Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalk uit water halen

Kalk uit water halen is voordelig om meerdere redenen. Zo is zacht leidingwater beter voor je huishoudelijke toestellen, goed voor je portemonnee en het bespaart je tijd bij het schoonmaken. Er zijn verschillende systemen beschikbaar: van een waterverzachter met zout tot een waterontharding magneet. Hoeveel kost een installatie om kalk uit je water te halen? En hoeveel levert het op? We leggen het uit in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe kalk uit water halen?
Prijs waterverzachter
Veelgestelde vragen
Vergelijk gratis je offertes

 

 

Waarom kalk uit je leidingwater halen?

Wanneer er te veel kalk in je leidingwater zit, spreken we van een hoge hardheid. In dat geval is een waterontharder installeren een waardevolle investering. De voordelen op een rijtje:

 • Lagere stookkosten: zonder kalkaanslag op de waterleidingen van je verwarmingsinstallatie werken je toestellen (bv. radiatoren of vloerverwarming) optimaal en bespaar je tot wel 20% op je energiekosten.
 • Langere levensduur van huishoudtoestellen: kalkvorming in je wasmachine, vlekken in je waterkoker of een haperende vaatwasmachine. Door kalk uit je water te halen, voorkom je kalkvorming in je huishoudtoestellen en gaan ze langer mee.
 • Minder schoonmaken: leidingwater bevat van nature kalk en dat merk je al snel in je badkamer of keuken. Kalkaanslag kan je verwijderen, maar leuk is het niet. Door kalk uit water te halen, bespaar je jezelf een hoop schoonmaakwerk.
 • Lager stroomverbruik: toestellen als je vaatwasser gebruiken verwarmingselementen voor de temperatuur van het water. Kalkdeeltjes blijven hieraan kleven, waardoor het opwarmen lastiger wordt. Het gevolg: er is meer stroom nodig en je energiekosten gaan omhoog.
 • Beter voor het milieu: onthard je jouw drinkwater, dan heb je minder wasverzachter nodig. En minder wasverzachter betekent minder chemicaliën in de grond. Onthard water is dus goed voor je portemonnee, én voor het milieu.

Wil je graag een waterontharder installeren? Vraag dan advies aan enkele installateurs in je buurt en ontdek welke ontharder je laat plaatsen. Ontvang hier advies over hoe je kalk uit water kan halen.

kalk uit water halen

 

Hoe kalk uit water halen?

Er zijn verschillende manieren om kalk uit leidingwater te halen. Een waterverzachter is de meest bekende en werkt op basis van zout. Gebruik je liever geen zout? Dan kan je onder meer ook een magnetische waterontharder rond je waterleiding plaatsen. Tijd voor wat extra info.

 

OPTIE 1: kalk uit water halen met magneet

Als je kalkvrij water wil, lees je soms over magnetische waterontharders. Plaats je die rond je waterleiding, dan krijgen kalkdeeltjes geen kans om te hechten. De theorie is dat het magnetische veld alle kalk kristalliseert. Zo stroomt de kalk met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen of toestellen. Kalk wordt hierbij dus niet weggewerkt, wat wel het geval is bij waterontharders met zout.

Prijs magnetische waterontharder: vanaf 30 euro (excl. btw). Meer info vind je in de webshop.

 

OPTIE 2: kalk uit water halen met waterverzachter

Wil je de kalk wél uit je leidingwater halen? Dan kies je beter voor een waterverzachter op zout. In zo’n toestel zit een harscilinder die de magnesium- en kalkionen in het water omwisselt met natriumionen. Hard water verandert dus in zacht water. Na een passage door de waterontharder blijft er dus geen kalk meer over dat zich kan vastzetten op leidingen of in je huishoudtoestellen. Er zijn 2 types:

 • Mechanische waterontharder: is de harscilinder helemaal verzadigd? Dan is een spoeling met zout nodig (regeneratie). Bij dit type toestel gebeurt zo’n spoeling op vaste tijdstippen. Dus ook als de cilinder nog niet verzadigd zou zijn. Daarom is een mechanische waterverzachter alleen aangeraden als je waterverbruik stabiel is. Anders zit je met een onnodig hoog water- en zoutverbruik.
 • Elektronische waterontharder: dit toestel regenereert niet op vaste tijdstippen, maar na een bepaalde hoeveelheid onthard water. Het gaat dus om een slimmer toestel dat aangeraden is bij een variabel waterverbruik (bv. op reis, tijdelijk veel hoger verbruik, …). Hou er wel rekening mee dat een elektronische waterverzachter dus ook stroom verbruikt.

Ben je van plan een waterontharder te installeren? Vraag dan eerst verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs. Zo kan je snel tarieven en types toestellen vergelijken of advies vragen om de beste keuze te maken. Hier vind je enkele specialisten actief in jouw buurt en hun prijzen.

 

CONCLUSIE: hoe haal ik kalk uit mijn kraanwater?

Om kalk volledig uit je kraanwater te halen, is er eigenlijk maar 1 optie: een waterverzachter met zout installeren. Zowel mechanische als elektronische ontharders filteren alle kalk uit het leidingwater. Ben je absoluut tegen het gebruik van zout? Dan kan je een magnetische ontharder overwegen. Let wel op: de effectiviteit van zulke magneten is niet bewezen.

Advies op maat? Een waterontharder installateur geeft je graag meer uitleg over de werking, functies, … van alle types waterverzachters. Vind hier enkele specialisten uit jouw regio.

 

Prijs waterverzachter

Hoeveel kost het om een waterverzachter te installeren en het kalk uit jouw leidingwater te halen? Die prijs hangt vooral af van het type waterverzachter dat je kiest: wil je je water ontharden met of zónder zout?

 • Een elektronische waterverzachter op basis van zout is een van de duurdere opties. Je mag rekenen op een richtprijs rond € 1.500 à 1.900 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Een mechanische waterverzachter werkt ook op basis van zout en is iets goedkoper dan zijn elektronische neefje. Voor een kwalitatief merk mag je rekenen op een gemiddelde prijs tussen € 1.000 à 1.300 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Een magnetische waterontharder is al beschikbaar vanaf € 30 (excl. btw).

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw waterontharder? Vraag dan zeker offertes aan bij vakmensen actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook hun adviezen, gebruikte merken, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

kalk uit leidingwater halen

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het ontharden van je leidingwater? Dan kan je altijd terecht bij een waterontharder installateur actief in je buurt. Hieronder zetten we alvast enkele veelgestelde vragen op een rijtje: • Welke manieren zijn er nog om kalk uit water te halen?
  Een waterontharder met CO2 injecteert gas in het water als het door het systeem loopt. Hierdoor lost kalk op in het water en hecht het nergens aan vast. Een waterontharder met polyfosfaten werkt op een vergelijkbare wijze, maar dan met polyfosfaatzouten. De laatste optie is een systeem met een zinken anode. Door een elektrochemische reactie tussen de anode en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het zinkion.


 • Kan ik zelf een waterontharder plaatsen?

  In theorie kan dat omdat je bespaart op arbeidskosten. Maar het installeren van een waterverzachter duurt vaak maar 1 uur. Veel arbeidskosten zijn er dus meestal niet. Wanneer je zelf de ontharder installeert, moet je ook zelf alle materialen kopen. • Hoeveel kalk zit er in mijn leidingwater?
  Drinkwater wordt opgepompt uit de aarde onder onze voeten. Daarin zitten allerlei zouten en mineralen zoals calcium en magnesium. Hoe meer hiervan in je water zit, hoe harder het is. Doorgaans is de maximale hardheid van drinkwater 12,5 dH. Verder houden drinkwaterbedrijven 5,6 dH aan als minimale hardheid (Drinkwaterbesluit). Benieuwd naar de waterhardheid in jouw gemeente? Dit kan je opzoeken op de site van een drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs