Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Water ontharden

Je water ontharden in je woning biedt enkel voordelen, zowel voor je portemonnee, je gezondheid als het milieu. Je hebt verschillende opties: van een waterontharder met zout tot een waterontharding magneet. Wat is voor jou nu de beste keuze? En hoeveel kost het ontharden van water in je woning ongeveer? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je water ontharden?
Prijs water ontharden
Enkele aandachtspunten
Zelf water ontharden of installateur?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je water ontharden thuis?

Heeft je leidingwater een hoge hardheid? Dan is het een goed idee om een waterontharder in je woning te installeren. Dat hard water ontharden heeft namelijk de volgende voordelen:

 • Lagere stookkosten: zonder kalkaanslag op de waterleidingen van je verwarmingsinstallatie werken je verwarmingstoestellen (bv. radiatoren of vloerverwarming) optimaal en kan je tot wel 20% besparen op je energiekosten.
 • Langere levensduur van huishoudtoestellen: met onthard water voorkom je kalkvorming in huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, vaatwasmachine, koffiezetapparaat, … Zo gaan die toestellen veel langer mee. Hetzelfde geldt trouwens voor je kleding.
 • Minder was- en onderhoudsproducten: door het ontharden van water in je woning verbruik je veel minder was- en onderhoudsproducten. Wasmiddel, zeep, glansmiddelen, …: ze werken allemaal veel beter in zacht water. Bovendien is de aankoop van antikalk producten ook niet meer nodig.
 • Gezonde huid en haar: omdat zeep en shampoo minder goed oplossen in hard water, ontstaat er een soort residu van zeep en mineralen. Bij onthard water is dat niet langer het geval. Het resultaat: een glanzende, soepele huid en dito haardos als je uit bad of uit de douche komt.
 • Milieuvriendelijk: minder stookkosten betekent ook een lagere CO2-uitstoot van je woning. Daarnaast moet je minder onderhouds- en wasproducten kopen, met minder afval tot gevolg. Kortom, ook voor het milieu is onthard water beter!

 

Hoe je water ontharden?

Thuis je water ontharden kan op 2 manieren. Je kan kiezen voor een waterontharder met zout die hard water omzet in zacht water via een chemisch proces. Daarnaast zijn er ook waterontharders zonder zout die op een andere manier werken (bv. een waterontharding magneet). Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: water ontharden met zout

onthard water

Een waterontharder met zout zet hard water om in zacht water. Hoe precies? Via een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Is die harscilinder verzadigd met kalk? Dan volgt een spoelbeurt met zout water om die cilinder te reinigen (regenereren). Na zo’n spoeling verdwijnt dat zoute water via een afvoer naar de riolering. Je kan kiezen uit 2 soorten toestellen voor het ontharden van je water:

 

Water ontharden met een elektronische waterontharder

Deze toestellen werken op elektriciteit en de spoelbeurten met zout water gebeuren volumegestuurd (op basis van je waterverbruik). Zo’n elektronische waterontharder kost meer dan een mechanisch toestel, maar je voorkomt wel onnodige spoelingen. Zo bespaar je op je energie- en waterfactuur én op regeneratiezout.

Een goede keuze als… je waterverbruik variabel is (vaak gasten over de vloer, regelmatig op reis, …) en je een apparaat zoekt met een precieze, geavanceerde werking.

Prijs elektronische waterontharder: € 1.500 à 1.900 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Water ontharden met een mechanische waterontharder

Deze toestellen werken niet op elektriciteit, maar op waterdruk. Daardoor gebeuren de spoelbeurten met zout water op vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Er bestaan wel mechanische waterontharders die rekening houden met de mate van verzadiging van de harscilinder, maar dat proces is minder precies dan bij een elektronische waterontharder.

Een goede keuze als… je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is.

Prijs mechanische waterontharder: € 1.000 à 1.300 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

OPTIE 2: water ontharden zonder zout

water ontharden met magneet

Naast een elektronische of mechanische waterontharder kan je ook hard water ontharden zonder zout. In dat geval heb je dus geen afvoer nodig voor het zoute spoelwater. Let wel: waterontharders zonder zout zetten je hard water niet om naar zacht water. Deze toestellen voorkomen kalkaanslag door de kalk te doen rondzweven in het water. Hoe ze dat doen, hangt af van toestel tot toestel:

 

Water ontharden met magneet of polyfosfaten

Zo’n magneet creëert een magnetisch veld dat de kalk in het water kristalliseert. Zo stroomt die kalk met het water mee in plaats van zich af te zetten op je leidingen, huishoudtoestellen, … Naast je water ontharden met magnetisme kan je ook kiezen voor een systeem met polyfosfaten. Daarbij stroomt het water door een patroon met polyfosfaatzouten. Die mengen zich met het calcium en het magnesium, waardoor de kalk zich niet afzet op je leidingen. Let op: de doeltreffendheid van deze methodes is onvoldoende bewezen.

Een goede keuze als… je een toestel zoekt met een lage aankoopprijs en je liever zelf je water onthardt.

Prijs waterontharding magneet: vanaf 30 euro (incl. btw). Bekijk het aanbod in de webshop.
Prijs waterontharder met polyfosfaten: 100 à 150 euro (incl. btw, excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Water ontharden met CO2-injectie of zinken anode

Naast magnetisch je water ontharden kan je ook kiezen voor een toestel dat een kleine hoeveelheid CO2-gas in het water injecteert. Door een chemische reactie lost de kalk dan op in het water. Een andere optie is een actieve zinken anode. Bij deze methode hecht de kalk zich rond het vrijgekomen zinkion.

Een goede keuze als… je een waterontharder zonder zout zoekt met een hogere doeltreffendheid.

Prijs waterontharder met CO2-injectie: € 1.400 à 1.900, (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Prijs waterontharder met zinken anode: € 500 à 1.400 (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Hoe zorg ik best voor onthard water in mijn woning?

Wil je optimaal je water ontharden in je woning? Dan kies je het best voor een waterontharder met zout. De doeltreffendheid van deze toestellen is namelijk effectief en uitgebreid bewezen, in tegenstelling tot systemen zonder zout als magneten. Toestellen met zout zijn wel duurder, maar je verdient je investering geleidelijk terug door lagere stookkosten, minder zeep en onderhoudsproducten, huishoudelijke apparaten die langer meegaan, …

TIP: je werkt het best samen met een professionele installateur. Die informeert je gericht over de mogelijkheden om je water te ontharden en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Bovendien zorgt hij voor een correcte plaatsing van je waterontharder en werkt hij enkel met kwalitatieve toestellen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Prijs water ontharden

Hoeveel kost het nu om het water te ontharden in je woning? Die kostprijs hangt vooral af van het type waterontharder dat je kiest: wil je liever je water ontharden zonder zout of met zout? We zetten de richtprijzen kort op een rij in de onderstaande tabel:

Methode voor water onthardenMogelijke oplossingGemiddelde kosten
Water ontharden met zoutElektronische waterontharder€ 1.500 à 1.900
(excl. btw, incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.300
(excl. btw, incl. plaatsing)
Water ontharden zonder zoutWaterontharding magneetVanaf 30 euro (incl. btw)
Waterontharder met polyfosfaten100 à 150 euro
(incl. btw, excl. plaatsing)
Waterontharder met CO2-injectie€ 1.400 à 1.900
(excl. btw en plaatsing)
Waterontharder met zinken anode€ 500 à 1.400
(excl. btw en plaatsing)

BELANGRIJK: de prijzen om water te ontharden kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht en vlot prijzen, maar ook soorten waterontharders, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

ontharden van water

 

Enkele aandachtspunten

Wil je efficiënt en grondig kalkaanslag vermijden in je leidingen, huishoudtoestellen, kranen, …? Voor een waterontharder op jouw maat tegen een correcte prijs hou je best rekening met deze aandachtspunten:

 • Doeltreffendheid van de waterontharder: de doeltreffendheid van water ontharden zonder zout is tot op vandaag onvoldoende bewezen. Je water ontharden met een magneet is dus wel goedkoop, maar wellicht niet zo effectief. Kortom, wil je zeker zijn van een optimale ontkalking van je water? Dan kies je best voor een waterontharder met zout (elektronisch of mechanisch).
 • Capaciteit van de waterontharder: ga je voor een waterontharder met zout? Dan is het belangrijk om een toestel te kiezen met een capaciteit op maat van je waterverbruik en je waterhardheid. Bij een toestel met een te hoge capaciteit betaal je een te hoge aankoopprijs. Bij een te lage capaciteit zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig. Dat verhoogt je water- en zoutverbruik.
 • Formaat van de waterontharder: geen plaats in je kelder, garage of berging om een waterontharder met zout te plaatsen? Dan kan je eventueel je water ontharden zonder zout, maar er bestaan ook compacte waterontharders met zout. Door hun kleine afmetingen kan je zo’n toestel vlot plaatsen onder de gootsteen of in een keuken- of gangkast.
 • Onderhoud van de waterontharder: voor een optimale werking van je waterontharder met zout en dus een kortere terugverdientijd van je investering heeft je toestel om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig. Dat kost ongeveer 60 à 80 euro (excl. btw). Je sluit daarvoor best een onderhoudscontract af met de installateur van je toestel.
 • Doel van de waterontharder: met je waterontharder wil je in de eerste plaats kalkaanslag voorkomen. Wil je echter ook chloor of andere onzuiverheden uit je water halen in de douche of aan de keukenkraan? Voor zo’n lokale waterfiltering kan je ook kiezen voor een anti-kalk filter. Let op: zo’n filter is wel minder efficiënt dan een waterontharder met zout en je hebt ook geen zacht water in heel je woning.

Advies op maat nodig? Een professionele installateur geeft je graag advies over de beste manier om je water te ontharden. Hij houdt rekening met alle bovenstaande aandachtspunten en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt.

 

Zelf water ontharden of installateur inschakelen?

Wil je genieten van de voordelen van onthard water in je woning? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je water te ontharden of om een professionele installateur in te schakelen. We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf water ontharden

Wil je liever een waterontharder zonder zout en dus ook zonder afvoer? Om je water te ontharden met bv. magnetisme heb je geen installateur nodig. Een magneet bevestig je gewoon zelf rond de buizen van je waterleiding. Andere waterontharders zonder zout moet je tussen 2 leidingen plaatsen. Heb je daar weinig ervaring mee? Dan schakel je best wel een vakman in voor een correcte plaatsing.

 

2. Professionele installateur inschakelen

Wil je efficiënt en duurzaam je hard water ontharden in je woning? Dan schakel je best de expertise van een professionele installateur van waterontharders in. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: kies je beter voor een mechanische of een elektronische waterontharder? Welke capaciteit past het best bij jouw waterverbruik en de waterhardheid in jouw gemeente? Waar plaats je het toestel het best? Een installateur geeft je gericht advies over de beste waterontharders op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte plaatsing: een vakman zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van je waterontharder. Zo ben je zeker van een optimale werking en een goed rendement. Is er te weinig plaats in je kelder of berging? Dan kan hij ook nagaan of een compacte waterontharder onder je gootsteen of in een keukenkast bv. geen mogelijke optie is.
 • Kwalitatieve toestellen: een installateur werkt enkel met hoogwaardige waterontharders. Bovendien kan hij die ook verkrijgen aan scherpere prijzen dan particulieren. Wil je graag verschillende toestellen vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere installateurs.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs

Wil je een goed zicht krijgen op de mogelijkheden om het water te ontharden in je woning? Vraag dan gratis verschillende voorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen soorten toestellen en hun prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, … naast elkaar leggen. Op die manier kan je de juiste keuze maken tegen een correcte prijs.

Gratis offertes vergelijken? Je kan vrijblijvend verschillende voorstellen aanvragen bij meerdere installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs