Waterontharder-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Waterhardheid meten

Heb ik hard water of zacht water en wat zijn de gevolgen nu eigenlijk hiervan? Het antwoord op deze vragen en andere veel gestelde vragen over drinkwater per gemeente en waterhardheid, vind je terug in dit artikel.

 

Wat is hard water?

Het drinkwater dat uit de kraan komt, wordt opgepompt uit de aarde. In de aardlagen zijn allerlei zouten en mineralen aanwezig zoals calcium (kalk) en magnesium. Deze mineralen worden in het grondwater opgenomen waardoor het ‘harder’ wordt. Hoe meer calcium en magnesium er in het water is opgelost, hoe harder het water. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) of in Duitse graden (dH). In België gebruikt men meestal Franse graden, in Nederland Duitse graden.

 

Waterhardheid bepalen

In de volgende tabel kun je zien wanneer we spreken van zacht, middel-hard, hard of zeer hard water. Het meten van water gebeurt aan de hand van een strip die je enkele seconden onder de kraan moet houden.

Waterhardheid in Duitse graden
0 – 4 dH: heel zacht
4 – 8 dH: zacht
8 – 12 dH: gemiddeld
12 – 18 dH: vrij hard
18 – 30 dH: hard tot zeer hard

 

Waterhardheid per gemeente

De waterhardheid verschilt van streek tot streek. Als je exact wil weten wat de hardheid van het water in jouw gemeente is, kun je dit het beste opzoeken op de site van het drinkwaterbedrijf bij jou in de buurt.

 

Wat zijn de drinkwaternormen m.b.t. de hardheid van het water?

In het Drinkwaterbesluit zijn de normen bepaald in verband met de hardheid van drinkwater. Het is onder meer vastgelegd dat drinkwaterbedrijven die het water ontharden een minimale waterhardheid van 5,6 dH moeten aanhouden.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan voor de plaatsing van een waterverzachter.

 

kalkaanslag

 

Waterhardheid en zijn gevolgen

Hard water geeft voornamelijk problemen door kalkaanslag op verwarmingselementen van apparaten, douchekoppen, kranen en andere sanitaire voorzieningen. Vooral bij temperaturen boven 55°C ontstaat er snel kalkaanslag. Deze kalkaanslag kan op den duur schadelijk zijn voor apparatuur (voornamelijk verwarmingselementen en leidingen) omdat het water minder goed kan circuleren of de warmte niet goed meer kan worden afgegeven. Verder kan zeer hard water in sommige gevallen het wasproces van kleding beïnvloeden. Je hebt dan meer wasmiddel nodig om een goed resultaat te bereiken.

 

Bij welke waterhardheid waterontharder of ontkalker plaatsen?

Het plaatsen van een waterverzachter is voornamelijk nodig als je in een streek met hard tot zeer hard water woont. Concreet wordt het aangeraden om bij een hardheid vanaf 12 dH een waterverzachter te plaatsen. Bij zachter water kan een dergelijk apparaat ook zinvol zijn omdat het ervoor zorgt dat je huishoudelijke apparaten die water verbruiken, langer meegaan. Het is echter de vraag of het de investering wel waard is. Laat een waterverzachter altijd installeren door een vakman, het gaat immers om je gezondheid. Sluit een goed onderhoudscontract af zodat het systeem regelmatig geïnspecteerd wordt.

 

kalkaanslag hard water

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs