Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Omgekeerde osmose: prijs, systeem & nuttige tips

Waterontharders op basis van omgekeerde osmose filteren zout, mineralen, maar ook virussen en bacteriën. Het wordt vooral gebruikt door laboratoria, fabrieken en horeca. In bepaalde gevallen kan het ook voor huishoudens nuttig zijn.

 

Omgekeerde osmose systeem

Bij omgekeerde osmose wordt leidingwater onder druk door een aantal filters en een osmose membraan geperst waarbij nagenoeg alle zouten, mineralen en andere stoffen uit het water worden verwijderd. Je kunt een osmosesysteem zien als een filterinstallatie met zeer fijne filters.

Het fijne membraan in het systeem laat alleen watermoleculen door, de overige stoffen worden opgevangen en afgevoerd.

Na filtering van het water is het drinkwater minimaal 95 tot 97% vrij van opgeloste stoffen. Bij waterontharders met osmotische druk systemen op basis van hoogwaardige membranen, is dit zelfs 99%. Hoe hoger de kwaliteit van het membraan, hoe effectiever de filtering van het water.

 

Omgekeerde osmose prijs

De kostprijs van een waterontharder met omgekeerde osmose ligt tussen de € 1700 à € 2200. (Bij een toevoer van 2-6 liter zuiver water per uur met een verbruik van 6 à 8 liter per uur)

Wil je graag een exacte prijs voor een waterontharder met osmose? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

Voor de drinkwatersystemen begint de kostprijs van een standaard inbouwsysteem vanaf ongeveer 250 euro. De prijzen van een losstaande waterdispensers met omgekeerde osmose begint vanaf 500 euro.

 

Waarom is een waterontharder met osmotische druk nuttig?

Is een omgekeerde osmose waterontharder noodzakelijk? In principe is het drinkwater zoals dat bij ons uit de kraan komt prima geschikt voor consumptie. Strikt genomen heb je geen osmose filter nodig. Osmose systemen worden vooral voor industriële toepassingen gebruikt, waarbij bacterievrij water een vereiste is, onder andere in laboratoria en de horeca.

Osmose water is nuttig voor particulieren in de volgende gevallen:

  • Voor het bereiden van thee of koffie met zuiver water.
  • In gebieden waar het drinkwater van slechte kwaliteit is.
  • Voor het reinigen van de ramen of glazen (geen strepen, geen kalkaanslag).
  • Wanneer je een aquarium of vijver hebt met tropische vissen die zacht water nodig hebben (discusvissen, Koi karpers). Veel aquariumliefhebbers lengen kraanwater aan met osmosewater om zo de juiste waterwaardes te bekomen.

 

waterverzachter omgekeerde osmose

 

Filter

De werking van een waterontharder op basis van omgekeerde osmose, zorgt ervoor dat er meer stoffen uitgefilterd worden.

  • Micro-organismen waaronder bacteriën en virussen.
  • Koolstofverbindingen
  • Zweefvuil en bezinksel afkomstig uit de leidingen (kalk, koper, lood)
  • Mineralen en zouten (kalium, natrium, ijzer, zink, fosfor, magnesium, nitraten, etc.)
  • Zware metalen (zink, lood, kwik, etc.)
  • Radioactieve stoffen
  • Medicijnresten en andere chemicaliën)
  • Aandachtspunten

 

Tips voor de aankoop

Het antwoord op de vraag “Welke waterontharder kopen” is niet eenvoudig. Een waterontharder met osmotische druk is ruim verkrijgbaar, waardoor het soms een opgave wordt om er één uit te kiezen. Let in ieder geval op de volgende zaken:

1. Het osmosemembraan. Dit is het belangrijkste en tegelijk ook meest kostbare onderdeel van het systeem. Het beste kies je voor een TFC membraan (Thin Film Composite). Deze zijn kwalitatief erg goed en gaan het langst mee.

2. Kwaliteit van de pomp. Hoe hoger de werkdruk van het systeem, des te efficiënter kan het apparaat zijn werk doen.

3. Filterhuis: een filterhuis waarin wegwerpfilters worden toegepast lijken handig maar in de praktijk werkt een filterhuis met navulbaar blokkoolfilter vaak beter.

4. Sedimentfilter: deze heb je in verschillende soorten. Een cartrige die gevuld is met polypropyleenvezels is doorgaans het handigst in gebruik.

5. Demineralisatie: gaat het om een systeem met demineralisatie? Kies dan voor een systeem met navulbare patronen gevuld met een standaard mengbed hars.

 

Tips voor het onderhoud

Een waterontharder met een systeem op basis van osmotische druk bestaat uit 3 filters en een membraan. Afhankelijk van het merk en type filter moet je deze om de zes a zeven maanden vervangen. Het wisselen is over het algemeen niet al te ingewikkeld en neemt niet veel tijd in beslag. De levensduur van het membraan bedraagt meestal twee tot vier jaar, afhankelijk van het type membraan.

Bij sommige systemen geeft het apparaat zelf aan wanneer het membraan vervangen moet worden. Het op tijd vervangen van het membraan is belangrijk omdat het membraan één van de belangrijkste onderdelen van het systeem is. Vaak merk je dat de kwaliteit van dit onderdeel afneemt omdat de opbrengst aan tapwater gaat afnemen. Het microscopisch fijne filter is dan in feite verstopt geraakt door minuscule kalkdeeltjes en moet vervangen worden.

 

Smaak van osmosewater

In principe smaakt osmosewater naar gedistilleerd water. Het bevat immers nagenoeg geen zouten en mineralen meer. Het is overigens niet aan te raden om alleen maar osmosewater te drinken. Ons lichaam heeft behoefte aan bepaalde zouten en mineralen die zich van nature in het drinkwater bevinden. Zou je alleen maar osmosewater drinken dan loop je het risico dat je hiervan te weinig stoffen binnenkrijgt.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs