Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kraanwater filteren

Door je kraanwater te filteren geniet je van zachter, zuiverder en lekkerder water. Daarnaast is gefilterd water beter voor je huishoudelijke apparaten. Kies je voor een waterontharder met een afvoer? Dan kan je gefilterd, zacht water zelfs zorgen voor een lagere energiefactuur. Uit welke opties kan je kiezen om je leidingwater te filteren? We zetten 5 mogelijke oplossingen op een rij!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Filterkan
OPTIE 2: Kraanwater filter
OPTIE 3: Antikalk filter
OPTIE 4: Waterontharder zonder afvoer
OPTIE 5: Waterontharder met afvoer
CONCLUSIE: hoe filter ik mijn kraanwater het best?

 

 

Waarom je kraanwater filteren?

Er zijn meerdere manieren om je kraanwater te filteren. Elke oplossing heeft zijn eigen kenmerken en prijs. Afhankelijk van je gekozen filtermethode geniet je van de volgende voordelen:

 • Lekkerder, zuiverder water: verschillende filtermethodes halen schadelijke stoffen uit je kraanwater (lood, chloor, nikkel, …). Met een antikalk filter kan je je kraanwater zelfs verrijken met bepaalde vitamines en mineralen. Zo geniet je elke dag van lekker, zuiver drinkwater uit je kraan.
 • Minder afzetting van kalk: door je kraanwater te filteren heb je minder last van kalk op je kraan, in je koffiezetapparaat en waterkoker, … Wil je zeker zijn van de meest efficiënte manier om kalk uit je kraanwater te halen? Dan kies je het best voor een waterontharder met een afvoer.
 • Langere levensduur van je huishoudelijke toestellen: kies je voor een anti kalk filter of een waterontharder met afvoer? Dan heb je ook geen last van kalkafzetting in je wasmachine, vaatwasmachine, … Zo gaan die toestellen langer mee en spaar je heel wat kosten uit.
 • Lagere energiefactuur: dankzij een waterontharder met afvoer kan kalk zich ook niet afzetten op de leidingen van je centrale verwarming. Zo haalt je cv-installatie een hoger rendement en geniet je dus van lagere energiekosten.

kraanwater filteren

 


OPTIE 1: Filterkan

Een filterkan is een snelle, eenvoudige en goedkope manier om het drinkwater uit de kraan te filteren. De waterfilters in zo’n kan verminderen het kalkgehalte en halen ook andere geur- en smaakverstorende stoffen uit het kraanwater.

 

Voor- en nadelen filterkan

 • Snelle manier om water te filteren: water filteren met een filterkan gaat snel. Door de filterkan te vullen met water geniet je onmiddellijk van gefilterd kraanwater.
 • Goedkope oplossing: ten opzichte van de andere opties om kraanwater te filteren is de filterkan 1 van de meest budgetvriendelijke methodes.

 

 • Filtert minder grondig: de eenvoudige filters in de filterkan filteren niet zo grondig als bv. een waterontharder. Hierdoor filter je de kalk en andere onzuiverheden niet helemaal uit je leidingwater.
 • Regelmatig schoonmaken/vervangen: bij een filterkan is het van belang dat je de waterfilters regelmatig schoonmaakt. Vieze filters zorgen voor verslechterd kraanwater. Voor een optimaal resultaat dien je de waterfilters ook regelmatig te vervangen.
 • Enkel lokaal gebruik: met een filterkan zuiver je niet het water in je volledige woning. De filterkan heeft maar 1 specifiek doel: je kraanwater filteren.

 

Prijs filterkan

De prijs van een filterkan hangt vooral af van het merk en de kwaliteit van de waterfilter. Het meest bekende merk van filterkannen is Brita. De prijzen van filterkannen liggen gemiddeld tussen de € 17 à 65 (excl. btw).

TIP: op zoek naar een filterkan? Ontdek het brede aanbod in onze webshop.

 


OPTIE 2: Kraanwater filter

Een ander mogelijk drinkwatersysteem is een kraanwater filter die je direct aan de kraan monteert. Meestal is dat de kraan in de keuken. De kraanwater filter is opgebouwd uit verschillende lagen met stoffen als zeoliet-erts, calciumsulfaat en kool. Deze stoffen filteren onder andere chloor, schadelijke bacteriën en andere onzuiverheden uit het kraanwater.

 

Voor- en nadelen kraanwater filter

 • Snelle manier om water te filteren: water filteren met een kraanwater filter is snel en eenvoudig. Door h kraanwater filter aan de kraan te monteren, geniet je direct van gezuiverd water.
 • Goedkope oplossing: net als de filterkan is de kraanwater filter 1 van de goedkoopste opties om kraanwater te filteren. Je koopt enkel de kraanwater filter en monteert die op de gewenste kraan.

 

 • Filtert minder grondig: de kraanwater filter werkt niet zo grondig als bv. een waterontharder. Hierdoor filter je de kalk en andere onzuiverheden minder secuur uit het leidingwater.
 • Regelmatig vervangen: voor een optimaal resultaat is het van belang om de kraanwater filter regelmatig te vervangen door een nieuwe filter.
 • Enkel lokaal gebruik: een kraanwater filter zuivert niet al het water dat je verbruikt in je woning. Deze oplossing heeft 1 specifiek doel: je kraanwater zuiveren.
 • Geen fraaie uitstraling: de kraanwater filter gebruik je als verlengstuk op je kraan. Dit geeft geen fraaie uitstraling, want het verlengstuk valt op door de verschillende lagen filterstoffen.

 

Prijs kraanwater filter

De prijs van een kraanwater filter hangt vooral af van het design van de filter. Vaak vallen de filters met een mooi(er) design duurder uit. De gemiddelde prijs van een kraanwater filter ligt tussen € 13 à 35 (excl. btw).

TIP: wil je verschillende merken kraanwater filters vergelijken? Bekijk het brede aanbod in onze webshop.

 


OPTIE 3: Anti kalk filter

Wil je genieten van gefilterd kraanwater of zuiver water in de douche? Of wil je de levensduur van je wasmachine verlengen door kalkvrij water? Dan is een anti kalk filter wellicht iets voor jou. Met een anti kalk filter haal je kalk, chloor en andere onzuiverheden uit het water.

 

Voor- en nadelen anti kalk filter

 • Filtert grondiger: ten opzichte van een filterkan en een kraanwater filter zorgt een anti kalk filter voor een meer grondige verwijdering van kalk. Dat gebeurt aan de hand van een chemisch of biologisch proces.
 • Filtert verschillende stoffen: een anti kalk filter filtert ook andere schadelijke stoffen uit het water zoals lood, chloor, nikkel, nitraten, …
 • Verrijking met mineralen: wil je een anti kalk filter voor de keuken- of douchekraan? Dan kan je dat water niet alleen filteren, maar ook verrijken met tal van mineralen en vitamines.

 

 • Enkel lokaal gebruik: met een anti kalk filter kan je geen water filteren voor je gehele woning. Een anti kalk filter monteer je op 1 specifieke plek: op je keukenkraan, aan je wasmachine, …
 • Minder effectief dan een waterontharder: een anti kalk filter vermindert kalkafzetting, maar zet je hard water niet om in zacht water. Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van al het water in je woning? Dan kies je het best voor een waterontharder.
 • Regelmatig vervangen: voor een optimaal resultaat is het van belang dat je de anti kalk filter regelmatig vervangt. De richtlijn hiervoor is ongeveer 1 keer per jaar. Bij een waterontharder is dat niet nodig.

 

Prijs anti kalk filter

De prijs voor een anti kalk filter hangt sterk af van de functie (bv. aan de keukenkraan, vaatwasser, …), de kwaliteit, het merk, … De kostprijzen variëren meestal tussen € 20 en 600 (excl. btw en plaatsing).

TIP: wil je weten wat de exacte prijs is van een anti kalk filter voor jouw situatie? Kom direct in contact met installateurs actief in jouw buurt en vraag gratis offertes aan. Start jouw aanvraag.

 


OPTIE 4: Waterontharder zonder afvoer

Het nemen van een waterontharder is de meest grondige manier om je kraanwater te zuiveren. Er zijn 2 soorten waterontharders: zonder afvoer en met afvoer. Kies je voor een waterontharder zonder afvoer? Dan kan je geen toestel kopen dat werkt met zout. Let op: de werkzaamheid van deze toestellen is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen.

 

Voor- en nadelen waterontharder zonder afvoer

 • Filtert grondiger: een waterontharder filtert je kraanwater grondiger dan bijvoorbeeld een filterkan, kraanwater filter of anti kalk filter.
 • Lagere energirekening: met hard water in je woning zal er kalkafzetting ontstaan in je leidingen. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik omdat dit dichtslibben het water (en dus de warmte) zal tegenhouden. Een waterontharder zonder afvoer voorkomt (deels) die kalkafzetting in je waterleidingen.
 • Filtert verschillende stoffen: bij een waterontharder is het ook mogelijk om een extra filter te nemen die niet alleen kalk, maar ook gassen en andere onzuiverheden filtert.
 • Minder zeep nodig: met zachter water heb je 25 tot 30% minder zeep nodig dan bij hard water. Dit betekent dat je minder geld kwijt zal zijn aan zeep, waspoeder en glansmiddel.
 • Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: hard water zal niet alleen in je leidingen zorgen voor kalkafzetting, maar ook in je huishoudelijke apparaten. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller zullen slijten. Met een waterontharder verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

 

 • Minder effectief dan een waterontharder mét afvoer: een waterontharder zonder afvoer is minder doeltreffend dan een waterontharder met afvoer. Je kiest daarom het best voor een toestel met afvoer.
 • Prijziger: voor een waterontharder betaal je gemiddeld meer dan voor een filterkan, kraanwater filter of anti kalk filter. Een waterontharder loont echter wel: het filtert het water van de gehele woning, het is niet nodig om regelmatig te onderhouden/vervangen en het zorgt voor een lagere energiefactuur.

 

Prijs waterontharder zonder afvoer

De prijs van waterontharders zonder afvoer hangt sterk af van het type toestel. Neem je bijvoorbeeld een magnetische waterontharder of een waterontharder met CO2-injectie? De prijzen variëren tussen € 30 en 2.000 (excl. btw en plaatsing).

BELANGRIJK: benieuwd naar de mogelijkheden van waterontharders zonder afvoer voor jouw woning? Een erkende installateur helpt je graag met het maken van een geschikte keuze. Vraag vrijblijvend offertes aan bij installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 5: Waterontharder met afvoer

Een waterontharder met afvoer is de meest effectieve manier om kraanwater te filteren. In tegenstelling tot een waterontharder zonder afvoer zet een toestel met afvoer hard water daadwerkelijk om in zacht water. Zo’n toestel werkt met zout en de afvoer dient om het zoute spoelwater naar de riolering af te voeren.

 

Voor- en nadelen waterontharder met afvoer

 • Filtert het meest grondig: het gebruik van een waterontharder met afvoer is de meest grondige manier om je kraanwater te filteren. Het is het enige toestel dat hard water echt omzet naar zacht water. Dat gebeurt met een cilinder met harskorrels die calcium- en magnesiumionen wisselt met natriumionen.
 • Lagere energiefactuur: met hard water in je woning zal er kalkafzetting ontstaan in je leidingen. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik omdat dit dichtslibben het water (en dus de warmte) zal tegenhouden. Dat kan je eenvoudig vermijden met een waterontharder met afvoer.
 • Filtert verschillende stoffen: bij een waterontharder is het ook mogelijk om een extra waterfilter te nemen die niet alleen kalk, maar ook gassen en andere onzuiverheden filtert.
 • Minder zeep nodig: met zacht leidingwater heb je 25 tot 30% minder zeep nodig dan bij hard water. Dit betekent dat je minder geld kwijt zal zijn aan zeep, waspoeder en glansmiddel.
 • Huishoudelijke apparaten gaan langer mee: hard water in je woning zal niet alleen in de leidingen zorgen voor kalkafzetting, maar ook in je huishoudelijke apparaten. Dit zorgt ervoor dat de apparaten sneller zullen slijten. Met een waterontharder verleng je de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

 

 • Prijziger: voor een waterontharder met afvoer betaal je gemiddeld meer dan voor een filterkan, kraanwater filter, anti kalk filter of waterontharder zonder afvoer. Een waterontharder met afvoer loont echter wel: het zet hard water om in zacht water, het filtert het water van de gehele woning en het zorgt voor een lagere energiefactuur.
 • Plaatsingskosten: zelf een waterontharder met afvoer plaatsen is niet aangeraden. Voor een optimale montage en afstelling doe je een beroep op de expertise van een installateur. Die plaatst je waterontharder gelukkig erg snel (ongeveer 1 uur), waardoor die plaatsingskosten best meevallen.

 

Prijs waterontharder met afvoer

Voor een waterontharder met afvoer betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt vooral af van het type toestel (mechanisch of elektronisch), de capaciteit, …

TIP: wil je prijzen vergelijken van erkende installateurs actief in jouw buurt? Vraag dan vrijblijvend offertes aan voor een waterontharder met afvoer. Start jouw aanvraag hier.

 


CONCLUSIE: hoe filter ik mijn kraanwater het best?

Er bestaan verschillende methodes om je kraanwater te filteren. Maar welk systeem is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Budget: is je budget beperkt? Dan kan je gaan voor een waterfilterkan of een kraanwater filter. Wil je investeren in een doeltreffende manier om het water in heel je woning te filteren en te ontharden? Dan kies je het best voor een waterontharder met afvoer.
 • Functie: wil je enkel je kraanwater filteren? Dan kies je het het best voor een eenvoudige optie als een filterkan of kraanwater filter. Wil je kalkafzetting voorkomen? Dan neem je een anti kalk filter of waterontharder.
 • Doeltreffendheid: wil je zeker zijn van de meest doeltreffende oplossing? Dan is een waterontharder met afvoer sowieso de beste keuze. Enkel dit toestel zet hard water daadwerkelijk om in zacht water. De werking van een waterontharder zonder afvoer is veel minder bewezen. Ook anti kalk filters, filterkannen, … filteren je kraanwater minder grondig.
 • Plaatsing: wil je het gekozen toestel zelf plaatsen? Dat kan perfect met een kraanwater filter, een anti kalk filter of een waterontharder zonder afvoer. De plaatsing van een waterontharder met afvoer laat je beter over aan een installateur. Die plaatst zo’n toestel wel erg snel.

BELANGRIJK: op zoek naar een professionele installateur van waterontharders? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij installateurs actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs