Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Waterontharder met polyfosfaten

Wil je kalkafzetting op je leidingen, huishoudelijke toestellen, … voorkomen zonder te investeren in een waterverzachter met zout? Dan bestaan er ook verschillende toestellen die werken zonder zout spoelwater en een afvoer. Eén van die opties is een waterontharder met polyfosfaten. Hoe werkt zo’n ontharder en hoeveel kost het? En zijn polyfosfaten even doeltreffend als een waterverzachter met zout? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Welke belangrijke voor- en nadelen?
Prijs waterontharder met polyfosfaten
Polyfosfaten of waterontharder met zout?
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wat is een waterontharder met polyfosfaten?

Een waterontharder met polyfosfaten is een klein toestel dat je tussen 2 waterleidingen kan plaatsen. Je koude leidingwater stroomt dan door een patroon met polyfosfaatzouten. Deze zouten mengen zich met het calcium en magnesium, waardoor die zich niet kunnen hechten tot kalkdeeltjes. Op die manier voorkomt dit type ontharder kalkafzetting op je leidingen.

BELANGRIJK: in tegenstelling tot een ontharder met zout maakt een toestel met polyfosfaten je harde water niet zacht. De samenstelling van je leidingwater blijft dezelfde. Om die reden is zo’n toestel minder efficiënt dan een verzachter met zout. Wil je meer advies over de meest aangewezen waterverzachter voor jouw situatie? Kom gratis in contact met installateurs in je buurt!

waterontharder met polyfosfaten

 

Welke voordelen en nadelen?

In vergelijking met een professionele waterontharder met zout heeft een toestel met polyfosfaten een aantal voor- én nadelen. We wegen ze hieronder kort tegen elkaar af:

 

Voordelen waterverzachter met polyfosfaten

  • Budgetvriendelijk toestel: een waterontharder met polyfosfaten kost minder dan een toestel met zout. Tegelijkertijd ligt de prijs wel iets hoger dan bij een magnetische waterontharder die je gewoon rond je waterleiding plaatst.
  • Vlotte plaatsing: je kan dit type ontharder eenvoudig tussen een koudwaterleiding plaatsen. De installatie vergt dus minder expertise in vergelijking met een professionele waterverzachter. Doe je het werk toch liever niet zelf? Dan kan je altijd een loodgieter inschakelen.
  • Geen ruimteverlies: voor een toestel met zout heb je de nodige plaats nodig op de locatie waar de hoofdwaterleiding je woning binnenkomt. Dat kan je kelder zijn, maar ook je garage, berging, … Bij een systeem met polyfosfaten verlies je dan weer geen ruimte. Het compacte toestel hangt namelijk gewoon tussen je waterleiding.
  • Geen onderhoud nodig: in tegenstelling tot een ontharder met zout vergt een toestel met polyfosfaten geen jaarlijks onderhoud door een professionele installateur. Let op: het is wel essentieel om het patroon met polyfosfaatzouten na 6 maanden te vervangen. Anders verliest dit systeem zijn werking.
  • Geen stroomkosten: een elektronische ontharder met zout is het meest zuinige toestel qua zout- en waterverbruik. Tegelijkertijd zorgt zo’n systeem wel voor extra stroomkosten. Net als bij een magnetische ontharder is dat bij een waterontharder met polyfosfaten niet het geval.

 

Nadelen waterontharder met polyfosfaten

  • Water blijft hard: de polyfosfaten voorkomen dat het calcium en magnesium zich kunnen binden, maar deze mineralen blijven wel aanwezig in je leidingwater. Kortom, je water blijft hard en de samenstelling verandert niet. Dat gebeurt bij een ontharder met zout wél.
  • Werking niet wetenschappelijk bewezen: net als bij waterontharder magneten is het nog onvoldoende bewezen dat een systeem met polyfosfaatzouten op lange termijn kalkafzetting voorkomt. Aangezien de kalk in je water aanwezig blijft, is er nog altijd een risico op kalkaanslag.
  • Niet voor al het leidingwater: je plaatst de ontharder met polyfosfaten tussen 1 koudwaterleiding in je woning. Maar niet al het verbruikte water stroomt door deze leiding. Daardoor heb je toch nog kalkafzetting in de andere waterleidingen.

 

Prijs waterontharder met polyfosfaten

Afhankelijk van het merk betaal je voor een waterontharder met polyfosfaten gemiddeld 100 à 200 euro (incl. btw). Installeer je het toestel zelf tussen je waterleiding? Dan betaal je enkel die aankoopprijs. Als je een loodgieter inschakelt, komen daar ook nog arbeidskosten bij.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Als je nog twijfelt tussen meerdere soorten waterverzachters, kan je advies vragen aan een professionele installateur. Die meet jouw waterhardheid, bekijkt de mogelijkheden voor de plaatsing en stelt dan een toestel op maat voor. Ontvang gratis advies op maat van een vakman!

 

waterverzachter polyfosfaten

 

Polyfosfaten of waterontharder met zout?

Kies je nu voor een waterontharder met polyfosfaten of een toestel met zout en een afvoer? Dat hangt onder meer af van je budget, de hardheid van je leidingwater, of je voldoende plaats hebt in je kelder, garage, … We zetten kort beide opties op een rij:

 

OPTIE 1 = waterontharder met polyfosfaten

Is je budget beperkt? En valt de hardheid van je water nog mee? Dan kan je zeker proberen om kalkafzetting te voorkomen met een toestel op basis van polyfosfaten. Zo vermijd je ook ruimteverlies in je woning, jaarlijkse onderhoudskosten, extra stroomkosten, gesleur met zoutzakken, … De andere kant van de medaille is uiteraard dat je niet zeker bent van een efficiënte werking van je toestel.

 

OPTIE 2 = waterontharder met zout

Wil je 100% zeker zijn van zacht water en alle voordelen ervan? Dan is en blijft een waterontharder met zout de meest veilige en doeltreffende keuze. In tegenstelling tot systemen zonder zout zet zo’n toestel namelijk wel je harde water om naar zacht water. Hoe precies? Door een ionenwisselaar die de calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Als die harscilinder verzadigd is met kalk, dan is zout water nodig om die schoon te spoelen (= regenereren). Zo ben je op lange termijn zeker van een optimale werking.

BELANGRIJK: dat regenereren kan zowel tijdsgestuurd met een mechanische waterontharder als volumegestuurd met een elektronische waterontharder.

 

Welk type waterontharder kies ik?

Heb je een grote waterhardheid in jouw gemeente? En wil je op lange termijn kalkafzetting in je leidingen en kalkaanslag op je kranen, douchekop, … voorkomen? Dan is een waterontharder met zout sowieso de beste keuze. Zo’n toestel haalt de kalk echt uit je water en dat blijft de beste garantie op een optimaal rendement.

Vrijblijvend installateurs contacteren? Solvari brengt je gratis in contact met meerdere professionele vakmannen actief in je buurt voor advies en prijzen op maat. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs