Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterbehandeling

Waterbehandeling staat voor alle technologieën die water zuiveren. Zelf zorgen voor proper en herbruikbaar water spaart kosten uit en beschermt je apparaten en gezondheid. In dit artikel vind je een overzicht van de toepassingen, prijzen en het belang van waterbehandeling.

Ga snel naar:
Waterbehandeling voor huishoudelijk gebruik
Waterbehandeling voor industrieel gebruik
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor waterontharders

 

Waarom je water behandelen?

Waterbehandeling heeft heel wat voordelen, waaronder:

 • Langere levensduur van je apparaten: door kalk en andere stoffen uit je water te zuiveren, krijg je geen kalkaanslag in je leidingen. Zo verstoppen ze niet, komt er geen vuil in je toestellen en gaan je huishoudelijke apparaten langer mee.
 • Energiebesparing: door verstopte leidingen verbruikt je verwarmingsinstallatie meer energie om het water op te warmen. Door hard water te verzachten voorkom je dat de leidingen dichtslippen en bespaar je dus energie.
 • Kosten uitsparen: bij zacht water heb je minder zeep, waspoeder, afwasmiddel… nodig. Dankzij drinkbaar kraanwater spaar je ook waterflessen uit. Bovendien voorkom je met waterbehandeling dat je dure leidingen moet vervangen.
 • Ecologie: regenwater of afvalwater zuiveren en hergebruiken voorkomt dat er vuil water in de natuur belandt en dat drinkbaar water verspild wordt voor huishoudelijke karweien.
 • Betere hygiëne: vuil water is een broeihaard voor bacteriën. Hoe zuiverder het water, hoe gezonder het is om te drinken, mee te koken of in te baden.

TIP: de meest gekozen manier om water te behandelen, is met een waterontharder. Ontdek hieronder alle andere mogelijkheden of vraag meteen je offerte voor een waterontharder aan.

 

Waterbehandeling voor huishoudelijk gebruik

Hoe je water zuivert in een woning, hangt af van de herkomst van het water en het gewenste resultaat van de waterzuivering. Mogelijke waterbehandelingen zijn:

1. Kraanwater zuiveren
2. Grondwater zuiveren
3. Regenwaterbehandeling
4. Afvalwaterbehandeling
5. Waterbehandeling zwembad

1. Kraanwater zuiveren

Leidingwater is vaak hard, waardoor kalk kan aanslaan in je buizen en huishoudelijke apparaten. Hierdoor kunnen ze dichtslippen, verstoppen en sneller slijten. Dit is funest voor je dagelijks comfort én het kost je ook meer (leidingen vervangen is duur, een verstopte verwarmingsinstallatie verhoogt de stookkosten…).

 

Hoe kraanwater zuiveren?

De beste oplossing tegen hard water is je kraanwater behandelen met een waterontharder. Dit is een kleine waterzuiveringsinstallatie, meestal op basis van zout, waarmee hard materiaal uit het water gehaald wordt. Nadat je water onthard is, kan je het ook nog behandelen met een drinkwatersysteem. Zo haal je niet alleen kalk, maar ook onzuiverheden uit je water en kan je het perfect gebruiken als drinkwater.

Vraagt een waterontharder een te grote investering? Dan kan je ook je kraanwater zuiveren met een filterkan of een kraanwater filter. De filters verminderen de kalk en andere schadelijke stoffen in het kraanwater, waardoor je het veilig kan drinken. Let wel: ze halen deze stoffen pas uit het water nadat het door je leidingen en kranen is gestroomd en beschermen ze dan ook niet tegen kalkaanslag.

 

Kosten kraanwater zuiveren

Een eenvoudige kraanwater filter heb je al voor € 15. Voor meer duurzame oplossingen zoals een waterontharder met zout lopen de kosten al snel op tot € 1.000 of meer.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen om kraanwater te zuiveren:

TypeKosten
Filterkanvanaf € 35 (incl. btw)Naar de webshop
Kraanwater filtervanaf € 15 (incl. btw)Naar de webshop
Drinkwatersysteemvanaf € 200 (incl. btw)Ontvang offertes op maat
Waterontharder met zout€ 1.000 tot 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing)Ontvang offertes op maat

2. Grondwater zuiveren

Grondwater dat is opgeslaan in een grondwaterput wordt vaak gebruikt voor allerhande toepassingen binnenshuis, waaronder ook drinkwater. Grondwater bevat vaak echter een te hoge concentratie aan ijzer, kalk, ammonium, nitraten, … Ongefilterd grondwater kan je dus niet zomaar veilig gebruiken.

 

Hoe grondwater filteren tot drinkwater?

Voordat je je grondwater gaat filteren, moet je weten welke stoffen erin voorkomen. Je moet het water dus eerst grondig laten analyseren. Op basis van de resultaten kan je dan de juiste filtermethode kiezen. Vaak is een grondwaterfilter voldoende om grondwater drinkbaar te maken. Zitten er veel bacteriën in het water? Dan is een UV-filter aangewezen die het water desinfecteert en de bacteriën elimineert.

 

Kosten grondwater filteren

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de kosten om grondwater te filteren:

TypeKosten (excl. btw)
Grondwater analyseGemiddeld € 175
GrondwaterfilterVanaf € 150
UV-filterVanaf € 250 tot meer dan € 1.000

3. Regenwaterbehandeling

Regenwater is een geschenk uit de hemel. Het hergebruik ervan spaart namelijk leidingwater uit en is milieuvriendelijk. Hemelwater is bovendien van nature zacht en dus kalkvrij. Let op: het is ook zuur, wat metaal aantast. Daarom is het aangeraden om voor kunststof leidingen te kiezen wanneer je regenwater gebruikt in en rond je huis (bv. voor de wasmachine, schoonmaak, tuin, het toilet, om auto’s te wassen…).

 

Hoe regenwater zuiveren?

Regenwater komt in de lucht en tijdens de afvoer in contact met onzuivere stoffen (vogelpoep, bladeren…), dus waterbehandeling is een must. Hiervoor plaats je eerst een opvangsysteem: een regenwaterton, -put of -tank. Daarnaast heb je speciale filters nodig om het regenwater te zuiveren en een pomp om het gezuiverde water naar de leidingen te brengen.

Het onderhoud van de installatie is beperkt: je moet eventueel bezonken slib verwijderen en 3 of 4x per jaar de filter reinigen. Hou ook je dak(goot) schoon zodat er geen vuil zoals bladeren en mos via de afvoerpijp in de regenwaterinstallatie terechtkomt.

 

Kosten regenwater zuiveren

Om regenwater te zuiveren voor gebruik binnen- en buitenshuis, mag je rekenen op de volgende kosten:

Onderdelen regenwaterbehandelingKosten (excl. btw en plaatsing)
Regenwaterreservoir€ 650 - 2350
Regenwaterfilter€ 250 - 500
Pomp€ 500 - 750
Omschakelsysteem naar leidingwater€ 1.800

 

Let op de reglementering van regenwaterbehandeling!

In Nederland is het voorlopig nog niet verplicht om regenwater op te vangen en te hergebruiken, al kan deze regelgeving nog veranderen. Uiteraard kan je op eigen initiatief hemelwater opvangen in een ton of put en gebruiken om de auto te wassen, de wc door te spoelen, de planten te besproeien…

 

4. Afvalwaterbehandeling

Huishoudelijk afvalwater is afkomstig van het sanitair, huishoudelijke activiteiten zoals koken, wassen, schoonmaken… Dit wordt meestal opgevangen in een openbare riolering, waarbij de gemeente of het gewest verantwoordelijk is voor de waterzuivering. Kan je je afvoer niet aansluiten op een riolering? Dan moet je zelf instaan voor je afvalwaterbehandeling.

 

Hoe afvalwater zuiveren?

Om je eigen afvalwater te behandelen moet je een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) laten plaatsen. Deze bestaat in de vorm van een septische put of een tank. Er bestaat ook een ecologisch alternatief: een zuiveringsstation in je tuin waarbij planten het water zuiveren.

Bij elk systeem zijn er 2 voorwaarden:

 1. Je bent verplicht om de afvoer van je regenwater af te koppelen van het afvalwater. Bij hevige regenval kunnen namelijk bacteriën uitspoelen, waardoor de zuivering stilvalt.
 2. Je mag geen verontreinigende producten in je toilet of gootsteen gieten.

 

Kosten afvalwater zuiveren

En IBA kost gemiddeld € 2.500 tot 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Hiervoor krijg je herbruikbaar oppervlaktewater voor sanitaire doeleinden en om je tuin te besproeien. Wil je je afvalwater drinkbaar maken? Dan moet je dit nog verder zuiveren met membraantechnologie, wat de kosten nog doet oplopen.

5. Waterbehandeling zwembad en wellness

Een waterbehandeling van je zwembad, spa, jacuzzi … is belangrijk voor je persoonlijke hygiëne. In onbehandeld water kunnen namelijk bacteriën, schimmels en algen groeien. Het water is dan niet alleen ongezond, maar ook groen en vies. Bij gezuiverd water komt er ook geen kalk in je haar of op je huid.

 

Hoe zwembadwater zuiveren?

Kalk voorkom je door regelmatig je wellness te reinigen en het water te verversen (via een pompsysteem). Chloor is dan weer de standaard behandeling tegen micro-organismen in je badwater, de voedingsbodem voor bacteriën en schimmels.

Verder zorgt een filterinstallatie voor een constante zuivering van het water. Dit houdt echter enkel grotere deeltjes tegen. Kleine deeltjes moet je uit het water halen via vlokking. Een vlokkingsmiddel wordt vlak voor de filter in het water gebracht en vormt vlokken die de onzuiverheden omhullen en aantrekken. De deeltjes worden zo groot genoeg om door de filter tegengehouden te worden en uit het water te halen.

BELANGRIJK: gebruik je voor je zwembad of wellness hard water, dan loop je risico op kalkaanslag, stijgt de pH en daalt de werkzaamheid van chloor. Voor een optimale waterkwaliteit verzacht je je water dus best met een waterontharder. Ontvang vrijblijvend offertes voor waterverzachters via onze offerteservice.

 

Kosten waterbehandeling zwembad en wellness

In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten voor waterbehandeling van je zwembad en wellness:

TypeKosten (excl. btw)
Zwembadonderhoud (incl. waterbehandeling)Gemiddeld € 100 / maand (excl. uitvoering)
Waterontharder met zout€ 1.000 tot 2.000 (incl. plaatsing)

 

Lees onder de foto meer over waterbehandeling voor industrieel gebruik en veelgestelde vragen.

waterbehandeling

Waterbehandeling voor industrieel gebruik

Hygiënisch, zacht water is van cruciaal belang in de commerciële, industriële, biotechnische en zorgsector (bereiding van eten, schoonmaak van operatiekamers en labo’s…) De mogelijke toepassingen van industriële waterzuivering zijn dan ook zeer uitgebreid.

Waterbehandeling voor professionele doeleinden vraagt om een regelmatige controle en frequent onderhoud van de waterzuiveringsinstallaties. Daarom is het interessant om te kiezen voor een onderhoudscontract, wat vaak voordeliger is dan aparte onderhoudsbeurten.

TIP: voor verschillende waterzuiveringsinstallaties kan jouw bedrijf aanspraak maken op fiscale voordelen. Welke installaties in aanmerking komen, vind je in de Milieu- en energielijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

FAQ over waterbehandeling

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond waterbehandeling. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een specialist in jouw buurt. • Kan je regenwater drinkbaar maken?
  Het is mogelijk om regenwater drinkbaar te maken, al is dit niet zo eenvoudig. Om regenwater te zuiveren, wordt vaak gebruik gemaakt van membraanfiltratie. Daarnaast moet de zuivering van het hemelwater regelmatig gecontroleerd worden. Hierdoor wordt zelf regenwater drinkbaar maken een dure klus. Het is dan ook niet aangeraden om regenwater zelf drinkbaar te maken, maar dit over te laten aan gespecialiseerde bedrijven.


 • Kan je zelf water zuiveren tot drinkwater?
  Dat kan. Meestal gaat het dan om grondwater dat gezuiverd wordt tot drinkbaar water. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een grondwaterfilter en/of een UV-filter die het water desinfecteert en de bacteriën in het water doodt.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs