Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Anti kalk filter

Wil je graag douchen met gefilterd water voor een gezonde huid en glanzend haar? Wil je gefilterd water gebruiken om de levensduur van je wasmachine te verlengen? … Het kan allemaal met een anti kalk filter. Naast zo’n specifieke waterfilter voor je douche, wasmachine, enz. kan je ook een waterontharder voor het waterverbruik in heel je woning laten installeren. Wat is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: anti kalk filter
OPTIE 2: waterontharder
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Wat is het verschil tussen anti kalk filter en waterontharder?

Zowel een anti kalk filter als een waterontharder voorkomen kalkaanslag (in je leidingen, kranen, huishoudtoestellen, …). Naast die gemeenschappelijke functie verschillen beide apparaten behoorlijk van elkaar qua werking en gebruik. De belangrijkste verschillen:

  • Anti kalk filter (zonder zout) = lokaal waterverbruik: een anti-kalk filter gebruik je voor een specifiek doel, bv. als je enkel gefilterd water wil voor de douche, vaatwasser, … Het filtert kalk, maar ook chloor en andere onzuiverheden uit het water. Dat gebeurt niet via onthardingszout maar via een ander chemisch of biologisch proces. Lees meer over anti kalk filters.
  • Waterontharder (met zout) = waterverbruik in heel de woning: een waterontharder onthardt al het water dat je gebruikt in je woning. Het omzetten van hard naar zacht water gebeurt via een harscilinder die calcium- en magnesiumionen inwisselt voor natriumionen. Om zo’n cilinder die na verloop van tijd verzadigd raakt met kalk en magnesium schoon te spoelen, is onthardingszout nodig. Lees meer over waterontharders.

anti kalk filter

 

OPTIE 1: anti kalk filter

Een anti kalk filter haalt tal van schadelijke stoffen uit je water en voorkomt dat kalk zich afzet op je waterleidingen, huishoudelijke apparaten, … De belangrijkste kenmerken van zo’n waterfilter op een rij:

  • Aansluiting bij een kraan, wasmachine, …: een anti kalk filter is niet aangesloten op de algemene waterleiding van je woning, maar aan de douche- of keukenkraan, op de leiding van de wasmachine, …
  • Voor lokaal waterverbruik: een anti kalkfilter filtert niet al het water dat je verbruikt in je woning, maar enkel op 1 specifieke plaats. Bv. gefilterd water voor je douche, vaatwasser, keukenkraan, boiler, …
  • Geen omzetting van hard naar zacht water: een anti kalk filter wisselt calcium- en magnesiumionen niet in voor natriumionen. Het zet hard water dus niet om in zacht water. De filter voorkomt kalkafzetting via een ander chemisch of biologisch proces. De precieze werking hangt af van het soort anti kalk filter.
  • Geen afvoer voor zout water: waterfilters gebruiken geen onthardingszout. Daardoor heb je geen afvoer nodig om zout spoelwater af te voeren naar de riolering.

 

 

Voor- en nadelen anti kalk filter (vs. waterontharder)

Niet zeker of je beter een anti kalk filter of een waterontharder laat plaatsen in je woning? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van beide toestellen tegen elkaar af te wegen:

 

  • Goedkoper: een anti kalk filter kost doorgaans veel minder dan een waterontharder, afhankelijk van het type, de kwaliteit, het merk, …
  • Filtering van verschillende stoffen: een anti kalk filter vermijdt de afzetting van kalk, maar filtert ook andere schadelijke stoffen uit je water (chloor, lood, nikkel, nitraten, …).
  • Vlottere plaatsing: een anti kalk filter is makkelijker te plaatsen dan een waterontharder. Je hebt namelijk geen afvoer voor zout spoelwater nodig.
  • Verrijking van het water: kies je voor een waterfilter voor je keuken- of douchekraan? Dan kan die je water niet alleen filteren, maar ook verrijken met tal van mineralen.

 

  • Minder efficiënt: een anti kalk filter zet hard water niet om in zacht water. Daardoor voorkomt zo’n toestel de afzetting van kalk minder grondig en efficiënt dan een waterontharder.
  • Enkel lokaal gebruik: met een anti kalk filter heb je geen gefilterd water in heel je woning. Het gaat om een toestel dat enkel dient voor een specifiek doel, bijvoorbeeld voor het filteren van water voor de douche, wasmachine, keukenkraan, boiler, …
  • Regelmatig vernieuwen: een waterfilter moet je minstens 1 keer per jaar vernieuwen om zeker te zijn van een optimale werking. Dat is bij een waterontharder niet nodig.

 

 

Soorten anti kalk filters

Je kan kiezen voor verschillende soorten anti kalk filters, afhankelijk van hun specifieke functie. We overlopen kort 3 populaire types:

 

1. Anti kalk filter voor de douche

Er zijn verschillende douchefilters op de markt. Een van die modellen is een anti kalk filter die voorkomt dat calcium- en magnesiumdeeltjes zich met elkaar mengen. Zo voelt het douchewater veel zachter en zuiverder aan én je vermijdt een kalksluier op je kraan, douchewanden, badkamertegels, … Daarnaast kan zo’n toestel ook schadelijke stoffen als chloor, zware metalen, … uit het water filteren. Zo’n waterfilter valt eenvoudig tussen de douchekraan en de doucheslang te plaatsen.

Prijs: vanaf 35 euro per stuk (incl. btw en excl. plaatsing)

 

2. Anti kalk filter voor de wasmachine

Met een anti kalk filter kan je ook kalkafzetting in je wasmachine (of je vaatwasser) voorkomen. Zo gaat je toestel veel langer mee en je moet ook minder wasmiddel gebruiken. Er bestaan bv. anti kalk filters die werken met polyfosfaatzouten. Als het water door de filter stroomt, mengen deze zouten zich met het calcium en magnesium, waardoor kalk zich niet afzet in de waterleiding en in je machine. Zo’n anti kalk filter is eenvoudig te plaatsen tussen de kraan en de leiding van je wasmachine of vaatwasser.

Prijs: vanaf 20 euro per stuk (incl. btw en excl. plaatsing)

 

3. Anti kalk filter voor de keukenkraan

Met een waterfilter kan je ook kalkaanslag in en op je keukenkraan vermijden (door polyfosfaten, een CO2-injectie in het water, …). Op die manier bescherm je ook meteen de koffiemachine, waterkoker, … tegen kalk. Er bestaan bovendien anti kalk filters voor de keuken die je drinkwater ook kunnen verrijken met verschillende mineralen en vitaminen. Zo voorkom je niet alleen kalkafzetting maar geniet je ook van zuiver, gefilterd drinkwater met een betere smaak. 2 vliegen in 1 klap dus.

Prijs: vanaf 250 euro (incl. btw en excl. plaatsing)

 

Vergelijken loont: laat je adviseren door verschillende installateurs!

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van anti kalk filters in jouw woning en welke verschillende modellen er bestaan voor de douche, keuken, …? Een professionele installateur informeert je graag over de mogelijkheden en adviseert je op maat van jouw situatie en wensen. Bovendien werkt hij enkel met hoogwaardige anti kalk filters en zorgt hij voor een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een kwalitatief resultaat.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk de voorgestelde anti kalk filters (model, werkwijze, …), prijzen, enz. vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs anti kalk filter

De kostprijs van een anti kalk filter hangt in de eerste plaats af van de functie. Gaat het om een anti kalk filter in de douche, voor de wasmachine of vaatwasser, …? Ook de kwaliteit en het merk (anti kalk filter van Philips, Braun, …) spelen uiteraard een rol. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 20 tot 600 euro, incl. btw en excl. plaatsing.

LET OP: de prijzen voor anti kalk filters kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht toestelprijzen, plaatsingskosten, modellen van filters, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

anti kalk filter waterleiding

 

OPTIE 2: waterontharder

Een waterontharder haalt efficiënt en grondig kalk uit al het water dat je verbruikt in je woning. De belangrijkste kenmerken van zo’n waterontharder op een rij:

  • Installatie vlak na de watermeter: een waterontharder installeren gebeurt doorgaans waar de waterleiding de woning binnenkomt, vlak na de watermeter. In de meeste gevallen gaat het om de kelder, de garage of de berging.
  • Voor waterverbruik in heel je woning: een waterontharder onthardt al het water dat je verbruikt in je woning. Zo geniet je van de voordelen van zacht water in de keuken, de badkamer, …
  • Omzetting van hard naar zacht water: via een harscilinder wisselt een waterontharder calcium- en magnesiumionen in voor natriumionen. Kortom, zo’n toestel zet hard water om in zacht water.
  • Afvoer voor zout water: als de harscilinder in de waterontharder verzadigd is met kalk, spoelt zout water die cilinder schoon. Om dat spoelwater af te voeren naar de riool, heb je een afvoer nodig. Let op: er bestaan waterontharders zonder afvoer, maar hun werkzaamheid is meestal onvoldoende bewezen.
  • Waterzuivering met filter: sommige waterontharders zijn ook voorzien van een waterfilter die de vuildeeltjes uit het water halen. Bij andere waterontharders kan je apart een waterfilter kopen en deze ook op je leiding plaatsen. Zo geniet je naast kalkvrij water ook van zuiver en proper water.

 

 

Voor- en nadelen waterontharder (vs. anti kalk filter)

Niet zeker of je beter een waterontharder of een anti kalk filter laat plaatsen in je woning? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van beide toestellen tegen elkaar af te wegen:

 

  • Erg efficiënt: door hard water in zacht water om te zetten, haalt een waterontharder zeer efficiënt en doeltreffend kalk uit het water in je woning. Dat is voordelig voor je huishoudtoestellen (geen kalkaanslag, langere levensduur van de toestellen, …) én je gezondheid (geen droge huid, …).
  • Waterverbruik in heel de woning: een anti kalk filter vermijdt enkel kalkaanslag op specifieke plaatsen (bvb. in je douche, wasmachine, …). Bij een waterontharder ben je zeker van de voordelen van zacht water in heel je woning.
  • Niet regelmatig vernieuwen: een anti kalk filter moet je minstens 1 keer per jaar vernieuwen. Dat is niet zo bij een waterontharder. Let op: een waterontharder heeft wel om de 1 à 2 jaar een onderhoud nodig voor een optimale werking. Dat kost gemiddeld 60 à 80 euro (incl. btw en arbeidskosten).

 

  • Duurder: een waterontharder werkt doeltreffender en grondiger dan een anti kalk filter, maar het prijskaartje ligt ook hoger.
  • Enkel werkzaam tegen kalk: een waterontharder zet hard water om in zacht water, maar haalt zelf geen andere schadelijke stoffen uit je water. Dat is bij een anti kalk filter wel het geval.
  • Complexere plaatsing: de plaatsing van een waterontharder is specialistenwerk. Zo is er onder meer een aansluiting op de riolering nodig om het zoute spoelwater af te voeren.
  • Geen verrijking van het water: in tegenstelling tot een anti kalk filter kan een waterontharder je water niet verrijken met mineralen of vitaminen.

 

 

Soorten waterontharders

Je kan kiezen uit 2 soorten waterontharders met een afvoer, afhankelijk van je waterverbruik en de manier waarop de harscilinder wordt schoongespoeld. Een kort overzicht:

 

1. Mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk en verbruikt dus geen elektriciteit. Daar staat wel tegenover dat deze toestellen op bepaalde tijdstippen de harscilinder schoonspoelen met zout water of regenereren, zonder rekening te houden met het waterverbruik. Mechanische waterontharders zijn daarom vooral geschikt als je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel is. Tip: er bestaan ook duurdere modellen die volumegestuurd werken, maar dat proces is minder precies dan bij een elektronische waterontharder.

Prijs: 1.000 à 1.400 euro, incl. btw en plaatsing

 

2. Elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit en de regeneratie met zout water gebeurt volumegestuurd (op basis van je waterverbruik). Dat proces verloopt erg precies, waardoor je onnodige spoelingen vermijdt. Je zout en -spoelwaterverbruik blijft zo binnen de perken. Elektronische waterontharders zijn vooral aanbevolen als je waterverbruik variabel is (vaak op reis, regelmatig gasten, …).

Prijs: 1.600 à 2.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

Welk soort waterontharder kies ik best?

Naast de stabiliteit van je waterverbruik (zie hierboven), spelen nog andere factoren een rol bij je keuze. Ben je van plan om een waterontharder te kopen? Dan laat je je best adviseren door een gespecialiseerde installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de verschillende mogelijkheden. Zo ben je zeker van een weloverwogen keuze op maat jouw situatie (hardheid van je water, je waterverbruik, …). Bovendien zorgt zo’n vakman voor een correcte plaatsing, zodat je waterontharder optimaal werkt.

TIP: vraag offertes aan bij verschillende installateurs. Zo kan je makkelijk de voorgestelde waterontharders (volume, werkwijze, …), prijzen, enz. vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

Prijs waterontharder

De kostprijs van een waterontharder hangt vooral af van het type toestel, de capaciteit (op basis van je waterverbruik), het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostenplaatje van 1.000 à 2.000 euro, incl. btw en plaatsing.

LET OP: de prijzen van waterontharders kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht toestelprijzen, plaatsingskosten, verschillende modellen, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

waterontharder of waterfilter

 

CONCLUSIE: kies ik best een anti kalk filter of een waterontharder?

Zowel met een anti kalk filter als een waterontharder kan je kalkafzetting voorkomen. Maar welk toestel is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt o.a. af van:

  • Gewenste toepassing: zoek je een toestel dat al het water in je woning efficiënt onthardt? Dan is een waterontharder duidelijk de beste keuze. Wil je enkel je kraanwater filteren bv. in de douche of keuken? Dan kan een anti kalk filter al volstaan.
  • Budget: een waterontharder met een afvoer zorgt doeltreffend voor zacht water in je volledige woning, maar de kostprijs ligt hoger dan bij een anti kalk filter. Is je budget beperkt? Dan kan je dus ook overwegen om 1 of meerdere anti kalk filters in je woning te laten plaatsen.
  • Persoonlijke wensen: wil je vooral geen dof haar en een droge huid meer? Dan is een anti kalk filter in de douche je redder in nood. Zoek je eerder een totaaloplossing voor de kwalijke gevolgen van hard water in je woning? Dan ben je meer gebaat met een waterontharder.
  • Plaats in je woning: heb je geen plaats vlakbij een afvoer voor een waterontharder? Dan kan je ook gaan voor een anti kalk filter. Tip: er zijn ook verschillende compacte waterontharders op de markt. Daarnaast bestaan er oplossingen om het zoute spoelwater op te pompen naar een locatie waar er wel een afvoer is naar de riolering. Vraag zeker advies op maat aan een professionele installateur.

 

Wees zeker van de beste keuze, laat je adviseren door een vakman!

Kies je in jouw situatie nu best voor een anti kalk filter of een waterontharder? Je laat je daarvoor best adviseren door een gespecialiseerde vakman. Deze kan je informeren over alle mogelijkheden en je op basis van jouw wensen, budget, … gepast adviseren over de beste keuze. Een gespecialiseerde installateur werkt ook enkel met kwalitatieve toestellen en plaatst je waterfilter of waterontharder volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimale werking en een langere levensduur.

TIP: je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs