Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mechanische waterontharder

Om het water in je woning kalkvrij te maken, laat je het best een waterontharder installeren. Is je waterverbruik het hele jaar door stabiel? Dan is een mechanische waterontharder een goede keuze. Hoe dit type waterontharder werkt, welke voor- en nadelen er zijn, wat de prijs is en hoe je zo’n mechanische waterontharder installeert, ontdek je hier.

Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Prijs mechanische waterontharder
Plaatsing mechanische waterontharder
Zelf plaatsen of installateur inschakelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is een mechanische waterontharder?

Een mechanische waterontharder voorkomt kalkvorming in je waterleidingen, op je kranen en in je huishoudelijke apparaten. De harscilinder in zo’n toestel wisselt magnesium- en kalkionen met natriumionen en zet zo hard water om in zacht water. Een mechanische waterontharder wordt op vaste tijdstippen gespoeld met zout water (regeneratie) om de kalk en het magnesium uit de cilinder te verwijderen. Je kan kiezen voor een mechanische waterontharder als:

  • je waterverbruik gedurende het jaar stabiel is.
  • je een apparaat zoekt dat heel gemakkelijk is in gebruik.
  • je op zoek bent naar een milieuvriendelijke waterontharder.

Ben je van plan een waterontharder te installeren? Vraag dan eerst verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in jouw buurt. Op basis hiervan kan je niet alleen tarieven, maar ook adviezen, werkwijzen, … vergelijken en een weloverwogen keuze maken. Start hier jouw aanvraag.

mechanische waterontharder

 

Voor- en nadelen mechanische waterontharder

Naast mechanische waterontharder bestaan er ook elektronische waterontharders. Om een doordachte keuze te maken tussen beide types waterverzachters, zetten we graag de voor- en nadelen van een mechanische waterontharder op een rijtje:

 

Voordelen mechanische waterontharder (vs. elektronisch)

  • Goedkoper in aanschaf: omdat een mechanische waterontharder minder technologie bevat dan een elektronische, is hij ook goedkoper in aanschaf.
  • Minder kans op defecten: minder technologische snufjes betekent minder kans op technische storingen of defecten.
  • Eenvoudig in gebruik: een mechanische waterverzachter bevat weinig software en is dan ook eenvoudig te bedienen.
  • Milieuvriendelijk: de energie die een mechanische waterontharder nodig heeft, komt niet uit stroom, maar uit waterdruk in de leidingen. Je hebt met andere woorden geen elektriciteit nodig om je mechanische waterontharder te laten werken.
  • Plaatsingsvrijheid: omdat dit type waterontharder niet op elektriciteit werkt, heb je een grotere keuze om hem te plaatsen waar je wil. Je moet namelijk geen rekening houden met stroompunten.

 

Nadelen mechanische waterontharder (vs. elektronisch)

  • Niet volumegestuurd: een elektronische waterontharder start zijn regeneratie op basis van het volume verbruikt water. Bij een mechanische waterontharder gebeurt de regeneratie altijd na een vaste periode. Ook wanneer het nog niet echt nodig is.
  • Groter water- en zoutverbruik: doordat een mechanische waterontharder op vaste tijdstippen regenereert, gebeurt dit soms ook als de harscilinder nog niet verzadigd is. Op die manier verbruik je meer water en regeneratiezout dan nodig is.
  • Geen extra opties: een elektronische waterontharder kan je instellen naar wens, geeft aan wanneer het zout op is, … Bij een mechanische waterverzachter zijn die extra opties niet mogelijk.

 

Welk type waterontharder kies ik het best?

Twijfel je tussen een mechanische en een elektronische waterontharder? Dan baseer je je keuze het best op je waterverbruik:

  • Variabel waterverbruik = elektronisch: bij een elektronisch toestel gebeurt de regeneratie op basis van je waterverbruik, waardoor je onnodige spoelingen voorkomt. Kortom, je verbruikt enkel het zout, het water en de energie die nodig zijn om je waterontharder optimaal te laten werken.
  • Stabiel waterverbruik = elektronisch of mechanisch: beide opties zijn mogelijk. Een elektronische waterontharder werkt wel nauwkeuriger omdat de regeneratie volume- en niet tijdsgestuurd is.

Een waterontharder laten installeren? Op basis van jouw waterverbruik geeft een installateur je advies op maat rond het meest aangewezen type waterontharder. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

Prijs mechanische waterontharder

Welke kostprijs mag je verwachten als je een waterontharder laat plaatsen? Onderstaand overzicht geeft je een indicatie van de richtprijzen bij een gemiddeld waterverbruik van 4 personen:

Type waterverzachterGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Elektronische waterverzachter€ 1.600 - 2.000
Mechanische waterverzachter€ 1.000 - 1.400

LET OP: dit overzicht vermeldt enkel richtprijzen. Het prijsvoorstel van installateurs kan hiervan afwijken, afhankelijk van welke kostenposten er zijn opgenomen in hun offertes. Om een precies beeld te krijgen van de kostprijs op maat van jouw project, kan je gebruik maken van onze gratis offerteservice en zo vrijblijvend voorstellen ontvangen van 2 à 3 vakmannen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

mechanische waterontharder voorbeeld

 

Hoe mechanische waterontharder plaatsen?

Om een idee te krijgen van de nodige werkzaamheden, kan je hieronder het stappenplan bekijken dat een vakman volgt wanneer hij jouw mechanische waterverzachter komt installeren:

  1. Locatie bepalen

    Voor de installateur aan de klus kan beginnen, moet hij eerst de geschikte locatie voor je waterontharder bepalen. De installateur plaatst het toestel meestal waar de waterleiding de woning binnenkomt, vlak na de watermeter. Hij houdt er ook rekening mee dat het toestel goed bereikbaar blijft en niet te dicht tegen een warmtebron staat.

  2. Bypass installeren

    Als tweede stap installeert de vakman een bypass op de leiding. Dit doet hij door een stukje van de leiding te verwijderen (door te slijpen of een tussenstuk los te koppelen). Met een bypass kan je de waterontharder later uitschakelen zonder daarbij de watertoevoer te onderbreken. Dit is handig wanneer je bv. het kinderzwembad in de zomer wil vullen of de planten in de tuin wil besproeien.

  3. Waterontharder installeren

    Nu sluit de vakman de waterontharder of waterontkalker aan. Hij houdt hierbij rekening met 2 aansluitingen: de aanvoer- en de retourslang. Via de aanvoerslang wordt hard water van de bypass naar de waterontharder gebracht. De retourslang zorgt er op zijn beurt voor dat het zachte water in de kranen terechtkomt.

  4. Afvoer waterontharder aansluiten

    Nu de mechanische waterontharder geïnstalleerd is, zal de vakman de afvoer aansluiten op het toestel. Zo komt het zoute spoelwater na het regenereren in de riolering terecht.

  5. Overloop aansluiten

    Elke waterontharder is voorzien van een overloopaansluiting. Dat is een soort veiligheid voor wanneer er iets fout zou lopen en het waterniveau in het zoutvat te hoog wordt. Dankzij de overloopaansluiting kan het overtollige water dan worden afgevoerd naar de riolering.

  6. Waterontharder eerste keer opstarten

    Wanneer alle voorgaande stappen zijn afgerond, kan de installateur de waterverzachter opstarten. Hierbij gaat hij als volgt te werk:

    1. Bypasskraan openen
    2. Aanvoer- en retourslang sluiten
    3. Aftapkraan openen en bypass sluiten
    4. Aanvoer- en retourslang openen
    5. Waterniveau in de waterontharder controleren

BELANGRIJK: een mechanische waterontharder installeren, is duidelijk een complexe klus die je het best overlaat aan een gespecialiseerde vakman. Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Vraag vrijblijvend verschillende prijsvoorstellen aan via onze offerteservice.

 

Zelf plaatsen of installateur inschakelen?

Je wil een mechanische waterontharder installeren. Maar wat doe je nu het best: ga je zelf aan de slag of roep je toch de hulp in van een professional?

 

OPTIE 1: zelf mechanische waterontharder plaatsen

Om plaatsingskosten te drukken, overweeg je misschien om zelf je mechanische waterontharder te installeren. Aangezien een vakman zo’n toestel snel plaatst, zal je op deze kostenpost echter weinig winst boeken. Daarnaast moet je ook zelf al het materiaal aankopen en betaal je 21% btw.

Plaats je je mechanische waterontharder zelf? Dan loop je ten slotte ook het risico op fouten bij de installatie. Bovendien ben je niet financieel beschermd tegen de extra kosten door zo’n foutieve plaatsing.

 

OPTIE 2: mechanische waterontharder laten plaatsen

Een professionele installateur van waterontharder heeft voldoende kennis en ervaring op zak om jouw project snel en kundig af te werken. Je kan o.a. rekenen op:

  • Advies op maat: een professionele installateur geeft antwoord op al jouw vragen en geeft je advies over de beste waterontharder op maat van jouw project.
  • Snelle en correcte plaatsing: een vakman heeft alle expertise in huis om jouw mechanische waterontharder snel en correct te plaatsen. De installatie neemt meestal maar 1 à 2 uur in beslag.
  • Garantie: laat je je mechanische waterontharder door een vakman plaatsen? Dan kan je rekenen op de wettelijke garantie. Gaat er tijdens de garantieperiode toch iets mis met je waterverzachter? Dan ben je financieel beschermd.
  • Een aanspreekpunt: achteraf kan je met al je vragen terecht bij je vakman rond het onderhoud, werking, … van je toestel. Het is niet eenvoudig om een vakman te vinden die het onderhoud van een waterontharder verzorgt die hij niet zelf heeft geplaatst.
  • Verlaagd btw-tarief: bij het plaatsen van een mechanische waterontharder door een vakman kan je rekenen op het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.

CONCLUSIE: door de complexiteit van de klus roep je beter de hulp in van een ervaren installateur om je mechanische waterontharder te laten plaatsen. Zo ben je zeker dat je toestel geïnstalleerd is volgens de regels van de kunst en dat je waterontharder optimaal zal werken. Wil je graag gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij experts actief in je buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs