Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hard water

Hard water heeft vaak duidelijk zichtbare gevolgen voor je woning. Denk maar aan kalkaanslag op je kranen, elektrische apparaten die het eerder begeven, … Maar wat is hard water precies en wat zijn de grootste nadelen? En hoe onthard je drinkwater en hoeveel kost dit je? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Nadelen hard water
Hoe water ontharden?
Prijs waterontharder
Veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is hard water?

De waterhardheid is een indicatie van het kalkgehalte in je drinkwater en wordt uitgedrukt in dH. Leidingwater wordt namelijk gewonnen uit de grond, wat natuurlijke mineralen met zich meebrengt. Hoe hoger de hardheid, hoe meer kalk en magnesium er in je drinkwater zit. Vanaf een waarde van zo’n 12 dH is het de moeite waard om een waterontharder te laten plaatsen.

Interesse in een waterontharder? Vind een vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice.

hard water

 

Nadelen hard water

Wat zijn de meest voorkomende redenen om hard water tegen te gaan? Hieronder een kort overzicht:

 • Vorming van kalkaanslag: kalkaanslag zal na verloop van tijd steeds vaker en duidelijker zichtbaar zijn in je gootsteen, in je douche, … Dit ziet er onverzorgd uit en kost je behoorlijk wat schoonmaakwerk.
 • Kortere levensduur huishoudtoestellen: elektrische apparaten die in contact komen met hard leidingwater gaan sneller kapot. Denk aan koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwasapparaten, … Door je water te ontharden, verleng je de levensduur van deze toestellen met zo’n 30%.
 • Hogere stookkosten: door kalk slibben je waterleidingen dicht en dit geldt dus ook voor verwarmingsleidingen. Binnen 5 tot 10 jaar verliest je verwarmingssysteem zo tot 20% aan rendement.
 • Meer zeepproducten nodig: zeepproducten zoals glansmiddelen, waspoeder, … werken minder goed in hard water en dit merk je aan je jaarlijkse kosten. Je bent gemiddeld € 30 per jaar extra kwijt aan dergelijke zeepproducten.

 

Hoe water ontharden?

Wil je je hard water ontharden? Dan zijn er verschillende soorten waterverzachters om te overwegen. Kies in ieder geval een ontharder met zout, aangezien de werking van varianten zónder zout niet voldoende is bewezen. Een kort overzicht van gangbare opties met zout:

 

OPTIE 1: Mechanische waterontharder

Hard water is goed tegen te gaan met een mechanische waterontharder. Hierbij start de regeneratie met zout spoelwater na vaste perioden en op basis van waterdruk (i.p.v. elektriciteit). De ontharder is aan te raden als je waterverbruik erg stabiel is, aangezien je verbruik geen invloed heeft op de frequentie van de spoelingen. Ook is het een goede optie als je wil besparen op je energiefactuur of als er simpelweg geen stopcontact in de buurt is.

Richtprijs: € 1.000 – 1.400 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

OPTIE 2: Elektronische waterontharder

In tegenstelling tot mechanische varianten werkt een elektronische waterontharder op basis van elektriciteit en gebeuren de spoelingen volumegestuurd. Dit betekent dat de regeneratie met zout water pas begint als de ionenwisselaar helemaal is verzadigd. Daarom zijn deze ontharders meer geschikt als je waterverbruik onregelmatig is. Ze spoelen alleen als het écht nodig is en gaan daarom zuiniger om met water en zout.

Richtprijs: € 1.600 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Welke waterontharder kies ik best?

Kies je voor een mechanische of elektronische waterontharder? Dat hangt vooral af van je waterverbruik. Naast het type ontharder moet je echter ook nog rekening houden met andere factoren. Denk bv. aan de capaciteit van je waterontharder die is afgestemd op je waterverbruik en de waterhardheid.

Op zoek naar de ideale waterontharder voor jouw woning? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat van 2 à 3 ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs waterontharder

Doorgaans variëren prijzen voor waterontharders met zout tussen € 1.000 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). De exacte prijs is vooral afhankelijk van het type aansturingssysteem, de capaciteit, … Een kort overzicht met richtprijzen:

Soort waterontharderGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 - 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 - 2.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen de kosten niet alleen per type ontharder en de capaciteit, maar ook van installateur tot installateur. Vergelijk daarom zeker meerdere voorstellen van vakmensen in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

wat is hard water

 

FAQ hard water

Wil je meer informatie over hard water en hoe je je leidingwater kan behandelen? Dan schakel je best een installateur van waterontharders in. Hieronder alvast de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen: • Is hard water slecht voor mijn gezondheid?
  Hard water is niet slecht voor je gezondheid. Echter kan het je huid en haar wel wat droger maken zonder de juiste verzorging.


 • Heb ik hard of zacht water?
  De waterhardheid in huis kan je opvragen bij je drinkwaterbedrijf, of je meet het zélf. Dit doe je doorgaans met teststrips. Houd zo’n teststrip een aantal seconden in een bakje drinkwater. Op basis van de verkleuring die dan ontstaat, leid je gemakkelijk af hoe hard het water in je woning precies is.


 • Hard of zacht water voor mijn planten?
  Planten functioneren beter met hard water. Ze hebben namelijk magnesium en calcium nodig om gezond te blijven, en dit zijn precies de stoffen die gepaard gaan met een hoge waterhardheid. Heb je een waterontharder? Draai de bypass dan even om voor je de planten water geeft. Zo kan je tijdelijk hard water door je leidingen laten stromen en geef jij je planten de voedingsstoffen die ze nodig hebben.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs