Waterontharder-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterontkalker

Kalkvorming in de waterleidingen en huishoudtoestellen zorgt voor rendementsverlies, een snelle slijtage van je huishoudtoestellen, kalkvlekken, een hogere energierekening, … De oplossing? Een waterontkalker! Maar is een waterontkalker wel nodig in jouw situatie? Welk waterontkalker is de beste keuze? Hoeveel kost het? … Lees er alles over in dit artikel.

Snel naar: soortenprijsaandachtspunten – offertes aanvragen

 

Heb ik een waterontkalker nodig?

Of een waterontkalker (waterverzachter) aangeraden is, hangt vooral af van de waterhardheid (dH) in jouw regio. Deze kan je doorgaans terugvinden op de website van je drinkwaterbedrijf.

Bij een waterhardheid vanaf 12 dH is het sterk aangeraden om een waterontkalker te installeren. Ook bij een lagere waterhardheid tussen 5,6 en 12 dH kan een waterontkalker nuttig zijn omdat ook dan kalkaanslag kan optreden. Bij een waterhardheid onder 5,6 dH is het niet nuttig om een waterontkalker in huis te plaatsen.

Let op, de meningen verschillen: bij de vraag wanneer waterontkalkers nuttig zijn of niet kunnen de meningen verschillen. Neem daarom contact op met 2 à 3 waterontkalker installateurs. Zo kan je makkelijk adviezen vergelijken. Een installateur komt bij je langs om een gratis wateranalyse te doen en zo te bepalen of een waterontkalker nodig is of niet. Vergelijk vrijblijvend voorstellen.

 

 

Welke waterontkalker kopen?

Hoewel er ook andere werkingsprincipes zijn, werken de meeste waterontkalkers op basis van ionenuitwisseling. De waterontkalker op de waterleiding bevat dan een ionenwisselaar (harscilinder) met daarin harskorrels die het hard water omzetten in zacht water. Dat doen ze door de kalk- en magnesiumionen uit het hard water te wisselen met natriumionen.

Na verloop van tijd zal de harscilinder echter verzadigd raken met kalk- en magnesiumionen waardoor het ontharden van water niet langer lukt. De harscilinder moet dan worden schoongespoeld door er zout water te laten doorstromen (= regenereren). De wijze waarop dit regeneratieproces wordt aangestuurd kan op verschillende manieren verlopen. Hier maken we een onderscheid tussen:

OPTIE 1: mechanische waterontkalker
OPTIE 2: elektronische waterontkalker

 

OPTIE 1: mechanische waterontkalker

Verbruik: een mechanische waterontkalker werkt op waterdruk waardoor je geen elektriciteit verbruikt.

Regeneratie: de regeneratie kan op 2 manieren gebeuren:

 • Regeneratie na een bepaalde periode (tijdgestuurd): de waterontkalker houdt dus geen rekening met je waterverbruik. Het regenereren kan zo plaatsvinden op het moment dat de harskorrels nog niet verzadigd zijn of al over het punt van verzadiging heen zijn. In dat laatste geval wordt het water niet onthard.
 • Regeneratie nadat een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is (volumegestuurd): deze methode werkt iets specifieker en houdt meer rekening met je waterverbruik.

Onderhoud: net zoals bij een elektronische waterontkalker moet je regelmatig het zout bijvullen en is een periodiek onderhoud aanbevolen.

Prijs: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Een mechanische waterontkalker is aangeraden als… je grotendeels volgens een vast ritme leeft en je waterverbruik doorheen het hele jaar vrij stabiel is. Deze toestellen houden namelijk geen rekening met je waterverbruik. De simpele werking maakt dat mechanische waterontkalkers ook zo’n 20% goedkoper zijn dan de elektronische variant.

 

OPTIE 2: elektronische waterontkalker

Verbruik: een elektronische waterontkalker werkt op elektriciteit. In tegenstelling tot bij een mechanische waterontkalker komen hier dus wel elektriciteitskosten bij kijken.

Regeneratie: het regenereren gebeurt volumegestuurd, maar op een ‘slimmere’ manier dan bij mechanische waterontkalkers. Via elektronica wordt je waterverbruik namelijk geregistreerd om de regeneratie zo precies mogelijk te laten verlopen. Dankzij deze slimme besturing worden onnodige spoelingen vermeden.

Onderhoud: net zoals bij een mechanische waterontkalker moet je regelmatig het zout bijvullen en is een periodiek onderhoud aanbevolen.

Prijs: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (incl. btw en plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Een elektronische waterontkalker is aangeraden als… je waterverbruik erg variabel is (vb. je bent vaak voor langere tijd weg, je hebt vaak gasten over de vloer, je hebt geen vast leefritme, …). De regeneratie gebeurt dan veel gecontroleerder, enkel wanneer het nodig is. Elektronische waterontkalkers kosten dan wel meer, je zal die hogere kostprijs op termijn recupereren doordat je meer kan besparen op je energiefactuur en zout.

 

TIP: elke situatie is anders dus vraag raad aan een installateur

Elke situatie is anders en vraagt een oplossing op maat. Om te bepalen welke waterontkalker het best past bij jouw situatie, schakel je best een installateur in. Deze komt dan gratis bij jou langs en zal een wateranalyse doen (water testen op hardheid), je waterverbruik nagaan, samen met jou je vragen en wensen bespreken, …

Op basis van zijn vaststelling bepaalt hij dan welke waterontkalker het meest geschikt is voor jouw situatie. Je laat best 2 à 3 installateurs langskomen. Zo krijg je beter zicht op de mogelijkheden en kan je beter de voorgestelde waterontkalkers vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat via de offertepagina.

 

waterontkalker

 

Waterontkalker prijs

De prijzen voor waterontkalkers hangen af van verschillende factoren. Voor het laten plaatsen van een waterontkalker in een huis voor 4 personen met een gemiddeld waterverbruik betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (incl. btw en plaatsing). De precieze prijs hangt daarbij vooral af van het soort waterontkalker en het volume:

 • Mechanische waterontkalker: gemiddeld € 1.000 à 1.400 (incl. btw en plaatsing)
 • Elektronische waterontkalker: gemiddeld € 1.600 à 2.000 (incl. btw en plaatsing)

Let op, ook de gekozen installateur zal een invloed hebben op de prijs. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen van vakman tot vakman. Het is daarom aangeraden offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Aandachtspunten

Ben je van plan een waterontkalker te laten plaatsen op de waterleiding? Hou dan rekening met volgende aandachtspunten:

 1. Zorg dat je waterontharder de juiste capaciteit heeft

  Jouw waterverbruik bepaalt de vereiste capaciteit of het volume van jouw waterontkalker. Een juiste berekening van deze capaciteit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterontkalker goed afgestemd is op jouw situatie. De waterontkalker werkt dan niet alleen optimaal, maar zal ook het minst verbruiken.

  TIP: om zeker te zijn van een correcte berekening vraag je best voorstellen aan bij verschillende waterontkalkers installateurs.

 2. Voorzie je waterontkalker van regelmatig onderhoud

  Om een optimale werking te blijven garanderen en vuil en bacteriën in het water te voorkomen, is het aangeraden om je waterontkalker om de 1 à 2 jaar van een onderhoud te voorzien. Dat kost gemiddeld € 60 à 80 (incl. btw en arbeidskosten).

  TIP: sommige installateurs bieden onderhoudscontracten aan. Daarmee laat je het onderhoud over aan 1 installateur die er in de loop van de jaren voor zorgt dat het tijdig wordt uitgevoerd. Zo’n contract is doorgaans ook goedkoper dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Reken op een gemiddelde prijs van € 75 à 125. Een onderhoud voor jouw waterontkalker aanvragen? Vergelijk hier vrijblijvend offertes.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs