Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Welke waterontharder kopen?

Wanneer je een waterontharder laat plaatsen, kom je voor veel keuzes te staan: welk type wateronharder ga je kopen, hoeveel mag die kosten, wat is de ideale capaciteit van je waterontharder, … In dit artikel ontdek je 5 praktische tips en advies over welke waterontharder je best kiest, hoe je moet vergelijken, welke valkuilen je best vermijdt en hoeveel een waterontharder kost.

 

 Tips waterontharder kopen

TIP 1: Koop het juiste type waterontharder (met of zonder zout)
TIP 2: Koop een waterontharder met de juiste aansturing (elektronisch of mechanisch)
TIP 3: Koop een waterontharder met de juiste capaciteit
TIP 4: Hou rekening met de prijs
TIP 5: Hou rekening met het water- en zoutverbruik
Conclusie: welke waterontharder kopen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

TIP 1: Koop het juiste type waterontharder

De eerste keuze die je moet maken wanneer je beslist een waterontharder te kopen, is welk type waterontharder je laat plaatsen: ga je voor een toestel met of zonder zout? Een kort overzicht van beide types en hun eigenschappen:

 

Waterontharder met zout

De meeste waterontharders op de markt zijn waterontharders met zout. Deze toestellen hebben een harscilinder, waar via ionenwisseling calcium- en magnesiumionen verwisseld worden voor natriumionen. Hierdoor krijg je zacht water. Wanneer de harscilinder verzadigd is, wordt deze gespoeld met zout. Dit proces noemen we regeneratie en gebeurt elektronisch of mechanisch.

Waterontharders met zout beschikken doorgaans over 1 harscilinder. Je kan echter ook een waterontharder kopen met 2 harscilinders. Tijdens het regeneratieproces van de ene harscilinder blijf je dan beschikken over zacht water omdat de andere harscilinder in werking treedt. Een ontharder met 2 cilinders is niet echt noodzakelijk, maar biedt wel het nodige comfort.

Prijs waterontharder met zout: € 1.000 à €2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Waterontharder zonder zout

Je kan ook een waterontharder kopen zonder zout. Deze haalt geen kalk uit het water, maar doet de kalkdeeltjes rondzweven in het water zodat ze zich niet afzetten op je leidingen, kranen, … Dit kan op verschillende manieren: via een magneet, CO2-injectie, polyfosfaten, zinken anode, …

Prijs waterontharder zonder zout: vanaf € 30 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Waterontharder met of zonder zout kopen?

Hoewel waterontharders zonder zout goedkoper zijn in aanschaf, is hun werking nog onvoldoende bewezen. Wil je een waterontharder kopen die jouw hard water efficiënt omzet naar zacht water, dan is een waterontharder met zout de beste keuze.

TIP: laat je adviseren door een professionele waterontharder installateur. Hij bepaalt niet alleen welk type waterontharder het meest is aangewezen, maar ook welke aansturing, capaciteit, … je nodig hebt. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

TIP 2: Koop een waterontharder met de juiste aansturing

Is je keuze gevallen op een waterontharder met zout, dan kan je nog kiezen tussen een elektronische en een mechanische ontharder. Bij de ene gebeurt de regeneratie volumegestuurd, bij de andere tijdgestuurd:

 

Elektronische waterontharder

Bij een elektronische waterontharder wordt het regeneratieproces geregeld door een centrale computer, die het volume van het onthard water opslaat. Heb je een bepaald volume onthard water verbruikt? Dan start de ontharder de regeneratie. Met een volumegestuurde, elektronische waterontkalker kan je dus je waterverbruik monitoren en het regeneratieproces zelf instellen zodat je minder zout en spoelwater verbruikt.

Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Mechanische waterontharder

Sommige waterontharders werken volledig zonder stroom en zijn hydraulisch of mechanisch gestuurd. Dat wil zeggen dat het apparaat volledig op waterdruk werkt en dat de aansturing van het regeneratieproces zonder elektriciteit gebeurt.

Mechanische waterontharders zijn tijdgestuurd. Dit wil zeggen dat de regeneratie gebeurt op een vast tijdstip, ook wanneer de harscilinder nog niet verzadigd is.

Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Elektronische of mechanische waterontharder kopen?

Of je best een elektronische dan wel een mechanische ontharder koopt, hangt voornamelijk af van je waterverbruik. Heb je een variabel waterverbruik? Dan kies je best voor een elektronische waterontharder met een volumegestuurde regeneratie. Is je waterverbruik stabiel doorheen het jaar? Dan is naast een elektronische ontharder ook een mechanisch toestel een optie.

Twijfel je welke waterontharder je moet kopen? Een ervaren installateur bepaalt welk toestel het meest is aangewezen voor jouw situatie. Kom vrijblijvend in contact met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Ontdek meer tips onder de foto.

welke waterontharder kopen

 

TIP 3: Koop een waterontharder met de juiste capaciteit

De capaciteit is een van de belangrijkste valkuilen als je een waterontharder koopt. Het is belangrijk dat de capaciteit van je waterontharder is afgestemd op je waterverbruik, het aantal gezinsleden, de hardheid van je leidingwater, … Kies je voor een ontharder met een te kleine capaciteit, dan zal de ionenwisselaar sneller verzadigd raken en zal je waterontharder sneller regenereren. Hierdoor stijgt ook het zout- en waterverbruik van je waterontkalker.

 

Welke waterontharder kopen op basis van capaciteit?

Die vraag kan een waterontharder installateur het beste beantwoorden. Hij voert eerst een wateranalyse uit om de waterhardheid van je leidingwater te bepalen. Op basis van deze waterhardheid, jouw waterverbruik, je gezinsgrootte, … berekent hij vervolgens de ideale capaciteit van jouw waterontkalker.

De capaciteit van je waterontharder laten berekenen? Kom vrijblijvend in contact met een vakman actief in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

TIP 4: Hou rekening met de prijs

Voor een waterontharder met zout betaal je gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing), afhankelijk van de gekozen aansturing. Koop je een waterontharder zonder zout, dan mag je rekenen op een lagere prijs. Prijzen starten vanaf € 30 voor een magnetische waterontharder maar kunnen oplopen tot € 1.900 voor een ontharder met CO2-injectie. Een overzicht van de gangbare prijzen per type ontharder:

Soort waterontharderGemiddelde kosten
(excl. btw, incl. plaatsing)
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400

 

Welke waterontharder kopen op basis van prijs?

Het is dus sterk aangeraden om een waterontharder met zout te kopen om kalkaanslag te verwijderen en voorkomen. Afhankelijk van het budget dat je voorzien hebt, kan je kiezen voor een goedkopere mechanische waterontharder of een duurder elektronisch toestel. Het belangrijkste is echter dat je toestel goed aansluit bij jouw levensstijl. Kies je bv. voor een mechanische waterontharder terwijl je een sterk variabel waterverbruik hebt? Dan zal je een hoger zout- en waterverbruik hebben, wat ook kosten met zich meebrengt.

LET OP: goedkoop is vaak duurkoop. Bij goedkope modellen wordt er vaak bespaard op materiaalkosten. Er worden dan inferieure materialen gebruikt die op langere termijn zorgen voor lekkages of storingen. Kwalitatieve waterontharders zijn dan wel duurder, maar gaan probleemloos lange tijd mee. Op termijn ben je dus goedkoper uit omdat je nagenoeg geen onderhoudskosten hebt.

Zeker zijn van een kwalitatieve waterontkalker? Schakel dan een professionele waterontharder installateur in. Zo ben je niet alleen zeker van een kwalitatief toestel, maar ook van een deskundige plaatsing. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

TIP 5: Hou rekening met het water- en zoutverbruik

Bij het spoelen van de harskern gebruikt een waterontharder (waterontkalker) water en zout. Hoeveel dat precies is, hangt af van het type waterontharder. Gedateerde modellen gebruiken aanzienlijk meer zout en water dan moderne toestellen. Alhoewel de verschillen tussen waterontharders steeds geringer worden door allerlei innovaties, loont het zeker de moeite om na te gaan hoeveel zout en spoelwater een apparaat gebruikt tijdens het regenereren. Zeker na een aantal jaar kunnen de verschillen zich goed aftekenen.

 

Welke waterontharder kopen op basis van verbruik?

Hier is het belangrijk om goed verschillende toestellen te vergelijken. Om het zout- en waterverbruik tot een minimum te beperken, ben je doorgaans wel beter af met een elektronische waterontharder. De regeneratie bij een digitaal toestel gebeurt nl. op basis van volume, waardoor de harscilinder enkel gereinigd wordt wanneer het écht nodig is.

Waterontkalkers vergelijken? Een ervaren installateur doet dit voor je. Kom vrijblijvend in contact met vakmannen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

CONCLUSIE: welke waterontharder kopen?

Welke waterontharder je het best koopt, hangt af van verschillende factoren: je waterverbruik, de waterhardheid van je leidingwater, je gezinsgrootte, je beschikbare budget, … Uiteraard zal de ene factor zwaarder doorwegen dan de andere wanneer je waterontharders gaat vergelijken. We raden je dan ook aan om je wensen en voorkeuren voor te leggen aan een ervaren waterontharder installateur. Hij kan je vervolgens informeren over alle mogelijkheden en geeft je advies op maat van jouw situatie. Kom in contact met 2 à 3 professionals in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs