (zie hierboven) in achting. Een installateur geeft je met plezier een overzicht van welke waterontharders je kan kiezen met hun prijs, verbruik, … Je vraagt wel best offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk en gericht voorstellen vergelijken. Vergelijk gratis advies en prijsvoorstellen.

 

CONCLUSIE: wat is de beste waterontharder in 2024?

Welke waterontharder kan je best kopen in 2024? Daar bestaat geen eenduidig antwoord op. Het is voor iedereen anders. Welke waterontharder de beste is voor jou, hangt namelijk sterk af van jouw specifieke situatie (verbruik, budget, …) en wensen.

Helemaal zeker zijn van de beste waterontkalker? Dan schakel je best de hulp in van een professionele waterontharder installateur. Deze komt dan bij jou langs om een gratis wateranalyse te doen, je waterverbruik te analyseren, je vragen en wensen te bespreken, … Zo kan hij je op maat informeren en adviseren over welke waterontharder je best kan kiezen. Wil je graag adviezen, prijzen, … van verschillende installateurs vergelijken? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.


 

FAQ: Veelgestelde vragen over de beste waterontharders • Wat is het beste waterontharder merk?

  Er bestaan verschillende merken van waterontharders: Bayard, Viessmann, Van Marcke, Delta, Honeywell, … Over wat het beste merk van waterontharders is, lopen de reviews en meningen uit elkaar:

  Wat voor jou het beste merk is, hangt namelijk grotendeels af van jouw specifieke situatie (vereist vermogen, gewenst type waterontharder en functies, …) en de factoren waar je belang aan hecht. Zo zal het ene waterontharder merk bv. interessanter zijn op vlak van verbruik, terwijl het andere misschien interessanter is op vlak van prijs. Elk merk heeft dus zijn eigen voor- en nadelen.

  LET OP: het merk is lang niet de enige factor om rekening mee te houden als je een waterontharder kiest. Ook de factoren die we eerder in dit artikel aanhaalden (prijs, capaciteit, …) spelen een rol in je keuze.

  Welke waterontharder moet je nu kiezen? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van een waterontharder voor jouw situatie vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs. Niet elke installateur werkt namelijk met dezelfde waterontharder merken. Bovendien kan je zo ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat. • Wat is de beste opbouw voor je waterontharder?

  Voor huishoudelijke toepassingen zijn er verschillende manieren om een waterontharder in huis te plaatsen. Zo heb je de mogelijkheid om je waterverzachter uit het zicht te plaatsen of om bij een duomodel het zoutvat op een plaats te zetten waar je hem makkelijk kan bijvullen. Een waterontharder kan je op verschillende plaatsen kwijt:

  • Aan de wand: in een kelder lopen waterleidingen langs de muur naar boven. Wanneer je je waterontharder in de kelder wilt plaatsen, heb je bij een duomodel de mogelijkheid om de onthardingsmodule tegen de wand te monteren. Het zoutreservoir wordt op de grond geplaatst zodat je het makkelijk kan bijvullen.
  • In de kast: wil je jouw waterontharder uit het zicht plaatsen maar niet steeds naar de kelder lopen om het zoutreservoir bij te vullen? Dan zijn er aangepaste modellen waarbij de componenten van het systeem langs de zijkant zitten. Hierdoor sluit je ze makkelijk aan op je waterleiding onder bv. een aanrecht in de keuken. Dit is ook handig wanneer je alleen op specifieke plaatsen in huis onthard water wilt.
  • Onder een schap: er zijn ook modellen die je onder een schap kan plaatsen. Het zoutreservoir opent via een klep die kantelt, waardoor het makkelijk blijft om zout bij te vullen. Ze zijn ideaal voor een huishouden tot 2 personen en ideaal voor op een appartement.


 • Waarom is een waterontharder voordelig?

  Met een waterontharder bespaar je op jouw energiefactuur en draag je jouw steentje bij aan het milieu. Dankzij een waterverzachter gebruik je minder zeep en detergenten waardoor je het water minder vervuilt. Ook flessenwater heb je niet meer nodig en je huishoudtoestellen gaan langer mee.

  • 20% minder energiekosten.
  • Minder gebruik zeep- en onderhoudsproducten.
  • Huishoudtoestellen krijgen een langere levensduur.
  • Geen flessenwater meer nodig.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs