Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder

Heb je last van kalkafzetting op je kranen en huishoudelijke apparaten door hard water? Met een waterontharder maak je hard water zacht en kalkvrij. Welke soorten waterontharders bestaan er, wat zijn de andere voordelen van een ontharder en hoeveel kost zo’n toestel? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen & nadelen
Waterontharder prijs
Soorten waterontharders
Hoe waterontharder plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Wanneer is een waterontharder nuttig?

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse graden. Het getal geeft aan hoeveel stoffen (voornamelijk calcium en magnesium) er in het water opgelost zijn. Hoe hoger dit getal, hoe hoger de waterhardheid. Volgens waterleidingbedrijven is een waterontharder vooral nuttig in gebieden waar het drinkwater hard tot zeer hard is (12 dH en hoger).

Fabrikanten raden echter aan om al een ontharder te plaatsen bij een lagere waterhardheid, vanaf 8 dH. Huishoudelijke apparaten die water verbruiken kunnen immers ook beschadigd raken door kalkaanslag wanneer de waterhardheid lager is dan 12 dH.

Is een waterontharder nuttig in mijn situatie? Om zeker te zijn schakel je best een installateur in. Deze voert een gratis wateranalyse uit en adviseert je over de beste keuze voor jouw situatie. Ontvang advies en prijsvoorstellen op maat. • Wat is de waterhardheid in mijn gemeente?
  Voordat je een waterontharder laat plaatsen, is het belangrijk dat je weet wat de hardheid is van jouw leidingwater. Je kan je hierover informeren bij je gemeente of waterleidingmaatschappij. Je kan ook zelf de waterhardheid meten of je leidingwater laten analyseren door een gespecialiseerde waterontharder installateur.


 • Hoe waterhardheid meten?
  De eenvoudigste manier is zelf de hardheid meten van je leidingwater met teststrips. Wil je zeker zijn van een correcte analyse en weten of een ontharder aangeraden is? Dan laat je best een wateranalyse uitvoeren door een gespecialiseerde installateur. Tijdens de wateranalyse controleert hij je leidingwater op een aantal parameters, waaronder de hardheid van het water. Vraag gratis een wateranalyse aan of ontdek het aanbod aan teststrips en druppeltesten in de webshop.

 

Voordelen en nadelen waterontharder

Benieuwd naar de mogelijke voordelen en nadelen? Een overzicht:

 

Voordelen waterontharder

 • Geen kalkaanslag meer op kranen, douchewanden en in huishoudelijke apparaten die water verbruiken.
 • Langere levensduur van je huishoudelijke apparaten.
 • Minder energiekosten door een efficiëntere warmteoverdracht.
 • Beter voor het milieu aangezien je minder zeep, was- en antikalkproducten moet gebruiken.

 

Nadelen waterontharder

 • Een waterverzachter vraagt een investering, maar die verdien je al snel terug door de besparing die het oplevert. Je verbruikt minder energie en zeep, was- en antikalkproducten.
 • Een jaarlijks onderhoud van een waterverzachter kost je ongeveer € 60 à 100 (incl. btw en arbeidskosten). Een extra kostenpost, maar wel een die noodzakelijk is. Het onderhoud zorgt ervoor dat je toestel efficiënt blijft werken zodat je optimaal blijft genieten van de voordelen.
 • Bij een waterverzachter met zout moet je het onthardingszout na verloop van tijd bijvullen. De nieuwste generatie ontharders werken erg efficiënt waardoor je ze doorgaans slecht 1 à 2 keer per jaar moet bijvullen met zout.

 

Is een waterontharder een slimme keuze?

Heb je last van hard water? Dan is een waterontkalker zeker en vast een slimme keuze. Do voordelen spreken voor zich en tegenover elk nadeel staat iets positief.

Waterontharder laten plaatsen? Ontvang gratis & vrijblijvend offertes van installateurs.

 

installatie waterontharder

Waterontharder prijs

Een waterontharder met zout kost gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs van een waterontharder hangt samen met het type ontharder (elektronisch of mechanisch), de besturing en het eventuele onderhoudscontract. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de richtprijzen van zowel toestellen met als zonder zout:

Soort waterontharderGemiddelde prijs
WATERONTHARDER MET ZOUT
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

Benieuwd naar een prijsvoorstel op maat van jouw situatie en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Soorten waterontharders

We onderscheiden 2 types waterontharders: de toestellen met zout en de toestellen zonder zout. We lichten hieronder kort de voornaamste eigenschappen toe van beide soorten:

 

1. Waterontharders zonder zout

Een waterontharder zonder zout haalt de calcium- en magnesiumionen eigenlijk niet uit het water, maar laat ze rondzweven zodat ze zich niet hechten aan de leidingen. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren: met CO2-injectie, via een magneet, polyfosfaten of zinken anode.

Prijs waterontharder zonder zout: van € 30 voor een anti-kalk magneet tot € 2.000 voor een waterverzachter met CO2-injectie.

 

2. Waterontharders met zout

De populairste en meest efficiënte toestellen zijn die met zout, die calcium- en magnesiumionen verwisselen voor natriumionen. Is de harskern verzadigd, dan wordt deze gespoeld met zout water. Dit proces, dat we regeneratie noemen, kan volumegestuurd of tijdgestuurd gebeuren:

Elektronische waterontharder (volumegestuurd)

Bij elektronische waterontharders gebeurt de regeneratie volumegestuurd, nadat je een bepaalde hoeveelheid water hebt verbruikt. De harscilinder wordt dus enkel gespoeld wanneer het nodig is. Je kiest best voor een elektronisch toestel wanneer je waterverbruik variabel is (bv. wanneer je vaak reist, regelmatig gasten op bezoek hebt, een onregelmatig leefritme hebt, …)

Prijs elektronische waterontharder: € 1.600 à 2.000. Ontvang vrijblijvend offertes.

Mechanische waterontharder (tijdgestuurd)

Bij mechanische waterontharders gebeurt de regeneratie tijdgestuurd, dus na een vaste periode. Dit type ontharder wordt vooral aangeraden als je een stabiel waterverbruik hebt. Het toestel houdt namelijk geen rekening met je waterverbruik om de spoeling te starten.

Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.400. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Welke waterontharder kies ik best?

Aangezien de werking van waterontkalkers zonder zout nog onvoldoende bewezen is, is het sterk aangeraden om een waterontharder met zout te laten installeren. Welk type dan het meest geschikt is, hangt vooral af van je waterverbruik, je leefritme en je budget. Heb je een onregelmatig waterverbruik, dan is een elektronisch toestel aangewezen. Is je waterverbruik stabiel, dan volstaat een mechanisch toestel.

TIP: laat je adviseren door een ervaren installateur. Hij geeft je advies op maat en bezorgt je vrijblijvend een prijsvoorstel. Kom in contact met 2 à 3 vakmensen in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

waterontharders

Hoe waterontharder plaatsen?

Tijdens de plaatsing volgt een waterontharder installateur de volgende stappen:

 1. Locatie bepalen

  Een waterverzachter wordt meestal geplaatst waar de waterleiding het huis binnenkomt, vlak na de watermeter.

 2. Bypass installeren

  Wanneer je tijdelijk geen nood hebt aan onthard water, bijvoorbeeld om de planten water te geven of het zwembad te vullen, kan je het toestel tijdelijk uitschakelen dankzij de bypass.

 3. Waterontharder aansluiten

  De installateur sluit eerst de aanvoerslang aan, die ervoor zorgt dat het harde water in de ontharder stroomt. Vervolgens sluit hij de retourslang aan, die ervoor zorgt dat het ontharde water naar je kranen, toestellen, … stroomt.

 4. Afvoer aansluiten

  Vervolgens wordt de waterverzachter aangesloten op een afvoer, zodat het zoute spoelwater kan afgevoerd worden naar de riolering.

 5. Overloop aansluiten

  Het kan voorvallen dat het waterniveau in het zoutvat te hoog is. Daarom voorziet de installateur ook een overloopaansluiting. Via de overloop kan het overtollige water naar de riolering stromen.

 6. Waterontharder opstarten

  Je waterontkalker is nu klaar voor gebruik. De installateur start het toestel voor je op en maakt het gebruiksklaar.

 

→ Aandachtspunten waterontharder plaatsen

Wil je een waterontharder laten plaatsen, hou dan zeker rekening met volgende aandachtspunten:

 • Ruimte: je plaatst een waterverzachter idealiter op een koele, makkelijk bereikbare plaats. Plaats je een ontkalker met zout, dan moet de ruimte voorzien zijn van een afvoer. Wanneer je voor een elektronische ontharder kiest, moet de ruimte ook uitgerust zijn met een elektriciteitsaansluiting.
 • Formaat: je moet ook de nodige ruimte voorzien. Heb je die ruimte niet? Dan kies je beter voor een compacte waterverzachter met beperkte afmetingen.
 • Onderhoud: het is aangeraden om je waterverzachter jaarlijks te laten onderhouden. Tijdens de plaatsing heb je vaak de mogelijkheid om een onderhoudscontract af te sluiten bij je installateur.
 • Merk: er zijn verschillende waterontharder merken waaruit je kan kiezen. Hou er rekening mee niet elke vakman dezelfde merken installeert.

 

→ Waterontharder zelf plaatsen of laten plaatsen?

Door je waterontharder zelf te plaatsen, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. Een groot verschil zal dit echter niet maken op de eindfactuur. De plaatsing door een ervaren installateur neemt namelijk slechts 1 à 2 uur in beslag. Wanneer je zelf aan de slag gaat, moet je ook zelf alle nodige materialen aankopen.

Bij de plaatsing van een ontharder komt ook veel kijken (zie hierboven). Als doe-het-zelver is het risico op fouten groter, met extra kosten of een slechte werking van je ontharder als mogelijk gevolg. Je kan in dat geval ook niet rekenen op garantie. Het is dus amper voordeliger om zelf je waterverzachter te plaatsen.

Het is dus aangeraden om je waterontharder te laten plaatsen door een professionele installateur:

 • snelle en vakkundige installatie: laat je de plaatsing over aan een ervaren installateur, dan ben je zeker van een snelle installatie volgens de regels van de kunst.
 • garantie: vertoont je toestel een defect binnen de wettelijke garantieperiode? Dan komt de installateur dit kosteloos verhelpen.
 • aanspreekpunt: werkt je toestel niet naar behoren? Heb je een vraag over je waterverzachter? Je kan steeds terecht bij de installateur.
 • advies op maat: een waterverzachter installateur adviseert je op basis van jouw waterverbruik, gezinssamenstelling, … het meest geschikte toestel.

Op zoek naar een installateur voor jouw waterontharder? Kom gratis en vrijblijvend in contact met installateurs in jouw buurt via de offerteservice.

FAQ rond waterontharders • Hoe werkt een waterontharder?

  Aangezien de meeste water ontharders werken met zout, hebben we het hieronder enkel over de werking van de toestellen met zout. Waterontharders met zout zetten hard water om naar zacht water door middel van ionenwisseling. Dit gaat als volgt:

   1. Het harde leidingwater stroomt door een zoutreservoir dat gevuld is met speciale harsbolletjes.
   2. Door ionenwisseling worden calcium- en magnesiumionen in het water verwisseld voor natriumionen. Het water wordt hierdoor zacht.
   3. Na verloop van tijd raakt de harskern in de ontharder verzadigd met kalk. Op dat moment moet er geregenereerd worden. Dit kan op 2 manieren: volumegestuurd of tijdgestuurd. Het toestel gebruikt hiervoor een bepaalde hoeveelheid zout.
   4. Het zoute pekelwater en de kalk worden afgevoerd via de riool.
   5. Na de regeneratie is de harskern weer schoon en is het toestel weer klaar voor gebruik.

  LET OP: tijdens de regeneratie is er geen zacht water beschikbaar. Via de bypass kan je wel niet-onthard water blijven gebruiken. • Wat is de beste waterontharder?

  Om de beste waterontharder te kiezen, weeg je best verschillende factoren tegenover elkaar af:

  • Onthardingssysteem: je kiest in de eerste plaats best voor een waterontharder met zout in plaats van een toestel zonder zout. Zo ben je zeker van een efficiënte werking en effectieve ontharding van je water.
  • Aansturing: heb je een variabel waterverbruik, dan is een elektronisch toestel met volumegestuurde regeneratie de beste keuze. Deze zijn wat duurder, maar die meerprijs verdien je snel terug doordat je meer energie en zout uitspaart. Is je waterverbruik stabiel, dan kan je ook kiezen voor een mechanische waterontkalker met tijdgestuurde regeneratie.
  • Capaciteit: voor een optimaal zout- en energieverbruik, kies je best een waterverzachter met de juiste capaciteit. Wat de ideale capaciteit is, hangt af van je waterverbruik en de hardheid van je leidingwater.
  • Verbruik: de beste ontkalker van water is zuinig op vlak van zout- en stroomverbruik. De nieuwste generatie waterverzachters is sowieso zuinig, maar er zijn verschillen. Vergelijk dus goed.

  CONCLUSIE: wat de beste waterontharder is voor jou, hangt dus sterk af van je situatie (waterhardheid in je gemeente, verbruik, …) en wensen. Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Een installateur raadt je het beste toestel aan o.b.v. je gezinsgrootte, waterverbruik, leefritme, … Ontvang advies op maat via het onderstaande formulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs