Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontkalker prijs

Een waterontkalker verlost je voorgoed van kalkaanslag en verlaagt je energierekening. Een handige investering dus, maar je wil die waterontkalker natuurlijk wel voor de juiste prijs kopen. Naast deze aankoopprijs zijn er natuurlijk nog factoren die het uiteindelijke kostenplaatje verder beïnvloeden. Een overzicht vind je in dit artikel!

Ga snel naar:
Waterontkalker prijs per type
Prijs waterontkalker onderhoud
Waterontkalker: prijzen per merk
Zelf waterontkalker installeren of niet?

Vergelijk meerdere waterontkalker prijzen!

 

 

Wat kost een waterontkalker gemiddeld?

De gemiddelde prijs voor een waterontkalker is € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl plaatsing). Hierbij gaan we uit van een gezin van 4 personen, dus de werkelijke kostprijs kan nog verschillen. Dat komt omdat die prijs afhankelijk is van verschillende factoren. Denk aan het soort ontkalker, de benodigde capaciteit van het apparaat, …

Interesse in een waterontkalker en benieuwd naar hoeveel dit je zou kosten? Neem dan zeker contact op met meerdere waterontkalker installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies en uitvoeringstermijnen. Vergelijk snel offertes van installateurs.

ontkalker prijs

 

Waterontkalker prijs per type

Het type ontkalker heeft een grote invloed op de prijs. Waterontkalkers die op zout werken zijn het populairste omdat ze ook het meest efficiënt zijn. Maar naast systemen op basis van zout bestaan er ook nog waterontkalkers zonder zout. Een korte vergelijking!

 

1. Prijs waterontkalker met zout

Een waterontkalker met zout heeft een harscilinder die het water onthardt. Wanneer de cilinder verzadigd is met kalk, spoelt er zout water door de cilinder om de kalk- en magnesiumionen eruit te krijgen. Dat gebeurt elektronisch, óf mechanisch:

 • Een elektronische waterontkalker houdt je waterverbruik bij en spoelt alleen als het nodig is. Uiteraard werkt het hele systeem op elektriciteit. De aankoopprijs ligt dus iets hoger dan bij een mechanische variant. Het voordeel van zo’n slimme besturing is dat deze niet onnodig spoelt en er dus minder zout en water nodig is. Hierdoor bespaar je op jaarbasis al snel enkele tientallen euro’s. De gemiddelde prijs voor een elektrische waterverzachter schommelt tussen € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Een mechanische waterontkalker spoelt op vaste tijdstippen, of je nu veel of weinig verbruikt. Dit type ontharder werkt namelijk op waterdruk en heeft geen bijkomende elektronica. Door de eenvoudige werking van dit type waterverzachter is de prijs wat lager. Gemiddeld betaal je € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

2. Prijs waterontkalker zonder zout

Als je kalkvrij water wil, lees je soms ook wel eens over magnetische waterontkalkers. Hierdoor krijgen kalkdeeltjes geen kans om vast te hechten en stromen ze met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen of toestellen. In theorie dan. Het blijft namelijk onzeker of dit soort ontharders echt doeltreffend zijn.

Om je toestellen te beschermen en je energierekening omlaag te halen, kies je dus beter voor een apparaat met bewezen werking, zoals een mechanische of elektronische ontharder. Ben je toch benieuwd naar een ontkalker zonder zout? Dan ligt de prijs tussen € 30 tot 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Prijs waterontkalker onderhoud

Het onderhoud van een ontkalker heeft natuurlijk weinig invloed op de aankoopprijs, maar kan op lange termijn wel mee gaan wegen. Daarom bieden veel installateurs een onderhoudscontract aan, waarbij ze jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud uitvoeren en het zoutreservoir aanvullen. In sommige gevallen betaal je ook een lagere installatieprijs voor je waterontkalker als je zo’n contract afsluit.

 

Is een onderhoudscontract voordelig?

Een onderhoudscontract is niet verplicht, maar het is op zijn minst interessant om enkele voorstellen te vergelijken. Controleer altijd goed wat er precies in het onderhoudscontract is opgenomen en welke prijs aan zo’n contract vast hangt. Zo is het best mogelijk dat je op lange termijn veel geld bespaart. Vergelijk daarom vrijblijvend voorstellen van meerdere installateurs in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Waterontkalker: prijzen per merk

De prijs van je waterontkalker is ook afhankelijk van het merk dat je kiest. Kwaliteit kost geld, maar toestellen van een degelijk merk gaan meestal ook langer mee. Voor wie geen zin heeft om een uitgebreid overzicht aan merken van waterontharders door te nemen, zetten we er hieronder een paar op een rijtje:

 • Van Marcke verdeelt en onderhoudt waterverzachters van het merk Aqua-Omatic. Het bedrijf biedt 2 modellen aan, beide elektronisch. Prijzen voor een waterontharder van Van Marcke liggen tussen € 1.500 en 1.900 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Bayard zet in op mechanische toestellen met een laag water- / zoutverbruik. Gemiddeld kost een Bayard ontharder zo’n € 1.500 à 2.500 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Minimax bouwt kleine compacte waterverzachters die zonder stroom functioneren. De prijs schommelt rond € 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing).
 • Delta zet net als de meeste bedrijven in op compacte, mechanische ontkalkers. De aankoopprijs ligt tussen € 1.000 à 1.600 (excl. btw en incl. plaatsing).

TIP: om uit te vogelen welk merk het beste past bij jouw woonsituatie, kan je offertes aanvragen bij verschillende installateurs. Niet elke expert werkt namelijk met dezelfde merken. Door verschillende specialisten aan te spreken, krijg je meteen een handig overzicht. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen.

 

Zelf installeren of niet?

Op veel klussen in huis kan je besparen door zelf de mouwen op te stropen. Maar is zelf je waterontkalker plaatsen een goed idee of laat je dit beter over aan een professional?

 

Prijs zelf waterontkalker installeren

Een waterontkalker installeren zonder arbeidskosten te betalen: het klinkt aanlokkelijk. Maar je bespaart veel minder dan je zou denken. Een installateur heeft ongeveer 1 à 2 uur nodig om een waterontkalker te installeren. Veel arbeidsuren hoef je dus niet te betalen wanneer je een professional inschakelt. Ook hangen er best wat risico’s en nadelen vast aan het zelf installeren van een ontkalker:

 • Geen garantie: gaat er iets fout, dan moet je er zelf voor opdraaien. Kies je voor een installateur? Dan ben je beschermd tegen eventuele schade.
 • Kans op foute aansluiting: het klinkt eenvoudig, maar je moet wel weten wat je doet. Als je geen ervaring hebt of niet 100% zeker bent van je zaak, dan begin je er beter niet aan.
 • Zelf verantwoordelijk voor onderhoud: zelf een ontkalker plaatsen betekent dat je ook zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud. Een bijkomend probleem is namelijk dat veel installateurs geen onderhoud leveren voor toestellen die ze niet zelf hebben geïnstalleerd.

 

Prijs waterontkalker laten installeren

Om zeker te zijn van een correcte installatie, kies je beter voor een expert. Zo ben je zeker dat de ontkalker is afgesteld op jouw woonsituatie. Je krijgt bovendien garantie op je waterontkalker en je kan bij jouw installateur altijd terecht voor onderhoud. Zo blijft je toestel in topvorm en hou je het verbruik laag.

De conclusie is duidelijk: de plaatsing van je waterontharder laat je over aan iemand die er verstand van heeft. Het prijsverschil met doe-het-zelven is minimaal en bovendien ben je zo zeker van een correct geplaatst toestel met een optimale werking. Op zoek naar advies of enkele prijsvoorstellen? Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs