Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs waterontharder 2024

Een waterontharder is een slimme investering. Je wilt hem tenslotte kopen om je huishoudapparaten die water verbruiken een langere levensduur te geven. Om het kostenplaatje in jouw voordeel te laten uitdraaien moet je dan ook goed stilstaan bij de kostprijs van een installatie en het onderhoud. Ontdek hier alles over de prijzen van waterontharders in 2024 en de factoren die de kosten beïnvloeden.

 

Wat kost een waterontharder gemiddeld in 2024?

Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik bedragen de kosten voor een waterontharder met zout gemiddeld € 1.000 à 2.000 (excl. btw en incl plaatsing). De exacte prijs is daarbij afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort waterontharder, de capaciteit, … (zie verderop in dit artikel).

Interesse in een waterontharder en benieuwd naar de exacte kosten op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van installateurs.

 

 

Factor 1: Type waterontharder

De eerste belangrijke factor die de kostprijs van je waterontharder gaat bepalen, is de sturing en de werkwijze van het systeem. Hier onderscheiden we twee groepen: de mechanische en elektronische waterontharders.

  • Een mechanische waterverzachter doet een spoeling met zout na een bepaalde periode of nadat een bepaald volume water is verbruikt. Dit toestel werkt op waterdruk, waardoor je bijkomende elektriciteitskosten vermijdt. Door deze eenvoudige werking van dit type waterontharder ligt de prijs zo’n 20% lager dan die van elektronische modellen. Instapmodellen zijn al verkrijgbaar vanaf 700 euro. Vraag hier jouw prijs op maat aan.
  • Een elektronische waterontharder wordt, zoals zijn naam al doet vermoeden, elektronisch gestuurd. Dit maakt het mogelijk te werken met diverse tijdprogramma’s, opvolging van het waterverbruik en zoveel meer. Het voordeel van deze slimme besturing is dat er minder zout en water verbruikt wordt en dat er geen onnodige spoelingen gebeuren. Hierdoor spaar je op jaarbasis al snel enkele tientallen euro’s uit. De prijzen van elektronisch gestuurde waterontharders beginnen ongeveer bij 900 euro. Vraag hier jouw prijs op maat aan.

 

In onderstaande tabel vind je nog eens de belangrijkste vergelijkingspunten tussen beide types:

Mechanische waterontharderElektronische waterontharder
VerbruikWerkt op waterdruk, geen elektriciteitskostenVerbruikt elektriciteit
RegeneratieNa bepaalde periode (tijdgestuurd) of na bepaald watervolume (volumegestuurd)Verschillende programma's mogelijk, aan te passen aan verbruik
OnderhoudMinder onderhoudskostenDuurder onderhoud bij schade aan elektrische onderdelen
PrijzenVanaf +/- 700 euroVanaf +/- 900 euro
Met de installatiekosten bijgerekend kan je voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik rekenen op prijzen tussen 1.000 en 2.000 euro. Benieuwd naar een prijs op maat voor jouw huishouden?
Vraag hier gratis en vrijblijvend prijzen op maat aan bij professionele installateurs van waterontharders.

 

Conclusie: welk type waterontharder kopen?

Ga je geregeld op reis, heb je soms gasten op bezoek of is je waterverbruik erg variabel volgens de seizoenen, dan kies je best voor een elektronische waterontharder. De hogere prijs voor de besturing zal hier al snel zijn nut bewijzen en heel wat uitsparen op lange termijn.

Ben je dan weer honkvast en hou je vast aan bepaalde rituelen, dan koop je beter een mechanische waterverzachter die op vaste tijdstippen of na een bepaald verbruikt watervolume gaat regenereren.

Een professional kan je advies geven over de beste waterontharder voor jouw situatie. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor de plaatsing van een waterontharder. Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij professionele plaatsers van waterontharders.

 

kostprijs onderhoud waterontharder

 

Factor 2: Prijs van het onderhoud

Een tweede belangrijke factor is de prijs van het onderhoud. Heel wat firma’s verkopen hun waterontharders aan scherpe prijzen om nadien geld te verdienen aan onderhoudscontracten en de verkoop van zout. Op zich is hier niets mis mee maar als consument kies je natuurlijk best voor de voordeligste aanbieder!

Bij sommige firma’s is het dus mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten. Als je hierop ingaat, ligt de kostprijs van de installatie van de waterontharder doorgaans een pak lager, maar je bent dan wel gebonden aan hetzelfde bedrijf voor het onderhoud van het toestel. Om nadien niet voor verrassingen te komen te staan, vraag je best een duidelijk contract dat de prijs voor het onderhoud vastlegt en bepaalt welke kosten onder het contract vallen. Sommige aanbieders zullen met een onderhoudscontract ook de garantieduur verlengen.

Bij een onderhoudsbeurt worden alle waarden gecontroleerd op de aanwezigheid van bacteriën en ook de waterhardheid wordt gemeten. Om de service compleet te maken worden er ook zout en reinigingsmiddel aangeboden. Dit is echter geen verplichting. Je kan het zout voor de waterontkalker ook gerust in een lokale doe-het-zelfzaak kopen als je de prijs te hoog vindt.

De prijzen voor een onderhoud van een waterontharder beginnen ongeveer bij 60 euro, maar als er onderdelen moeten vervangen worden, lopen de kosten uiteraard al snel op. Meer informatie over het onderhouden van waterverzachters vind je in dit artikel.

 

Factor 3: Volume van de waterontharder

Het volume van de waterontharder moet afgestemd worden op de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Een te kleine waterontharder zal onnodig veel moeten spoelen terwijl een overgedimensioneerde te veel zout zal verbruiken omdat hij te veel water onthardt. Welk volume je nodig hebt, wordt berekend op basis van het aantal personen en het gemiddelde waterverbruik. Ontdek met welke andere factoren je rekening moet houden voor het kiezen van de beste waterontharder.

De watermeter bepaalt de waterdoorstroom in huis en dus is de capaciteit hiervan ook belangrijk; deze capaciteit mag die van de waterontharder niet overstijgen, anders kan dit tot verlies van watergebruik leiden.

 

CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder

Zoals je gemerkt zal hebben, zijn diverse factoren bepalend om een exacte prijs te plakken op de installatie van je waterontharder. Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.

Natuurlijk speelt naast bovengenoemde factoren de door jou gekozen installateur ook een belangrijke rol bij het berekenen van de kosten. Daarom is het aangeraden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven die waterontharders plaatsen. Op die manier kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken.

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs