Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waar plaats je een waterontharder?

De meterkast, de bijkeuken, de garage of berging, het keukenkastje, de kelder, … Het zijn allemaal mogelijke locaties voor je waterontharder. Maar waar plaats je je waterontharder nu het best? Welke ontharder kies je bv. wanneer je geen afvoer ter beschikking hebt? Of geen stroomaansluiting? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Welke waterontharder kan ik plaatsen?
Hoeveel kost een waterontharder?
Waarom vertrouwen op een installateur?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waar plaats je een waterontharder?

Plaats ik mijn waterverzachter nu het best in de meterkast? Of is het keukenkastje een betere locatie? Waar je ontharder het beste komt, is afhankelijk van verschillende criteria:

 • Dicht bij de waterleiding: waar komt het water je woning binnen? Tussen de waterteller en de eerste vertakking op de hoofdleiding zit een afsluitkraantje. Je waterontharder wordt rechtstreeks daarop aangesloten om een makkelijke aanvoer van water te verzekeren.
 • Afvoer aanwezig: gedurende de regeneratie wordt de verzadigde harscilinder gespoeld met zout water. Voor dat zoute water moet een afvoer naar de riolering aanwezig zijn.
 • Stroomaansluiting: kies je voor een elektrische waterontharder? Dan moet je vanzelfsprekend een elektriciteitsaansluiting in de buurt van de installatie hebben. Is dit niet het geval? Dan moet je een andere ontharder kiezen.
 • Koele locatie: voorkom dat de waterverzachter op een te warme locatie geplaatst wordt. Door de warmte kan er bacteriegroei in het water ontstaan. De waterontharder mag echter ook niet op een te koude plaats staan. Anders kan die kapotvriezen.
 • Ruim & bereikbaar: waterontharders nemen een bepaalde hoeveelheid plaats in. Hoeveel ruimte je beschikbaar hebt, bepaalt het soort ontharder. Bovendien moet je het regeneratiezout manueel aanvullen. Als je waterverzachter makkelijk bereikbaar is, doe je dit eenvoudig zelf.

Interesse in een waterontharder? Neem dan contact op met een professional actief in je regio. Hij geeft je vrijblijvend advies en doktert graag voor je uit waar hij je waterverzachter het best kan plaatsen. Vul gratis het aanvraagformulier in.

Type waterontharder op basis van plaats

waterontharder plaatsen waar

Waterontharders bestaan in diverse modellen en uitvoeringen. Welke je uiteindelijk kiest, hangt ook af van de plaats van je waterontharder. Beschik je over een handige bergruimte? Of woon je klein en zoek je een compact systeem? En wat als je geen stroompunt in de buurt hebt? Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Waar plaats je een gewone waterontharder met zout?

Een waterontharder met zout bevat 2 belangrijke onderdelen die instaan voor het omzetten van hard naar zacht water: de harscilinder en het zoutreservoir. Voor zo’n toestel heb je dus voldoende plaats nodig op de plek waar je waterleiding je woning binnenkomt. Er bestaan 2 types:

 • Elektronische waterontharder: bij een elektronische waterontharder gebeurt de regeneratie volumegestuurd, op basis van je waterverbruik. In dit geval moet je systeem voorzien worden van stroom. Is er echter geen stopcontact in de buurt? Kies dan voor een mechanisch toestel.
 • Mechanische waterontharder: een mechanisch systeem heeft geen stroom nodig. Die werkt op basis van waterdruk en regenereert op vaste tijdstippen, zonder daarbij rekening te houden met je waterverbruik. Zo heb je geen stroompunten nodig.

TIP: bepaalde fabrikanten bieden duo systemen aan. In dit geval heb je een vrijstaande harskolom (ontharder) en zoutbak. Afhankelijk van het merk kunnen die op een specifieke afstand (bv. 2 meter) van elkaar geïnstalleerd worden, waardoor de ingenomen ruimte relatief beperkt blijft.

 

2. Waar plaats je een compacte waterverzachter met zout?

De term ‘compacte waterontharder‘ laat weinig aan de verbeelding over. Hoe komt het dat bepaalde modellen zo compact kunnen zijn? Doordat zowel de waterontharder als de zoutvoorraad in dezelfde behuizing zitten. Dit in tegenstelling tot een duo model met een apart zoutvat. Kortom, het is een slimme oplossing als je weinig plaats ter beschikking hebt. Hierdoor past het systeem makkelijk onder de gootsteen, in een keukenkastje, …

 

3. Waar plaats je een waterontharder zonder zout?

Er zijn verschillende soorten waterontharders zonder zout. Deze halen de kalk niet uit het water, maar voorkomen dat de deeltjes zich op de leidingen afzetten. Zij hebben daarom ook geen afvoer nodig. Je kan ze dus op verschillende plaatsen installeren. Een overzicht van waterverzachters zonder afvoer:

 • Magnetische waterontharder: in feite bestaat een waterontharder magneet uit 2 magneten die je rondom de waterleiding plaatst. Dit geeft de kalkdeeltjes een negatieve lading.
 • Waterontharder met polyfosfaten: deze ontharder bevat een patroon gevuld met polyfosfaatzouten waardoor het water stroomt. Je plaatst dit systeem eenvoudig tussen 2 leidingen.
 • Ontharder CO2-injectie: aan je waterleiding wordt een bonbon gas gekoppeld. De CO die vrijkomt, komt terecht in het water en lost de kalkdeeltjes op.
 • Waterontharder met zinkanode: de zinkanode heeft een metalen behuizing die je op of tussen de waterleidingen monteert. Dit wekt op natuurlijke wijze stroom op die de kalk in het water neutraliseert.

LET OP: de doeltreffendheid van waterverzachters zonder zout is tot op vandaag onvoldoende bewezen. Heb je voldoende ruimte en alle nodige aan- en afvoerpunten ter beschikking? Dan is een waterontharder met zout duidelijk de beste keuze. Zo ben je zeker van een optimale ontkalking van je leidingen, apparaten, …

 

Welke waterontharder kies ik het best?

De locatie beïnvloedt je keuze voor een bepaald systeem. De werkelijke grootte van je waterverzachter hangt voornamelijk samen met je waterverbruik, de grootte van je huishouden en de hardheid van het water in je regio. Doorgaans geldt: hoe groter het waterverbruik, hoe groter de ontharder.

TIP: laat je bijstaan in je keuze door een professioneel installateur. Samen met jou zoekt hij naar de beste waterontharder voor de plaats die jij ter beschikking hebt. Ontvang vrijblijvend advies via ons contactformulier.

 

Hoeveel kost een waterontharder?

Hoeveel betaal je nu precies voor een waterverzachter die volledig is aangepast aan jouw noden? Dat hangt af van het type waterontharder, de capaciteit en het merk. Een overzicht:

Soort waterverzachterGemiddelde prijs
WATERVERZACHTER MET ZOUT
Elektronische waterverzachter€ 1.600 à 2.000 (excl. btw en incl. plaatsing)
Mechanische waterverzachter€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERVERZACHTER ZONDER ZOUT
Magnetische waterverzachtervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterverzachter met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Ontvang je graag offertes op maat van je project? Neem dan vrijblijvend contact op met meerdere installateurs van waterontharders actief in je omgeving. Start hier je aanvraag.

 

waar plaats je een waterontharder

 

Waarom een installateur inschakelen?

Is het een slim idee om zelf je waterontharder te plaatsen? Of vertrouw je beter op de expertise van een ervaren installateur? Een overzicht van de voordelen van zo’n vakman:

 • Advies op maat: wat is de benodigde capaciteit van je toestel? Wil je een waterverzachter met of zonder hardheidsregelaar? Hoe vaak moet er geregenereerd worden? Een expert houdt rekening met alle aandachtspunten bij het bepalen van een geschikte waterontharder voor jouw huishouden.
 • Ideale plaatsbepaling: een installateur gaat na waar hij het best je waterontharder kan plaatsen. Daarbij houdt hij rekening met de noodzakelijke aansluitingen, de stroomvoorziening, de aan- en afvoerpunten, …
 • Professionele installatie: je professional staat garant voor een snelle en correcte plaatsing van je waterontharder: in 1 à 2 uur kan je al genieten van zacht water. Bovendien kan je ook genieten van een degelijke garantieregeling.
 • Periodiek onderhoud: wil je een blijvende optimale werking van je toestel? Verzekerd zijn van een uitstekende waterkwaliteit? Vertrouw dan op je installateur. Die inspecteert, reinigt en ontsmet je systeem, controleert de instellingen, vult het zout bij, … en herstelt eventuele defecten.

 

Vergelijken loont: vraag meerdere voorstellen aan!

Interesse in een waterontharder? Maar weet je niet zo goed hoe je begint met zoeken naar het beste systeem? Doe dan een beroep op een installateur. Vraag verschillende offertes aan en ontvang binnen enkele werkdagen voorstellen op maat van jouw situatie. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, merken, … vergelijken. Op deze manier maak je gegarandeerd de beste keuze.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande contactformulier in:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs