Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder installeren

Last van kalkproblemen bij jou thuis, op kantoor, …? Dan is een waterontharder installeren de oplossing.  Maar welk soort waterontharder plaats je best? Wat kost het? Hoe verloopt de installatie en kan je het zelf? Waarop moet je zeker letten? Ontdek alle up-to-date info en lees alles wat je moet weten over het installeren van een waterontharder.

Ga snel naar: 
Kosten waterontharder installeren 2024

Hoe waterontharder installeren?
Waterontharder zelf plaatsen of laten plaatsen?
Belangrijke valkuilen en risico’s
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Soorten waterontharders

Wil je een waterontharder installeren, dan moet je in de eerste plaats goed nadenken over het type toestel dat je wil. Het grootste verschil is er tussen waterontharders met en zonder zout:

 

SOORT 1: waterontharder met zout

Waterontharders met zout worden het vaakst geïnstalleerd. Ze hebben een ionenwisselaar (harscilinder) met harskorrels die hard water omzetten naar zacht water. Na verloop van tijd raakt de ionenwisselaar verzadigd en moet deze schoongespoeld worden. Dat proces heet ‘regenereren’ en gebeurt met zout water. Afhankelijk van de manier waarop de regeneratie aangestuurd wordt, onderscheiden we 2 soorten waterontharders:

Mechanische waterontharderElektronische waterontharder
Verbruikwerkt op waterdruk
(geen bijkomende verbruikskosten)
werkt op elektriciteit
(bijkomende elektriciteitskosten)
Regeneratietijdgestuurd
of volumegestuurd
(minder nauwkeurig)
slim volumegestuurd
(erg nauwkeurig)
Onderhoudregelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
regelmatig zout bijvullen
+ periodiek onderhoud
+ duurdere herstellingskosten bij
schade aan elektrische onderdelen
Kosten€ 1.000 à 1.400
(excl. btw en incl. plaatsing)
€ 1.600 à 2.000
(excl. btw en incl. plaatsing)

Benieuwd naar de beste oplossing voor jou? Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen.

 

SOORT 2: waterontharder zonder zout

Waterontharders die werken zonder zout worden minder vaak geïnstalleerd omdat hun efficiëntie nog onvoldoende bewezen is. Aangezien ze hard water niet echt omzetten in zacht water, zijn het eigenlijk geen ‘echte’ waterontharders. Ze verwijderen geen kalk uit het water, maar laten het rondzweven waardoor het zich niet kan afzetten op de leidingen. Hoe dat gebeurt, hangt af van het soort toestel. Je hebt bv. magnetische waterontharders, ontharders met co2-injectie, …

 

Conclusie: welke waterontharder installeer ik best?

Waterontharders zonder zout zijn goedkoper, makkelijker te installeren en vragen zo goed als geen onderhoud. Hun efficiëntie is echter onvoldoende bewezen. Wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je water? Dan kan je best een waterontharder met zout installeren. Of je best een elektronische of mechanische waterontharder plaatst, hangt vooral af van je waterverbruik:

 • Mijn waterverbruik is variabel: je plaatst best een elektronische waterontharder. Hierbij werkt de regeneratie veel gecontroleerder o.b.v. je waterverbruik. Zo gebeuren er geen onnodige spoelingen. De hogere kosten verdien je snel terug doordat je meer bespaart op zout en energie.
 • Mijn waterverbruik is stabiel: een mechanische waterontharder plaatsen kan, maar een elektronisch model zal hoe dan ook nauwkeuriger werken. Bij een mechanische ontharder gebeurt de regeneratie namelijk na een vaste periode, dus ook wanneer het nog niet nodig is.

LET OP: elke situatie is uniek en vraagt een andere oplossing. Naast het soort waterontharder moet je bij je keuze bv. ook rekening houden met de nodige capaciteit, het verbruik, … Om zeker te zijn van de juiste keuze laat je je best adviseren door een ervaren waterontharder installateur. Deze kan o.b.v. een wateranalyse, jouw verbruik, wensen, … precies bepalen welke waterontharder jij best installeert. Vergelijk gratis adviezen en prijsvoorstellen.

 

Kosten waterontharder installeren 2024

Een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik betaalt voor het installeren van een waterontharder met zout € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten om een waterontharder te plaatsen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Naast de capaciteit (afhankelijk van je verbruik), heeft het soort waterontharder dat je installeert de grootste invloed op de kosten (zie tabel hieronder).

Benieuwd naar een kostenberekening op maat van jouw situatie? Vergelijk hier gratis offertes.

Soort waterontharderGemiddelde kosten (excl. btw en incl. plaatsing)
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400

Wat kost de plaatsing van mijn waterontharder? Om daar een goed beeld van te krijgen vraag je best offertes aan bij meerdere waterontharder installateurs. Zo kan je gericht kosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van waterontharder installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Werkwijze: hoe waterontharder installeren?

Een waterontharder installeren vereist de juiste kennis en ervaring. Daarom kan je jouw waterontharder best laten installeren door een professionele installateur. Zo ben je zeker van een goede werking en optimaal resultaat. Een waterontharder installateur doorloopt doorgaans volgend stappenplan:

plaatsen waterontharder

 

 1. Locatie bepalen

  Wat is de ideale locatie om een waterontharder te plaatsen? Populaire plaatsen zijn ruimtes waar hij niet teveel opvalt, bv. de garage, kelder of berging. Meestal installeert een vakman de waterontharder waar de waterleiding het huis binnenkomt, vlak na de watermeter. De waterontharder installatie moet ook makkelijk bereikbaar zijn (om het regeneratiezout bij te vullen) en mag niet te dicht bij een warmtebron staan. Het toestel moet ook waterpas staan.

  LET OP: er bestaan verschillende types waterontharders met hun specifieke eigenschappen. Waar je een waterontharder moet plaatsen bekijk je dus best samen met je installateur.

 2. Bypass installeren

  De waterontharder installateur plaatst nu de bypass. Hij verwijdert daarvoor een stukje van de leiding (uitslijpen of tussenstuk loskoppelen) en monteert de bypass op de leiding. Met een bypass kan je de waterontharder tijdelijk uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Bv. als je de planten water wil geven met hard water.

 3. Waterontharder aansluiten

  Een waterontharder heeft 2 aansluitingen:

  Aanvoerslang: eerst sluit de installateur de aanvoerslang aan. Deze loopt van de bypass naar de waterontharder en zorgt ervoor dat hard water in de waterontharder terecht komt.

  Retourslang: daarna moet de installateur de retourslang aansluiten van de waterontharder naar de kranen. Deze zorgt ervoor dat het onthard water op zijn bestemming raakt.

 4. Afvoer waterontharder aansluiten

  De harskern in een waterontharder zet hard water om in zacht water. Na verloop van tijd raakt het onthardingshars verzadigd en moet het schoongespoeld worden. Dat schoonmaakproces noemen we regenereren. Alle verontreinigingen worden daarbij via zout water uit de harscilinder gespoeld. Om het afvalwater dat zo ontstaat te kunnen afvoeren, moet de installateur de waterontharder aansluiten op het riool.

 5. Overloop aansluiten

  Elke waterontharder heeft ook een overloopaansluiting. Als er bv. iets fout loopt en het waterniveau in het zoutvat wordt te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop worden afgevoerd. De overloopslang wordt aangesloten op de afvoer naar de riolering.

 6. Waterontharder opstarten

  Als laatste stap start de installateur de waterontharder op:

  STAP 1: bypasskraan openen
  STAP 2: aan- en afvoerkraan sluiten
  STAP 3: aftapkraan openen en bypasskraan sluiten (zo valt de druk in de leidingen weg)
  STAP 4: aan- en afvoerkraan openen
  STAP 5:
  waterniveau in de waterontharder controleren (tot 1 cm boven het zoutniveau)

 

Op zoek naar een waterontharder installateur actief in je buurt? Vergelijk hier gratis offertes.

 

 

Waterontharder zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf je waterontharder te plaatsen of laat je hem best installeren door een professionele waterontharder installateur? We overlopen beide mogelijkheden:

 

1. Waterontharder zelf plaatsen

Een voordeel van een waterontharder zelf installeren is dat je bespaart op de arbeidskosten. Het installeren van een waterontharder neemt echter weinig tijd in beslag (± 1u), waardoor de arbeidskosten niet echt een grote impact hebben op de kosten. Hou er ook rekening mee dat je zelf al het nodige installatiemateriaal moet aankopen, wat al snel veel geld kost.

Sommigen kiezen er ook voor om de waterontharder zelf te kopen en hem nadien te laten installeren. Dat komt vaak duurder uit dan wanneer je alles over laat aan een vakman. Plaats je de waterverzachter zelf, maar niet 100% correct volgens de normen van de fabrikant, dan bestaat ook het risico dat je geen aanspraak kan maken op de garantie als er later problemen ontstaan.

 

Prijs waterontharder zelf installeren

Wil je de waterontharder zelf installeren, dan betaal je enkel voor het materiaal:

 • Mechanische waterontharder: gemiddeld € 700 à 1.000 (incl. btw)
 • Elektronische waterontharder: gemiddeld € 900 à 1.500 (incl. btw)

LET OP: daarbij komen extra kosten voor het installatiemateriaal. Wil je zelf je waterontharder plaatsen? Maak dan zeker ook eerst de vergelijking met een vakman. Je zal zien dat het heel wat voordelen meebrengt om de waterontharder te laten plaatsen en dat de kosten niet zoveel verschillen.

 

2. Waterontharder laten plaatsen

Een professionele installateur van waterontharders heeft kennis en ervaring. Hij kan je zo op maat adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes. Bovendien weet hij precies hoe hij de waterontharder moet monteren en waarop hij moet letten. Zo ben jij er zeker van dat je toestel juist en veilig werkt én correct is geprogrammeerd. Dat laatste is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet onnodig veel verbruikt.

Door je waterontharder te laten installeren door een vakman ben je ook verzekerd van garantie. Hou er ook rekening mee dat installateurs minder happig zijn om een onderhoud te doen van een waterontharder die ze niet zelf geplaatst hebben.

 

Prijs waterontharder laten installeren

Enkele richtprijzen als je jouw waterontharder laat installeren door een vakman:

 • Mechanische waterontharder: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Elektronische waterontharder: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: de prijzen kunnen sterk verschillen per installateur. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen en werkwijzen vergelijken. Offertes ontvangen van installateurs kan via de offerteservice.

 

 

CONCLUSIE: waterontharder zelf of laten installeren?

Verschillende factoren spelen een rol in je beslissing of je al dan niet als doe-het-zelver aan de slag wil. Als we alle factoren tegenover elkaar afwegen, kunnen we concluderen dat het interessanter is om je waterontharder te laten plaatsen door een professionele installateur. Zo ben je zeker van een correcte werking en plaatsing van je waterontharder, kan je genieten van advies op maat én ben je verzekerd van garantie, een goed onderhoud en kwaliteit. Vergelijk vrijblijvend prijzen en voorstellen op maat.

 

waterontharder installeren

Belangrijke valkuilen en risico’s bij een waterontharder installatie

Bij het installeren van een waterontharder hou je best rekening met enkele belangrijke aandachtspunten:

 

1. Installeer een waterontharder met de juiste capaciteit

Het is erg belangrijk dat je een waterontharder laat installeren waarvan de capaciteit aangepast is aan je waterverbruik en de waterhardheid van je leidingwater. Bij een ontkalk installatie met een te hoge capaciteit betaal je onnodig veel bij de aankoop. Een waterontharder met een te lage capaciteit moet ‘harder werken’ waardoor hij onnodig veel zout en energie verbruikt.

Hoe ben ik zeker van de juiste capaciteit? Met een waterontharder waarvan de capaciteit goed is afgestemd op je situatie geniet je niet alleen van een optimale werking, maar ook van een minimaal verbruik.Voor een correcte berekening van de vereiste capaciteit schakel je best een vakman in. Tip: vraag voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo kan je hun voorstellen goed vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

2. Vergelijk verschillende waterontharder merken

Sommige waterontharder installateurs plaatsen meerdere merken, anderen installeren maar 1 merk waarin ze zich specialiseren. Hou er dus rekening mee dat de voorkeur van een installateur zijn advies kan beïnvloeden.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Door offertes aan te vragen bij verschillende waterontharder installateurs. Zo kan je hun adviezen, voorgestelde merken, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

3. Voorzie je waterontharder tijdig van een onderhoud

Is het installeren van de waterontharder achter de rug? Dan is het aangeraden om jaarlijks een onderhoud van je waterontharder te laten uitvoeren. Dat is nodig om een optimale werking van je waterontharder te garanderen en vuil en bacteriën geen kans te geven.

Hoeveel kost een waterontharder onderhoud? Een waterontharder onderhoud laten uitvoeren door een vakman kost gemiddeld € 60 à 85 (incl. btw). Verder zal je ook af en toe het zoutreservoir moeten aanvullen. Gemiddeld kost een waterontharder je € 30 à 50 aan zout per jaar. Het aanvullen van het zoutreservoir kan je makkelijk zelf doen of samen met het onderhoud laten uitvoeren door een vakman.

Tip: informeer je bij je installateur over een onderhoudscontract. Op termijn is dat goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten én je waterontharder is verzekerd van een regelmatig onderhoud. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs