Waterontharder-advies.nl
Info en (prijs)advies over waterontharders en drinkwatersystemen.
Vergelijk professionele installateurs online!
header image
Waterontharder-advies.nl

Waterbehandeling: Toepassingen en prijzen

Waterbehandeling staat voor alle technologieën die water zuiveren. Zelf zorgen voor proper en herbruikbaar water spaart kosten uit en beschermt je apparaten en gezondheid. In dit artikel vind je een overzicht van de toepassingen, prijzen en het belang van waterbehandeling.

Welk water wil je behandelen? LeidingwaterRegenwater – AfvalwaterWellness – Industrieel water

 

Waterbehandeling voor huishoudelijk gebruik

Hoe je water zuivert in een woning, hangt af van de herkomst van het water en het gewenste resultaat van de waterzuivering. Hieronder leggen we de verschillende mogelijkheden uit met de reden, werking, prijs en het onderhoud van de waterbehandelingsinstallatie.

 

1. Leidingwater behandelen

Leidingwater is vaak hard, waardoor kalk en ander vuil kunnen aanslaan in je buizen en huishoudelijke apparaten (koffiezet, wasmachine, verwarming …). Hierdoor kunnen ze dichtslippen, verstoppen en slijten. Dit is nefast voor je dagelijks comfort bij het koken, wassen en drinken én voor je portemonnee (leidingen e.d. vervangen is duur en een verstopte verwarming verhoogt de stookkosten).

De oplossing voor hard water is eenvoudig: je kraantjeswater behandelen met een waterverzachter of waterontharder. Dit is een kleine waterzuiveringsinstallatie op basis van zout, waarmee hard materiaal uit het water gehaald wordt. Dit plaats je waar het water je huis binnenkomt (meestal de kelder). Op deze website vind je meer info over de werking, prijzen en het onderhoud.

Zuivering van: kalk en vuil uit kraantjeswater
Resultaat: zacht, kalkvrij drinkwater
Prijs: € 1.000 tot € 2.000 (incl. plaatsing, excl. btw). Ontvang hier offertes van erkende installateurs.

 

Drink gezuiverd kraantjeswater: goedkoop en gezond

De flessenwaterconsumptie ligt zeer hoog, wat zorgt voor veel plastiek afval. Nochtans is kraantjeswater goedkoper. Het is vaak beter dan flessenwater, omdat er geen zout en gas in zit. Je kan het nog lekkerder en gezonder maken door het te verrijken met magnesium. Opdat de kranen niet verstopt geraken, heb je wel een waterverzachter nodig.

 

waterbehandeling kalkaanslag

 

2. Regenwaterbehandeling

Regenwater is een geschenk uit de hemel. Het hergebruik ervan spaart namelijk leidingwater uit en is milieuvriendelijk. Het hemelwater is bovendien van nature zacht en dus kalkvrij. Let op: het is ook zuur, wat metaal aantast. Daarom is het aangeraden om kunststof leidingen te gebruiken.

Het regenwater komt in de lucht en tijdens de afvoer in contact met onzuivere stoffen (vogelpoep, bladeren …), dus waterbehandeling is een must. Hiervoor plaats je een opvangsysteem: een regenwaterton (eenvoudigst en goedkoopst), regenwaterput (ingegraven in de tuin) of regenwatertank (in de kelder of zolder). Daarnaast heb je speciale filters nodig en een pomp om het gezuiverde water naar de leidingen te brengen.

Het onderhoud van de installatie is beperkt: je moet eventueel bezonken slib verwijderen en 3 of 4x per jaar de filter reinigen. Hou ook je dak(goot) schoon zodat er geen vuil zoals bladeren en mos via de afvoerpijp in de regenwaterinstallatie terechtkomt.

Zuivering van: zwaar materiaal (stof, plantenresten, vogelpoep …) uit regenwater
Resultaat: herbruikbaar water voor de wasmachine, schoonmaak, tuin, het toilet en om auto’s te wassen
Prijs: regenwaterreservoire: € 650 – 2.360, pomp: € 500 – 750, filters: € 250 – 480, omschakelsysteem naar leidingwater: ca. € 1.800 (gemiddelde prijzen excl. btw en plaatsing)

 

Reglementering van regenwaterbehandeling

Bij nieuwbouw en verbouwingen is de plaatsing van een regenwaterinstallatie verplicht indien je voorgevel minstens 6 meter breed is. Informeer bij je gemeente naar de regels en mogelijke subsidies voor de plaatsing.

 

regenwater behandelen in regenwatertank

 

3. Afvalwaterbehandeling

Huishoudelijk afvalwater is afkomstig van het sanitair, de reiniging van gebouwen en huishoudelijke activiteiten (koken, wassen …). Dit wordt meestal opgevangen in een openbare riolering, waarbij de gemeente of het gewest verantwoordelijk is voor de waterzuivering. Kan je je afvoer niet aansluiten op een riolering? Dan moet je zelf instaan voor je afvalwaterbehandeling. In dat geval betaal je geen bovengemeentelijke saneringsbijdrage op je waterfactuur.

Om je eigen afvalwater te behandelen moet je een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) laten plaatsen. Deze bestaat in de vorm van een septische put of een tank. Je moet de installatie regelmatig ledigen en het proces van de waterbehandeling controleren. Er bestaat ook een ecologisch alternatief: een zuiveringsstation in je tuin waarbij planten (riet, lisdodde, gele lis, mattenbies …) het water zuiveren. Ze geven zuurstof af aan het water, zorgen voor bacteriën die organisch materiaal uit het water halen en verwijderen stikstof.

Bij elk systeem zijn er 2 voorwaarden. Je bent verplicht om de afvoer van je regenwater af te koppelen van het afvalwater. Bij hevige regenval kunnen namelijk bacteriën uitspoelen, waardoor de zuivering stilvalt. Je mag ook geen verontreinigende producten (verf, bleekwater of medicijnen …) in je toilet of goot gieten.

Zuivering van: organische en zwevende stoffen uit huishoudelijk afvalwater
Resultaat: herbruikbaar oppervlaktewater voor sanitaire doeleinden en om tuinen en akkers te besproeien; meestal geen drinkwater tenzij verder gezuiverd met membraantechnologie
Prijs: gemiddelde totaalprijs van € 2.500 tot 5.000 (excl. btw en plaatsing)

 

Subsidies voor riolering woonboten

Tot 2020 kan je aanspraak maken op een premie om het afvalwater van je woonboot te zuiveren. Hiervoor heb je een boordvoorziening nodig met een walslang om het aan te sluiten op het openbaar riool. Is dat niet mogelijk, dan kan je kiezen voor een boordvoorziening met een walslang voor de aansluiting op een IBA. Een alternatief is een IBA die geïntegreerd is in de boordvoorziening. De voorwaarden en het bedrag van de subsidie vind je in de Wettenbank van de Overheid.

 

afvalwaterbehandeling

 

4. Waterbehandeling zwembad en wellness

Een waterbehandeling van je zwembad, spa, jacuzzi … is belangrijk voor je persoonlijke hygiëne. In onbehandeld water kunnen namelijk bacteriën, schimmels en algen groeien. Het water is dan niet alleen ongezond, maar ook groen en vies. Bij gezuiverd water komt er ook geen kalk in je haar of op je huid.

Over het algemeen voorkom je de meeste kalk door regelmatig je wellness te reinigen en moet je het badwater verversen (bv. via een pompsysteem). Chloor is dan weer de standaard behandeling tegen micro-organismen in je badwater, de voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Chloorproducten worden in tabletten of vloeibare vorm opgelost in het water.

Een filterinstallatie blijft het water zuiveren, maar houdt enkel grotere deeltjes tegen. Daarom moet je kleine deeltjes uit je water halen via vlokking. Een vlokkingsmiddel wordt vlak voor de filter in het water gebracht. Dit vormt vlokken die de onzuiverheden omhullen en aantrekken. De deeltjes worden zo groot genoeg om door de zandfilter tegengehouden te worden en uit je bad te halen.

Zuivering van: micro-organismen, ijzer, kalk, zweet, stof, plantenresten … uit je badwater
Resultaat: helder en gezond badwater
Prijs: zwembadonderhoud met waterbehandeling: gemiddeld € 100 per maand (excl. btw en uitvoering)

 

Hard versus zacht badwater behandelen

Gebruik je voor je zwembad of wellness hard water, dan loop je risico op kalkaanslag, stijgt de pH en daalt de werkzaamheid van chloor. Voor een optimale waterkwaliteit in je zwembad, jacuzzi enz. kan je je water verzachten met een waterontharder. Zacht water heeft minder invloed op de pH en laat chloor volop zijn werk doen. Ontvang snel en vrijblijvend offertes voor waterverzachters via onze offerteservice.

 

waterbehandeling zwembad

 

Waterbehandeling voor professioneel gebruik

Hygiënisch, zacht water is ook van cruciaal belang in de commerciële, industriële, biotechnische en zorgsector. Denk maar aan de bereiding van eten en de schoonmaak van operatiekamers en labo’s. De mogelijke toepassingen van waterzuivering en technologieën ervoor zijn zeer uitgebreid. Zo zuivert industriële waterbehandeling ketel-, koel-, proces-, spoel- of afvalwater. Daardoor gaan de installaties langer mee en worden ze gesteriliseerd. Bovendien krijgt je bedrijf zo een milieuvriendelijk imago.

Waterbehandeling voor professionele doeleinden vraagt om regelmatige controle en frequent onderhoud van de waterzuiveringsinstallaties. Daarom is het interessant om als bedrijf te kiezen voor een onderhoudscontract. Zo’n abonnement is vaak voordeliger dan aparte onderhoudsbeurten.

Voor verschillende waterzuiveringsinstallaties kan jouw bedrijf aanspraak maken op fiscale voordelen. Welke bedrijfsmiddelen hiervoor in aanmerking komen en bij welke instantie je hiervoor moet zijn, vind je in de Energielijst en Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Waarom je water behandelen?

  • Langere levensduur van je apparatuur: door kalk en andere stoffen uit je water te zuiveren, krijg je geen kalkaanslag en slijmophoping in je leidingen. Zo verstoppen ze niet en komt er ook geen vuil in je toestellen. Zo blijven je huishoudelijke apparaten, machines of industriële installaties in een goede staat en gaan ze langer mee.
  • Bescherming tegen corrosie: onbehandeld water zet vuil af op de leidingen, waardoor er corrosie optreedt. Dit zorgt uiteindelijk voor roestig water en kan je leidingen doorboren.
  • Energiebesparing: door verstopping van de leidingen moet je meer energie verbruiken om water door te geven aan je verwarmingsinstallatie. Door hard water te verzachten voorkom je dat de leidingen dichtslippen en bespaar je dus energie.
  • Kosten uitsparen: bij zacht water heb je minder zeep en waspoeder nodig. Door je kraantjeswater drinkbaar te maken, spaar je ook waterflessen uit. Bovendien voorkom je met waterbehandeling dat je dure leidingen moet vervangen.
  • Ecologie: regenwater of afvalwater zuiveren en hergebruiken is minder belastend voor het milieu en voorkomt dat er vuil of giftig water in de natuur belandt. Het vermijdt ook dat drinkbaar water verspild wordt voor huishoudelijke karweien. Kraantjeswater zuiveren tot drinkwater spaart het plastiek van flessen uit. Omdat drinkwater door de klimaatopwarming steeds schaarser wordt, kan waterbehandeling helpen om voor nieuw drinkwater te zorgen.
  • Betere hygiëne: vuil water is een broeihaard voor bacteriën. Hoe zuiverder het water, hoe gezonder het is om te drinken, mee te koken of in te baden.

 

Offertes ontvangen: waterontharder / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs