Onderhoud waterontharder
Regelmatig onderhoud van je waterontharder is nodig om een goede werking te garanderen. Hoewel het varieert per toestel, is een waterontharder onderhoud minstens één maal per jaar aangeraden. Waarom is het onderhoud nodig? Wat houdt het in? Wat is de kostprijs? Kom het hier te weten met andere belangrijke weetjes en tips.
Ga voor zekerheid en een optimale werking van je installatie en schakel een specialist in voor het onderhoud van je waterontharder.
Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde bedrijven in waterontharders.
Nut waterontharder onderhoud
Een waterontharder onderhoud is nodig om de optimale werking van het toestel zelf te garanderen. Regelmatig onderhoud betekent dat er een frequente controle zal zijn op problemen. Hoe sneller een probleem ontdekt wordt, hoe sneller het opgelost kan worden en hoe kleiner de kans dat het probleem ontspoort.
Als bepaalde onderdelen niet meer goed werken, is het belangrijk om deze snel te vervangen of te herstellen. Zo wordt vermeden dat ze de waterverzachter kapot maken.
Kalk in het water kan ervoor zorgen dat apparaten met een warmtewisselaar, zoals een wasmachine, sneller stuk gaan. Een goed werkende waterontharder is dus ook belangrijk om je andere toestellen te beschermen.
Prijs onderhoud waterontharder
Bepaalde aspecten van het waterontharder onderhoud, zoals het bijvullen van zout, kan je zelf doen. Toch is een specialist voor een degelijk onderhoud van je waterontharder onmisbaar. Op die manier ben je verzekerd van het juiste advies en een optimale werking van je toestel.
Voor het onderhoud van een waterontharder betaal je al snel €60 per onderhoudsbeurt. Wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden, zal dit vanzelfsprekend een invloed hebben op de kostprijs.
Benieuwd naar een prijs en advies op maat voor het onderhoud van jouw waterontharder?
Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde bedrijven in waterontharders.
Onderhoudscontracten
Sommige firma’s bieden onderhoudscontracten aan. Op die manier kan je je waterontharder verzekeren van regelmatig onderhoud.
Onderhoudscontracten worden ook aangeboden bij de verkoop van waterontharders. Daardoor ligt de kostprijs van de installatie vaak een pak lager, maar je bent dan wel gebonden aan hetzelfde bedrijf voor het onderhoud. Kijk dus goed na wat er allemaal in het onderhoud inbegrepen is.
In sommige gevallen, wanneer je bijvoorbeeld over een oude waterontharder beschikt, kan het dus interessant zijn om je toestel te vervangen door een nieuw. Op die manier kan je genieten van de voordelen van een nieuwe waterontharder (zuinig regenereren via volumeregeling of met een sensor) en ben je onmiddellijk verzekerd van regelmatig onderhoud.
Wat houdt een waterontharder onderhoud in?
Het onderhoud van een waterontharder bestaat uit verschillende stappen. We geven een overzicht:
1. Waterhardheid meten
Om de waterhardheid te meten wordt een waterdruppel uit de kraan opgevangen en getest. Vandaar dat men het ook de druppeltest noemt. Als de druppeltest hard water aangeeft, dan wijst dit op een slecht werkende waterontharder.
2. Onderdelen testen, reinigen & smeren
Injectoren, kleppen, … Het is belangrijk dat de verschillende onderdelen van een waterverzachter goed gecontroleerd worden bij het onderhoud.
Zo zal gecontroleerd worden of de pekelklep nog goed werkt. Deze klep zorgt ervoor dat er niet teveel water van de waterontharder naar het zoutreservoir gestuurd wordt. Verder worden de verschillende onderdelen ook ontsmet, gereinigd en gesmeerd.
3. Zoutreservoir reinigen
Zouten koeken aan. Daarom is het belangrijk om het zoutreservoir na verloop van tijd schoon te maken en de zoutresten te verwijderen. Wanneer het water helder schoon is, kan je er zeker van zijn dat alle resten verwijderd zijn.
Ben je op zoek naar een vakman voor het onderhoud van een waterontharder? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer info.
4. Harsen reinigen
Om bacterievorming in de harsen te voorkomen en bacteriën te verwijderen, worden de harsen meestal gereinigd. Dit gebeurt met een chlooroplossing.
Bacteriën kunnen zich in de harsen nestelen en in het water terechtkomen via de afvoer. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je voor langere tijd niet thuis bent en dus geen water gebruikt.
5. Bijstellen waterontkalker
De technieker of specialist zal tijdens het waterontharder onderhoud de nodige controles, bijvoorbeeld op vlak van zoutverbruik, uitvoeren. Wanneer het nodig is, kan de waterontharder bijgesteld worden om op die manier een optimale waterontkalking te verzekeren.