Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder zonder stroom

Hard water is nooit goed voor je huis. Een waterontharder is daarvoor dé oplossing. Zo’n toestel zorgt voor kalkvrij water, waardoor je geen kalkaanslag krijgt in je leidingen en toestellen, op je kranen, … Een type dat steeds populairder wordt, is de waterontharder zonder stroom. In dit uitgebreide artikel bespreken we de werking, de voordelen en hoe je zo’n systeem plaatst!

Ga snel naar:
Soorten waterontharders zonder stroom
Prijs waterontharder zonder elektriciteit
Plaatsing waterverzachter zonder stroom
Alternatief: waterontharder met elektriciteit
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Waarom kiezen voor een waterontharder zonder stroom?

Een waterontharder verwijdert of neutraliseert de mineralen die hard water veroorzaken, zoals calcium en magnesium. En dit is belangrijk! Zacht water is namelijk beter voor je leidingen, je huishoudelijke apparaten en is bovendien gezonder. Zo’n toestel kan je ook zonder stroom en puur op waterdruk laten werken. Dit zijn de voordelen:

 • Energiebesparing: het is een logisch voordeel. Met een toestel zonder stroom bespaar je energie en ben je maandelijks minder geld kwijt.
 • Milieuvriendelijk: waterontharders zonder elektriciteit zijn beter voor het milieu omdat ze op ‘zichzelf’ werken. De mechanische werking van het toestel verbruikt bijna geen energie.
 • Onderhoudsarm: zonder elektronische onderdelen is een waterontharder minder gevoelig voor defecten. Ze blijven dus langer in topvorm. Een mechanisch probleem is vaak ook makkelijker te herstellen door een installateur.
 • Betrouwbaarheid: waterontharders zonder stroom zijn van hoge kwaliteit en werken op waterdruk in de leidingen. De toestellen zijn ook veilig in gebruik en goed voor je leidingen en boilers. Daarnaast valt het systeem nooit stil tijdens een stroomstoring.

Ben je op zoek naar een stroomloze waterontharder? Laat je informeren door de beste specialisten en kies een geschikte ontkalker voor jouw woning. Vergelijk meerdere prijzen en voorstellen van professionele installateurs en geniet van zacht kraanwater. Start je aanvraag hier.

waterontharder zonder stroom

 

Soorten waterontharders zonder stroom

Als je op zoek bent naar een toestel dat werkt zonder stroom, kan je kiezen tussen 2 varianten. Om welke soorten waterontharders gaat het en hoe werken ze?

 

1. Mechanische waterontharders met zout

Een waterontharder die op basis van zout werkt, heeft een cilinder met harsfilters die de kalk uit het water haalt. Dat gebeurt door kalk- en magnesiumionen om te wisselen met natriumionen. Om dit proces te kunnen herhalen, heb je zout nodig om de cilinder met harskorrels te spoelen.

Er bestaan elektrische toestellen met zout, maar ook stroomloze. Deze mechanische waterontharders met zout halen hun energie uit de waterdruk in je leidingen. Een stopcontact is dus niet nodig.

 

2. Waterontharders zonder zout

Om een waterontharder jouw water te laten ontkalken, heb je een aantal opties. Als het toestel niet op basis van zout werkt, kan je het proces op andere manieren regelen:

 • Magnetische waterontharder: dit kleine en eenvoudige toestel creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo stroomt de kalk mee met het water en blijft het niet hangen in je leidingen. Let wel op: de werking is nooit echt bewezen.
 • Met CO2: met een injectie van een kleine hoeveelheid CO2-gas kan dit toestel je water ontharden. Door een chemische reactie lost de kalk in het water dan op en kan het zich niet afzetten op je leidingen en in je toestellen.
 • Met polyfosfaten: dit toestel werkt met een patroon met polyfosfaatzouten waar het water doorheen stroomt. Die zouten mengen met calcium en magnesium, waardoor kalk niet op de leidingen terechtkomt.
 • Met zinken anode: door een elektrochemische reactie tussen actieve zinkanoden en de metalen behuizing hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion.

 

Welke waterontharder zonder stroom kies je?

Over het algemeen geldt dat waterontharders met zout beter zijn om je water te ontkalken. Waterverzachters zonder zout zijn namelijk minder efficiënt en zetten je harde water niet echt om in zacht water. Toestellen zonder zout kosten alleen minder, waardoor ze aantrekkelijker zijn bij een beperkt budget.

TIP: ga altijd voor een waterontharder met zout! Kies voor zekerheid met een mechanische waterverzachter met zout om je leidingen en apparaten in huis langer in goede staat te houden. Neem contact op met verschillende installateurs actief in je buurt voor de beste waterontharder via onze offertedienst.

 

Prijs waterontharder zonder elektriciteit

Je vindt al snel veel goedkope toestellen op de markt, maar om jouw water op een efficiënte manier te ontharden, investeer je beter in een degelijke waterontharder. In de tabel vind je meerdere richtprijzen voor  ontkalkers zonder stroom:

Soort waterontharderGemiddelde prijs
WATERONTHARDER MET ZOUT
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400 (excl. btw en incl. plaatsing)
WATERONTHARDER ZONDER ZOUT
Magnetische wateronthardervanaf € 30 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met polyfosfaten€ 100 à 150 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900 (excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing)

Bespaar geld met een mechanische waterontharder. Kies voor een waterverzachter zonder stroom om energie en kosten te besparen. Voor meer informatie neem je contact op met een ervaren installateur. Ontvang verschillende voorstellen via onze offertedienst.

 

waterverzachter zonder stroom

 

Plaatsing waterverzachter zonder stroom

Als je geen stroom nodig hebt, kan je een waterverzachter op meer plekken plaatsen. Maar welke plek in huis kies je en waar moet je nog meer op letten tijdens de plaatsing? Een ervaren installateur gaat meestal zo te werk:

 

 1. Locatie bepalen

  Een ervaren installateur kiest de meest geschikte locatie voor jouw waterontharder. Meestal is dit waar de leidingen in huis binnenkomen. Een specialist installeert de mechanische waterverzachter dan net achter de watermeter.

 2. Waterleidingen afsluiten

  Voor een expert aan de installatie begint, moet je het water in je woning afsluiten. Eventueel is ook een bypass te installeren om hard water toch door te laten komen. Daarna kan de installateur verder met de plaatsing.

 3. Waterontharder plaatsen

  Eerst sluit een installateur de aanvoerslang voor het leidingwater aan op de bypass. Zo loopt het harde water naar je toestel. Daarna sluit een expert de retourslang aan. Die zorgt ervoor dat het zachte water vanuit je waterontharder naar de leidingen in je woning kan stromen. Een extra waterfilter is ook nog een optie.

 4. Waterontharder opstarten

  Ten slotte is een goede afvoer van het zoute spoelwater essentieel voor een goede werking van je waterontharder. Dan kan je het toestel vullen met onthardingszout. Nadat alles correct is aangesloten, start een installateur het toestel voor je op en maakt hij deze gebruiksklaar. Zo profiteer je in een mum van tijd van zacht water in jouw huis.

 

Alternatief: waterontharder met stroom

Heb je nog geen idee waarvoor je wil kiezen en twijfel je nog? Een waterontharder met stroom is net zo’n goede keuze als een mechanisch toestel. Echter zijn er wel verschillen. Om een weloverwogen keuze te maken, sommen we de voordelen op van een waterontharder met elektriciteit:

 • Gebruiksvriendelijk: met een elektronische waterverzachter heb je meteen meer opties. Zo kan je met een gebruiksvriendelijke display je waterhardheid instellen en de regeneratietijd zelf bepalen op basis van het volume water.
 • Volumegericht: dit toestel kan het proces beter opvolgen en de regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd. Dus alleen als het écht nodig is. Zo zijn minder spoelingen nodig om je harscilinder schoon te houden.
 • Minder zoutverbruik: door een efficiënt en volumegericht proces bespaar je ook op regeneratiezout. Hierdoor verbruik je op jaarbasis veel minder water en zout om het water te ontharden. Je toestel onderhouden blijft uiteraard wel nodig.
 • Snellere terugverdientijd: de elektronische variant is door zijn vele voordelen iets duurder dan een mechanische waterontharder. Maar je verdient de kosten snel terug door de efficiënte werking van een apparaat met stroom.

 

 

Welke waterontharder is het beste voor mijn huis?

Om de beste keuze te maken tussen een elektronische of mechanische waterverzachter, kijk je naar je waterverbruik. Bij een stabiel waterverbruik kan je prima een ontharder zonder stroom installeren.

Heb je een variabel waterverbruik en ben je veel weg van huis? Dan is een elektronische waterverzachter de beste optie. Dit toestel werkt nauwkeuriger omdat de regeneratie volumegestuurd is. Ben je niet thuis, dan zal het apparaat niet zomaar regenereren.

Wil je een waterontharder plaatsen? Zorg voor kalkvrij water in je huis met een geschikte waterontharder. Vul het onderstaande formulier in en ontvang meerdere offertes:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs