Waterontharder-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterontharder

Met een waterontharder maak je hard water, dat veel kalk bevat, zacht en kalkvrij. In hard water zijn veel calcium- en magnesiumzouten in het water opgelost en deze kunnen zich gaan afzetten aan de binnenkant van apparaten zoals wasmachines, boilers, koffiezetapparaten en waterkokers. Met een waterontharder voorkom je deze kalkafzetting. Een overzicht van de soorten waterontharders, voordelen en prijzen vind je hier.

 

Werking van een waterontharder

Een waterontharder wordt in de meeste gevallen rechtstreeks achter de watermeter aangesloten. Het harde leidingwater stroomt door een reservoir dat gevuld is met speciale harsbolletjes. Door een natuurkundig proces dat ionenwisseling wordt genoemd, worden calcium- en magnesium-ionen in het water verwisseld voor natriumionen. Het water wordt hierdoor zacht. De hars in de ontharder raakt na verloop van tijd verzadigd met kalk en moet dan geregenereerd worden. Dit doet de waterontharder meestal geheel automatisch. Hiervoor gebruikt hij (net zoals een vaatwasmachine) een bepaalde hoeveelheid zout. Het zoute pekelwater en de kalk die hierbij ontstaat, worden afgepompt via het riool. Na dit regeneratieproces (20 à 90 minuten) is de harskern weer schoon en is de waterontharder weer klaar voor gebruik. Tijdens het regenereren is er geen zacht water beschikbaar, maar via een bypass kan men wel beschikken over niet-onthard water.

 

Voordelen van een waterontharder

• Geen kalkaanslag op huishoudelijke apparaten (wasmachine, boiler, koffiezetapparaat)
• Langere levensduur van apparaten en minder energiekosten door een efficiëntere warmteoverdracht.
• Geen kalkaanslag op kranen, douche, bad en andere sanitaire voorzieningen.

 

Kostprijs waterontharder

De prijs van een waterontharder hangt samen met het type ontharder (elektronisch of mechanisch), de besturing en het onderhoudscontract. Prijzen beginnen vanaf €750 inclusief installatiekosten. Ben je benieuwd welk type waterontharder het meest geschikt is voor jouw verbruik? Vraag nu een vrijblijvende offerte op maat aan via onze online offerteservice! Klik hier voor meer informatie.

 

waterontharder

 

Sturing van waterontharders

Het hars van een waterontharder moet op gezette tijden geregenereerd worden. Een volumegestuurde waterontharder meet continu het waterverbruik. Wanneer een bepaalde hoeveelheid water is verbruikt, gaat het apparaat vanzelf over tot regeneratie. Een tijdgestuurde waterontharder gaat na het verstrijken van een bepaalde periode over tot regeneratie. Het beste is het om een volumegestuurde waterontharder te nemen aangezien deze gebruik maakt van de meest betrouwbare manier om te bepalen wanneer het hars verzadigd is.

 

 

Wanneer is een waterontharder nuttig?

Een waterontharder is vooral nuttig in gebieden waar het drinkwater hard tot zeer hard is (12 dH en hoger). De hardheid van het water wordt uitgedrukt in een getal. In België wordt de hardheid uitgedrukt in Franse graden (°F), in Nederland gebruikt men het systeem van Duitse graden (dH). Dit getal geeft aan hoeveel stoffen (voornamelijk calcium en magnesium) er in het water opgelost zijn.


Waterhardheid in Duitse graden

0 – 4 dH: heel zacht
4 – 8 dH: zacht
8 – 12 dH: gemiddeld
12 – 18 dH: vrij hard
18 – 30 dH: hard tot zeer hard

Waterleidingbedrijven en fabrikanten van waterontharders spreken elkaar tegen over het nut van de waterontharder en vanaf welke hardheid je een dergelijk apparaat het beste kunt inzetten. Zo zeggen fabrikanten dat een ontharder al nuttig is bij een waterhardheid vanaf ongeveer 8 dH. Waterleidingbedrijven geven aan dat waterontharders pas van nut kunnen zijn bij hard tot zeer hard water (vanaf ongeveer 12 dH).

 

 

Tip: doe onderzoek naar de waterhardheid

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een waterontharder kun je het beste bij de gemeente of waterleidingsmaatschappij navragen wat de hardheid van het water is. Deze is namelijk in iedere gemeente weer anders. Je kan deze info online vinden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat veel watermaatschappijen de hardheid van het water zelf al regelen (of dit nog gaan doen). Het zou zonde zijn van je investering als de waterleidingmaatschappij in een gebied met hard water alsnog besluit om centraal het water te gaan ontharden. Dan heb je dus niets meer aan het apparaat.

 

waterhardheid waterontharder

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs