Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Regenereren van een waterontharder

Het water in een waterontharder stroomt continu langs een harskern. Door middel van ionisatie wordt het water zachter. De speciale onthardingshars raakt na verloop van tijd verzadigd en moet dan simpel schoongemaakt en ‘gereset’ worden. Dit ‘resetten’ van het hars gebeurt met zout water (regeneratiezout) dat langs de harscilinder wordt geleid. Dit noemt men regenereren. Hetzelfde proces vindt om de zoveel tijd overigens ook plaats in een vaatwasser. Daarom heeft een vaatwasser altijd een reservoir waarin je regeneratiezout moet doen.

 

 

Hoe gaat regeneren in zijn werk?

Normaal gesproken stroomt het water van boven naar beneden door de harskern en raakt het hierdoor onthard. Tijdens het regeneratieproces is de stroming precies andersom en stroomt er zout pekelwater in tegengestelde richting door de harscilinder. Hierbij worden alle verontreinigingen uit de harscilinder gespoeld en wordt deze weer klaargemaakt voor gebruik. Dit proces duurt een half uur à anderhalf uur (afhankelijk van het model waterontharder) en wordt in cycli uitgevoerd. Tijdens het regenereren vinden er meerdere spoelingen plaats (met zout en zonder zout). Het spoelwater wordt via een afvoer naar het riool geleid. Een waterontharder heeft dus altijd een eigen afvoer nodig.

 

werking regenereren

 

Verschillende regeneratiesturingen

Het regeneratieproces kan op verschillende manieren aangestuurd worden. Vroeger gebeurde dit met een vaste timer maar tegenwoordig bestaan er steeds slimmere oplossingen om de waterontharder zo accuraat en zuinig mogelijk te laten regenereren. Een overzicht van de verschillende sturingen en hun eigenschappen:

 

1. Tijdgestuurd regenereren

Hierbij wordt na een bepaalde ingestelde periode het regeneratieproces uitgevoerd. Traditioneel wordt dit ’s nachts opgestart zodat de bewoners hier geen hinder van ondervinden. Deze timer zal dus ongeacht het verbruik van die dag een spoeling doorvoeren. Onderstaand zie je een voorbeeld van een tijdgestuurde waterontharder.

 

2. Volumegestuurd regenereren

De waterontharder gaat, na een bepaalde hoeveelheid gebruikt water, automatisch regenereren. Bij het instellen van de volumeregeling, wordt dus gekeken naar de hardheid van het water op een bepaald moment.

 

3. Regeneratie met sensor

Dit is het meest intelligente systeem waarbij een speciale sensor de hardheid van het water meet en automatisch opmerkt wanneer de harskolom verzadigd is. Dan pas gaat het apparaat over tot regenereren. Een waterontharder met sensor is de meest milieuvriendelijkste methode en voorkomt heel wat water- en zoutverspilling.

 

Waterontharder kopen: let op de wijze van regeneratie!

Wanneer je overweegt om een waterverzachter te plaatsen, moet je niet alleen kijken naar de kostprijs van de aankoop. Een sensorgestuurde ontkalker zal duurder zijn om aan te kopen, maar al snel zijn nut bewijzen qua efficiëntie en zoutverbruik. Voor meer informatie over de soorten waterontharders en een prijs op maat voor uw woning, verwijzen we u graag door naar onze online offerteservice.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs