Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder plaatsen

Wil je een waterontharder plaatsen? Goed idee, zo’n toestel is een prima investering voor je portemonnee, je wooncomfort, je gezondheid, … Om zeker te zijn van een optimaal werking en rendement schakel je altijd een ervaren installateur in. Hoe gaat zo’n vakspecialist te werk? Met welke aandachtspunten houdt hij rekening? En hoe kies jij de juiste installateur voor het plaatsen van je ontharder? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Hoe waterontharder plaatsen?
Waterontharder plaatsen: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Hoe installateurs vergelijken?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een waterontharder plaatsen?

Heeft je leidingwater een hoge hardheid? Dan is een waterontharder plaatsen duidelijk een slimme keuze. Door je harde water om te zetten in zacht water maakt zo’n toestel je leven veel aangenamer op verschillende gebieden. Je profiteert namelijk van…

 • Lagere kosten: hard water bezorgt je meer kosten dan je zou denken. Met een waterontharder kan je dan ook jaarlijks honderden euro’s uitsparen. Je energiekosten dalen met wel 20%, je huishoudelijke toestellen gaan tot 30% langer mee, je verbruik van zeepproducten ligt 50% lager, …
 • Geen kalkaanslag meer: met zacht water in je woning is het wegpoetsen van kalkaanslag in de badkamer en de keuken verleden tijd. Dat bespaart je een hoop tijd én moeite.
 • Snelle plaatsing: een gespecialiseerde installateur plaatst je waterverzachter binnen een paar uur tijd. Zo blijven de arbeidskosten beperkt en geniet je snel van de voordelen van zacht leidingwater.
 • Goed voor je huid en haar: zacht water zorgt voor een soepelere huid en glanzender haar. Na het plaatsen van je waterontharder zal je het verschil direct merken als je uit de douche komt.
 • Beter leefmilieu: een waterontharder plaatsen is op verschillende manieren goed voor onze planeet. Dankzij een efficiëntere cv-installatie stoot je minder CO2 uit, hoef je minder te poetsen met chemische middeltjes, verbruik je minder waspoeder en vaatwastabletten, …

Wil je graag een waterontharder plaatsen? Via onze offerteservice kom je vrijblijvend in contact met meerdere ervaren installateurs actief in je buurt. Zij geven je altijd gericht advies en prijzen op maat. Start je aanvraag hier!

hoe waterontharder plaatsen

 

Hoe waterontharder plaatsen?

De werkwijze voor het plaatsen van een waterverzachter verschilt enorm aan de hand van het type. Zo schakel je voor een toestel met zout sowieso een professionele installateur in. Voor een ontharder zonder zout kan je eventueel zelf aan de slag. Een kort overzicht van de werkwijzen:

 

1. Waterontharder met zout = professionele installateur

Dit type ontharder zet je hard water echt om in zacht water. Hoe? Door de calcium- en magnesiumionen in te wisselen voor natriumionen met een speciale harscilinder. Als die eenmaal verzadigd is met kalk volgt een spoeling met zout water (regeneratie). Een installateur plaatst zo’n toestel als volgt:

 • STAP 1 = locatie bepalen: een vakman gaat na waar je waterleiding je woning binnenkomt. Doorgaans is dat de beste locatie voor een toestel op basis van zout. Hij zorgt er ook voor dat de waterverzachter goed bereikbaar is en het toestel ook mooi waterpas staat.
 • STAP 2 = bypass installeren: zo’n bypass op je leiding is nodig om de waterverzachter te kunnen uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Bv. als je hard water wil gebruiken om je planten water te geven.
 • STAP 3 = waterontharder aansluiten: de installateur sluit eerst de aanvoer- en retourslang aan op de waterverzachter. Om het zoute afvalwater snel te kunnen afvoeren, sluit hij het toestel daarna ook aan op de riolering.
 • STAP 4 = overloop aansluiten: is het waterniveau in het zoutvat te hoog? Dan zorgt de installateur ervoor dat een overloopslang dat overtollige water kan afvoeren naar de riolering. Daarna moet de installateur de waterverzachter alleen nog correct opstarten en testen.

TIP: wil je graag de voorstellen van meerdere installateurs in je buurt vergelijken? Dat kan volledig gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

2. Waterontharder zonder zout = zelf plaatsen

Een waterontharder zonder zout plaatsen is minder complex. In de meeste gevallen kan je zo’n ontharder dus gewoon zelf monteren. Koop je bv. een magnetische waterontharder? Dan kan je die rond je waterleiding plaatsen. Andere toestellen (bv. met polyfosfaten) kan je dan weer tussen 2 leidingen monteren. Ben je niet zeker van je zaak? Dan kan je ook een waterverzachter installateur inschakelen.

 

Welk type waterverzachter laat ik plaatsen?

Wil je volop genieten van de voordelen van zacht water? Dan is een waterverzachter met zout de enige goede keuze. Alleen deze toestellen zetten je harde water namelijk echt om in zacht water. Zulke ontharders zijn wel iets duurder, maar je verdient je investering op termijn zeker terug dankzij lagere energiekosten, langere levensduur van je toestellen, …

Een waterontharder met zout plaatsen? Een gespecialiseerde installateur geeft je graag meer info op maat. Kom vrijblijvend in contact met 2 à 3 vakspecialisten in je buurt!

 

Waterontharder plaatsen: kosten

De kostprijs voor het plaatsen van een waterontharder hangt vooral af van het type, en ligt gemiddeld tussen € 30 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ga je voor een waterverzachter met of zonder zout? Een overzicht:

 

1. Waterontharder met zout plaatsen: gemiddelde prijs

Door de snelle plaatsing van een waterverzachter met zout blijven de arbeidskosten van een installateur beperkt. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type waterontharder met zoutGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektrische waterontharder€ 1.600 à 2.000

Een exacte prijs voor jouw installatie? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Zo vergelijk je hun totaalprijzen, maar ook merken, adviezen, … Laat je waterontharder plaatsen.

 

2. Waterontharder zonder zout plaatsen: gemiddelde prijs

De kosten voor het plaatsen van een toestel zonder zout zijn afhankelijk van het type dat je kiest. De richtprijzen voor de meest voorkomende soorten ontharders zonder zout op een rijtje:

Type waterontharder zonder zoutGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie € 1.500 à 2000
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.500
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterontharder€ 30 à 500

LET OP: bij deze prijzen is de plaatsing dus niet inbegrepen. Wil je zo’n type ontharder liever laten plaatsen door een vakspecialist? We brengen je graag in contact met een professionele installateur in je buurt!

 

waterontharders plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Bij een toestel zonder zout zijn er weinig valkuilen bij de plaatsing. Dat is anders bij een waterontharder met zout. Geen toeval dat het aangewezen is om de waterontharder plaatsing over te laten aan een ervaren installateur. Die houdt onder meer rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Locatie van het toestel: een vakspecialist besteedt veel aandacht aan de meest aangewezen locatie van de waterontharder. Is het niet mogelijk om het toestel bij een afvoer te plaatsen? Dan zoekt hij een oplossing om het spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering.
 • Capaciteit van de ontharder: een vakman kiest een toestel dat perfect is afgestemd op je waterverbruik en de hardheid van je leidingwater. Een toestel met een te lage capaciteit verbruikt namelijk onnodig veel water en zout. En voor apparaten met een te hoge capaciteit betaal je een te hoge aankoopprijs.
 • Merk van de waterverzachter: wil je graag de mogelijkheden van meerdere merken vergelijken? Dan is het interessant om meerdere installateurs in te schakelen. Vaak werken vakspecialisten namelijk met 1 specifiek waterontharder merk.
 • Jaarlijks onderhoud: wil je zeker zijn van een optimale ontharding van je leidingwater? Dan is jaarlijks onderhoud zeker aanbevolen. Heb het hier dus over met je gekozen vakman.
 • Waterfilter: bij de plaatsing van je waterverzachter kan een vakspecialist ook een extra waterfilter aanbrengen. Zo’n filter vermijdt dat kleine vuildeeltjes in je waterontharder terecht komen. Zo ben je zeker van een langere levensduur van je installatie.
 • Formaat van de waterontharder: is er geen mogelijkheid in je kelder, garage, berging, … om een ontharder te plaatsen? Dan kan je in sommige gevallen ook een compacte waterontharder laten installeren in bv. een keuken- of gangkast of onder de gootsteen. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een waterontharder installateur in je buurt.

Zeker zijn van een vakkundige plaatsing van je waterverzachter? Een gespecialiseerde vakman houdt rekening met alle belangrijke aandachtspunten bij de installatie van je toestel. Bovendien kan je met al je vragen bij zo’n expert terecht. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs!

 

Hoe waterontharder installateurs vergelijken?

Via Solvari kan je waterverzachter-offertes aanvragen bij meerdere gespecialiseerde installateurs in je buurt. Maar hoe vergelijk je die vakspecialisten en hun offertes? Hieronder enkele tips:

 

 1. Let op de verschillende kostenposten

  Leg alle kostenposten op de offertes naast elkaar. Dus niet alleen de kostprijs voor het toestel zelf, maar ook de verwachte arbeidskosten, eventuele verplaatsingskosten, … Let er wel op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Zo is een elektronische waterontharder altijd duurder dan een mechanische waterontharder.

 2. Informeer je over de voorgestelde merken

  Meestal werkt een installateur met een specifiek merk van waterverzachters. De eigenschappen, functies, … van deze toestellen kunnen van elkaar verschillen. Lees je dus goed in over deze fabrikanten om een doordachte keuze te kunnen maken.

 3. Kijk naar de service na verkoop

  De dienstverlening van een waterverzachter installateur stopt niet na de plaatsing. Vraag de vakspecialisten dus zeker naar hun service na verkoop. Wat bij een eventueel defect van je toestel? Hoe zit het met de garantieregeling? En wat kost het als je een onderhoudscontract aangaat?

 4. Check referenties & reviews

  Neem je graag het zekere voor het onzekere? Ga dan online zeker ook eens op zoek naar referenties & reviews van de installateurs in kwestie. Zulke reacties geven vaak een goed beeld van de betrouwbaarheid van een waterontharder installateur.

Op zoek naar waterverzachter installateurs in je buurt? We brengen je graag vrijblijvend in contact met meerdere ervaren vakspecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs