Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zonder afvoer

De meeste waterontharders werken met zout. Die hebben een afvoer nodig om het zoute spoelwater naar de riool te leiden. Er zijn daarnaast ook waterontharders zonder afvoer op de markt. Hoe werken beide opties precies? Hoeveel betaal je voor een waterontharder met of zonder afvoer? En wat is uiteindelijk de beste keuze? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: Waterontharder zonder afvoer
OPTIE 2: Waterontharder met afvoer
CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?
Offertes aanvragen

 

 

Waterontharder zonder afvoer = zonder zout

Twijfel je tussen een waterontharder met of zonder afvoer? Die keuze zal bepalend zijn voor het type toestel dat je kan kopen. Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Waterontharder zonder afvoer = zonder zout: ga je voor een waterontharder zonder afvoer? Dan kan je geen toestel kopen dat werkt met zout. In plaats daarvan ben je verplicht om te kiezen voor een waterontharder met een andere werking. Let op: die werking is niet altijd effectief bewezen.
    Lees meer over waterontharders zonder afvoer.
  • Waterontharder met afvoer = met zout: ga je voor een waterontharder met afvoer? Dan kan je een toestel kopen dat werkt met zout. Via de afvoer verdwijnt het zoute spoelwater dan naar de riolering. Uit onderzoek blijkt dat deze toestellen het meest betrouwbaar zijn. Kortom, bij een waterontharder met afvoer ben je zeker van het beste resultaat.
    Lees meer over waterontharders met afvoer.

TIP: is het onmogelijk om een waterontharder vlakbij een afvoer te plaatsen? Dat betekent niet dat je geen waterontharder met afvoer kan kopen. Er bestaan namelijk oplossingen om het zoute spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering. Een professionele installateur van waterontharders kan je hierover advies op maat geven.

 


 

OPTIE 1: Waterontharder zonder afvoer

Waarin verschilt een waterontharder zonder afvoer van een met afvoer? De 2 belangrijkste verschillen:

1) Een waterontharder zonder afvoer werkt NIET met zout: daarom is het dus ook niet nodig om zout spoelwater af te voeren naar de riolering.

2) Een waterontharder zonder afvoer zet hard water NIET om in zacht water: in plaats daarvan zorgen deze toestellen ervoor dat kalk in het water blijft rondzweven en zich niet afzet op je leidingen. Hoe ze dat doen, hangt af van toestel tot toestel.

 

 

Soorten waterontharders zonder afvoer

Er zijn verschillende waterontharders zonder (riool)afvoer op de markt. We zetten de vaakst voorkomende toestellen kort op een rij:

 

1) Waterontharder met CO2-injectie

Dit toestel injecteert een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water als het door het systeem stroomt. Door een chemische reactie lost de kalk op in het water en kan het zich niet afzetten op je leidingen. Een professionele installateur plaatst deze waterontharder zonder afvoer tussen 2 leidingen en koppelt het dan aan een CO2-fles.

Prijs: 1.500 à 2.000 euro, inclusief CO2-fles (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Waterontharder met zinken anode

Dit toestel bestaat uit een actieve zinkanode met een zeer hoge zuiveringsgraad. Door een elektrochemische reactie tussen die anode en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion. Zo voorkomt deze waterontharder zonder afvoer dat de kalk zich afzet op je leidingen. Dit gepatenteerde tussenstuk van ION Duitsland (Aquabion) valt snel en makkelijk op je waterleidingen te monteren.

Prijs: 500 à 1.500 euro (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3) Waterontharder met polyfosfaten

Dit kleine toestel werkt met een patroon met polyfosfaatzouten waar het water door stroomt. Die zouten mengen zich met het calcium en magnesium, waardoor kalk zich niet afzet op je leidingen. Je kan deze waterontharder zonder afvoer makkelijk tussen 2 leidingen laten plaatsen.

Prijs: 100 à 150 euro (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

4) Magnetische waterontharder

Dit kleine toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo stroomt de kalk mee met het water in plaats van zich af te zetten op je leidingen. Je bevestigt zo’n magneet gewoon rond de buizen van je waterleiding. Let op: de werking van een magnetische waterontharder zonder afvoer is nooit effectief bewezen.

Prijs: vanaf 30 euro, incl. btw. Ontvang gratis offertes op maat of bekijk het aanbod in de webshop.

 

Vraag advies aan een professionele installateur

Overweeg je om een waterontkalker zonder afvoer te plaatsen? Vraag dan eerst advies aan een professionele installateur. Die kan je uitgebreid informeren over alle mogelijkheden (type toestel, plaatsing, …). Hij kan ook nagaan of het niet beter is om toch voor een waterontharder met zout te kiezen. Bovendien zorgt een vakman voor een correcte plaatsing waardoor je zeker bent van een optimale werking van je waterontharder.

TIP: vraag gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele installateurs van waterontharders actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs waterontharder zonder afvoer

De kostprijs van een waterontharder zonder afvoer hangt vooral af van het type toestel. Enkele richtprijzen:

Soort waterontharder zonder afvoerPrijs
(incl. btw en excl. plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.500 à 2000
Waterontharder met zinken anode € 500 à 1.500
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150
Magnetische waterontharder€ 30 à 500

TIP: de prijzen voor waterontharders zonder rioolafvoer kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook toesteltypes, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Ben je op zoek naar een goedkoper model zoals een magnetische waterontkalker? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 

 

Is een waterontharder zonder afvoer doeltreffend?

De meeste waterontharders zonder afvoer zijn goedkoper dan toestellen met afvoer. Maar zijn ze ook effectief en doeltreffend? Uit onderzoek blijkt alvast van niet. Enkel waterontkalkers met CO2-injectie zouden in de buurt komen van de betrouwbaarheid van waterontkalkers met afvoer. Ze zijn wel een pak duurder.

Conclusie: wil je zeker zijn van een optimale ontkalking en dus lagere stookkosten en huishoudtoestellen met een langere levensduur? Dan kies je nog altijd beter voor een waterontharder mét afvoer. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

 

waterontharder zonder afvoer
Voorbeeld van waterontharders met afvoer

 

OPTIE 2: Waterontharder met afvoer

Waarin verschilt een waterontharder met afvoer van eentje zonder afvoer? De 2 belangrijkste verschillen op een rij:

1) Een waterontharder met afvoer werkt WEL met zout: vandaar de nood aan een afvoer om het zoute spoelwater te kunnen afvoeren naar de riolering.

2) Een waterontharder met afvoer zet hard water WEL om in zacht water: een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen met natriumionen. Zo zet een waterontharder met afvoer hard water om in zacht water. En wat als de harscilinder verzadigd is met kalk en magnesium? Dan is zout water nodig om die cilinder schoon te spoelen (regenereren). Na die spoeling verdwijnt het zoute water dan naar de riool.

 

 

Soorten waterontharders met afvoer

Waterontharders met afvoer kunnen we opdelen in 2 grote types, afhankelijk van het verbruik en de manier waarop de harscilinder wordt schoongespoeld met zout water (regeneratie). We zetten ze even op een rij:

 

1) Mechanische waterontharder

Dit type toestel werkt op waterdruk en verbruikt dus geen elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Er bestaan ook toestellen die volumegestuurd werken en meer rekening houden met je waterverbruik. Mechanische waterontharders zijn vooral aangeraden als je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is.

Prijs: 1.000 à 1.400 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2) Elektronische waterontharder

Dit type toestel werkt wel op elektriciteit. De regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd, maar op een preciezere manier dan bij mechanische waterontkalkers. Zo vermijd je onnodige spoelingen en bespaar je op je energiefactuur en op regeneratiezout. Elektronische waterontharders zijn vooral aangeraden als je waterverbruik variabel is (vaak op reis, vaak gasten over de vloer, …).

Prijs: 1.600 à 2.000 euro (incl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Vraag advies aan een professionele installateur

Denk je eraan om een waterontharder met afvoer te kopen? Schakel dan een professionele installateur van waterontharders in. Die kan je informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie (afhankelijk van de hardheid van het water, jouw waterverbruik, …). En dat is niet alles… Een vakman zorgt ook voor een correcte, vlotte plaatsing. Zo ben je zeker van een optimale werking.

TIP: vraag offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Prijs waterontharder met afvoer

De kostprijs van een waterontharder met afvoer hangt vooral af van het type toestel en je waterverbruik. Enkele richtprijzen:

Soort waterontharder met afvoerPrijs
(incl. btw en plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

TIP: een waterontharder met afvoer heeft om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig voor een optimale werking. Dat kost 60 à 80 euro (incl. btw en arbeidskosten). Daarvoor kan je ook terecht bij de installateur van je waterontharder. Wil je snel en gericht toestelprijzen, adviezen, eventuele onderhoudscontracten, … vergelijken? Ontvang gratis offertes bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

Is een waterontharder met afvoer doeltreffend?

In tegenstelling tot waterontharders zonder afvoer is de doeltreffendheid van waterontharders met afvoer wél al meermaals bewezen. Toestellen met afvoer kunnen de kalkafzetting op je waterleidingen met maar liefst 90% verminderen.

TIP: voor zo’n optimale werking heb je wel een waterontharder met afvoer nodig op maat van jouw situatie. Ook een correcte plaatsing op de juiste plaats in je woning is belangrijk. Daarvoor kan je terecht bij een professionele installateur. Ontvang gratis offertes op maat.

 


CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Waterontharders zonder afvoer zijn doorgaans goedkoper en hebben ook weinig tot geen onderhoud nodig. Maar daar staat tegenover dat hun werking onvoldoende bewezen is. Enkel waterontharders met CO2-injectie komen qua doeltreffendheid en betrouwbaarheid enigszins in de buurt van waterontharders met afvoer. Kortom, wil je kalkafzetting op je leidingen doortastend aanpakken? Dan kies je best voor een waterontharder met afvoer!

TIP: op zoek naar een professionele installateur van waterontharders? Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs