Zout voor een ontkalker of waterverzachter

Voor waterontharders moet je gebruikmaken van regeneratiezout. Dit type zout wordt speciaal samengesteld om harsen te regenereren en wordt ook gebruikt bij afwasmachines. Het voordeel van dit zout is dat het onder hoge druk geperst wordt (tabletten of korrels) en geen ‘zoutpap’ veroorzaakt onder in de zouttank. Regeneratiezout is vrij van verontreinigingen en heeft een hoog zuiverheidsgehalte waardoor er ook geen verstoppingen kunnen ontstaan in de waterontharder.

 

Soorten zout

Voor waterontharders wordt zout gebruikt in de vorm van kristallen of tabletten. Deze zijn verkrijgbaar in drie verschillende soorten samenstellingen: ingedampt zout, zeezout en rotszout. Een overzicht:

Ingedampt zout
Ingedampt zout bestaat uit opgelost zout uit ondergrondse mijnen dat verdampt wordt. Ingedampt zout bevat tussen 99,6 en 99,99% natriumchloride en wordt vacuüm geperst tot tabletten die tot het einde hun hardheid en vorm behouden. Hierdoor kan het water blijvend vrij circuleren zonder dat er een zogenaamde zoutpap ontstaat in het vat van de waterontharder.

Zeezout
Zeezout wordt verkregen door zeewater te verdampen. Dit type zout heeft een onoplosbaarheidsniveau van minder dan 0,3% en bevat zo’n 85% natriumchloride. Zeezout wordt meestal in kristalvorm of kogelvorm verkocht.

Rotszout
Rotszout komt van nature als mineraal en wordt ontgonnen uit de bodem. Dit type zout heeft een water onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5% en bevat zo’n 99% natriumchloride. Calcium sulfaat is het belangrijkste ingrediënt van rotszout. Dit type zout kan ook prima gebruikt worden in de ontkalker maar kan wel sneller aankoeken waardoor je hem sneller moet laten reinigen.

 

 

Hoeveel zout verbruikt mijn waterontharder?

Zout wordt gebruikt om de harsen te reinigen die in de waterontharder zitten en zorgen voor kalkvrij water. Hoe vaker deze harsen gereinigd moeten worden, hoe meer zout er verbruikt zal worden. Om het verbruik terug te dringen, kies je dan ook best voor een digitale waterontharder die enkel regenereert wanneer er een bepaalde hoeveelheid water gezuiverd werd. Traditionele waterontharders werken met een tijdschakelaar die op vaste tijdstippen het hars regenereert. Dit is vaak overbodig en bovendien ook schadelijk voor het milieu. Hieronder zie je een voorbeeld van een waterontharder met tijdschakelaar:

 

zout waterontharder

 

Opletten bij langdurige intervallen tussen regeneraties

Wanneer je de ontkalker gedurende lange tijd niet gebruikt, kan het vocht uit de onderliggende zoutoplossing terechtkomen in de bovenliggende tabletten. Deze kunnen omgevormd worden tot een compacte massa die de circulatie van de zoutoplossing gaat belemmeren. Het zout tijdig laten regenereren is dus de boodschap.

 

Prijs zout waterontharder

De gemiddelde prijs voor een zak zout voor waterontharders schommelt rond de 10 euro. Deze zakken bevatten 25 kg zout en zijn verkrijgbaar in tal van doe-het-zelf zaken en webshops. Bij de meeste leveranciers is het ook mogelijk om zout aan te kopen wanneer ze langskomen voor het onderhoud. Hier is het wel opletten geblazen dat je niet teveel betaalt voor je zout. Sommige installateurs durven wel eens beweren dat het zout uit de winkel minderwaardig is, maar dat hangt natuurlijk af van het type zout dat je gaat kopen. Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout zit je helemaal goed.

Zout waterontharder

 

Op bovenstaande illustratie van zoutproducent Axal zie je de werking van een ontkalker en het belang van zout.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen