Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kalkvrij water

Is de hardheid van leidingwater hoog in je regio? Dan is het een goed idee om te investeren in een waterontharder. Kalkvrij water is namelijk beter voor je gezondheid en je leidingen, maar ook voor je huishoudelijke apparaten. Ontdek in dit artikel hoeveel een waterontharder kost, hoe de plaatsing verloopt, met welke aandachtspunten je rekening moet houden, …

Ga snel naar:
Hoe water kalkvrij maken?
Kosten waterontharder
Belangrijke aandachtspunten
Hoe waterontharder plaatsen?
FAQ kalkvrij water
Ontvang gratis je offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van kalkvrij water?

Kalkvrij of zacht water bevat een minimale hoeveelheid calcium en magnesium. In hard water zijn deze stoffen in grotere hoeveelheden aanwezig en dat zorgt voor vervelende nadelen zoals kalkaanslag. Er zijn dus meerdere redenen om hard water kalkvrij te maken:

 • Langere levensduur apparaten: hard water kan je huishoudelijke apparaten beschadigen, waardoor je ze minder lang kan gebruiken. Bovendien bespaar je op schoonmaakmiddelen omdat je geen last meer hebt van kalkaanslag.
 • Betere bescherming van je leidingen: kalkvrij water tast je leidingen niet aan, in tegenstelling tot hard water. Daardoor kan je cv-installatie efficiënt en energiezuinig werken.
 • Minder kalkaanslag: met hard water zal je na verloop van tijd kalkaanslag zien op je kranen, douchekop en douchedeur, maar ook je tegels zullen verkleuren. Met kalkvrij water krijgen deze oppervlakken opnieuw een verzorgde uitstraling.
 • Lekkerder kraanwater: kalk beïnvloedt de smaak van je kraanwater. Drink je regelmatig kraanwater? Of maak je hier koffie of thee mee? Dan zal je met een waterontharder meteen het verschil proeven.
 • Gezonder voor de huid: zeep lost minder goed op in hard water. Er ontstaat dan een soort residu van mineralen en zeep dat een droge huid nog droger maakt. Kalkvrij water maakt je huid daarentegen soepeler en kan zelfs huidaandoeningen als eczeem en psoriasis verzachten.
 • Beter voor je planten: om je planten goed te verzorgen, gebruik je idealiter zacht water. Door de kalk in hard water krijgen ze namelijk een grauwe uitstraling. Met kalkvrij water zien ze er beter uit en nemen ze gemakkelijk zonlicht op.

Wil jij graag kalkvrij water thuis? Dan is een waterontharder installeren de meest efficiënte en duurzame oplossing. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van meerdere installateurs!

kalkvrij water kraan

 

Hoe water kalkvrij maken?

Als je op zoek bent naar een definitieve oplossing voor hard water, dan investeer je in een waterontharder. Die vervangt het calcium en magnesium die de kalk veroorzaken met natrium. Op die manier geniet jij van kalkvrij water. Er zijn 2 types:

 

OPTIE 1: mechanische waterontharder

Een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk en regenereert tijdgestuurd. Dat betekent dat het toestel op vaste tijdstippen de kalk op de harscilinder schoonspoelt met zout water. Je kiest voor een mechanische waterontharder als je waterverbruik erg stabiel is. Hieronder vind je de voor- en nadelen:

 • Goedkoper in aankoop: een mechanische waterverzachter bevat minder technologie dan de elektronische variant. Daarom is hij ook goedkoper om aan te schaffen.
 • Minder kans op defecten: door de beperkte hoeveelheid technologie zal een mechanische waterverzachter minder snel last hebben van defecten of technische storingen. Bovendien is het toestel gebruiksvriendelijker.
 • Milieuvriendelijk: een mechanische waterontharder werkt op basis van waterdruk in de leidingen. Je hebt dus geen stroom nodig om de installatie in stand te houden en dat is beter voor het milieu.
 • Plaatsingsvrijheid: omdat je geen rekening hoeft te houden met stroompunten, heb je met een mechanische waterverzachter een grotere keuzevrijheid qua plaatsing.

 

 • Niet volumegestuurd: een mechanische waterontharder begint op regelmatige tijdstippen met regenereren. Daarom spoelt het toestel ook wanneer het eigenlijk niet nodig is en verbruik je dus soms onnodig water en zout.
 • Geen extra opties: een elektronische waterontharder kan je naar wens instellen. Zo kan die bv. aangeven wanneer het zout op is. Dat is niet mogelijk bij de mechanische variant.

 

OPTIE 2: elektronische waterontharder

Een elektronische waterontharder werkt op stroom en regenereert volumegestuurd. Dat wil zeggen dat het toestel alleen spoelt na een bepaald volume onthard, kalkvrij water. Zo’n elektronische toestel kies je als je waterverbruik variabel is. Heb je bv. een onregelmatig leefritme, komen er vaak mensen op bezoek of ga je veel op reis? Dan is een elektronische waterontharder de juiste keuze. Enkele voor- en nadelen opgesomd:

 • Geen water- en zoutverspilling: omdat een elektronische waterontharder volumegestuurd werkt en dus alleen spoelt als het nodig is, zal het toestel geen water en zout verspillen.
 • Moderne technologie: elektronische waterontharders zijn gebaseerd op de meest recente technologie en zijn van hoge kwaliteit. Ze werken ook grotendeels automatisch en zijn dus gebruiksvriendelijk.
 • Instelbaar: je kan je elektronische waterontharder instellen naar wens. Zo kan je aangeven dat je een signaal wil horen als het zout op is, of een bepaalde waterhardheid of regeneratietijd kiezen.
 • Minder onderhoud: een elektronische waterontharder vergt minder onderhoud door de precieze, volumegestuurde werking. Idealiter laat je zo’n toestel 1 keer per jaar nakijken.

 

 • Grotere investering: het prijskaartje van een elektrische waterontharder ligt hoger dan bij de mechanische variant. Maar door het lagere water- en zoutverbruik verdien je je investering snel terug.
 • Minder milieuvriendelijk: omdat een elektronische waterverzachter op stroom werkt, is die dus minder milieuvriendelijk dan een mechanisch toestel dat op waterdruk werkt.

 

Welke waterontharder kies ik?

Welke waterontharder de beste keuze is, hangt af van je waterverbruik, de grootte van je gezin, je budget, … Over het algemeen geldt dat je bij variabel waterverbruik een elektrische waterontharder koopt, en bij regelmatig waterverbruik een mechanisch toestel.

Niet zeker welk type waterontharder je koopt? Vraag dan advies aan een ervaren installateur. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij experts in jouw buurt! 

 

Kosten waterontharder

Kalkvrij water kan je krijgen met een waterontharder. De prijs van zo’n toestel hangt af van een aantal factoren, en ligt tussen € 1.000 – 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Zo hebben het type, de capaciteit, het merk, … allemaal invloed op de totale kostprijs. Hieronder vind je de richtprijzen voor een mechanische en een elektrische waterontharder:

Type waterontharderPrijs (excl. btw & incl. plaatsing)
Mechanische waterontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische waterontharder€ 1.600 à 2.000

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel om kalkvrij water te krijgen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs via onze offerteservice.

 

kalkvrij water waterontharder

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je een waterontharder plaatsen om je water kalkvrij te maken? Hou dan rekening met een aantal aandachtspunten. Het is daarom aangeraden om een installateur in te schakelen. Die is zich namelijk al bewust van veelgemaakte fouten:

 • Locatie: een specialist kan gemakkelijk bepalen wat de beste plek is om een waterontharder te plaatsen. Als het niet mogelijk is om het toestel bij een afvoer te plaatsen, zoekt de installateur een oplossing om het spoelwater op te pompen naar een locatie waar wél een afvoer.
 • Grootte: is het niet mogelijk om de waterontharder in de kelder, garage of berging te plaatsen? Dan bestaan er ook toestellen in een compacter formaat. Die kan je plaatsen in een keuken- of gangkast of onder de gootsteen.
 • Capaciteit: het is belangrijk om de capaciteit van je waterverzachter af te stellen op je totale waterverbruik. Een toestel met een te hoge capaciteit is namelijk duurder en een toestel met een te lage capaciteit verbruikt onnodig veel water en zout.
 • Waterfilter: je kan aan een installateur vragen om een extra waterfilter te plaatsen. Die vermijdt dat vuildeeltjes in je waterontharder terecht komen en dat zorgt dan weer voor een langere levensduur.
 • Onderhoud: als je zeker wil zijn van kalkvrij water, is een jaarlijks onderhoud van je waterontharder zeker aanbevolen. Een installateur zal tijdens een onderhoud bv. de onderdelen controleren en reinigen, de waterverzachter ontsmetten en het zoutreservoir reinigen.

 

Hoe waterontharder plaatsen?

Heb je een waterontharder met zout gekocht om je water kalkvrij te maken? Dan schakel je voor de installatie een professional in. Die gaat dan als volgt te werk:

 

 1. Locatie bepalen

  Een specialist zal eerst nagaan waar de waterleiding je woning binnenkomt. Dat is namelijk de beste locatie voor een toestel op basis van zout. Bovendien is het ook belangrijk dat de waterontharder bereikbaar is, zodat je gemakkelijk zout kan bijvullen.

 2. Bypass installeren

  Een bypass op je leiding is nodig om de waterverzachter te kunnen uitschakelen zonder de watertoevoer te onderbreken. Voor de plaatsing verwijdert de installateur eerst een stukje van de leiding om de bypass op die plek te monteren.

 3. Waterontharder aansluiten

  De installateur sluit eerst de afvoerslang aan die ervoor zorgt dat het harde water in het toestel terecht komt. Daarna zorgt de retourslang dat het ontharde water van de waterverzachter naar de kranen stroomt. De expert sluit ook het toestel aan op het riool.

 4. Overloop aansluiten

  Als er iets fout gaat en het waterniveau in het zoutvat is te hoog, dan kan het overtollige water via de overloop weg. De installateur sluit daarom de overloopslang aan op de afvoer naar de riolering. Als laatste start die de waterontharder op.

Wil je graag een waterontharder laten plaatsen om je water kalkvrij te maken? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 installateurs in je buurt. Start hier je aanvraag!

 

FAQ kalkvrij water

Heb je nog vragen over kalkvrij water? Dan helpt een waterontharder installateur je met plezier verder. Intussen kan je hieronder terecht voor het antwoord op een aantal van de meest gestelde vragen: • Is gekookt water kalkvrij?
  Nee, gekookt water is niet kalkvrij omdat kalk niet verdampt tijdens het koken. Sterker nog: tijdens het koken zal er een deeltje water verdampen terwijl de calciumionen allemaal achterblijven. Daardoor is de verhouding kalk in het water nog hoger dan vóór het koken.


 • Is een kalkvrije douchefilter ook een oplossing?
  Er bestaan allerlei filters om je water kalkvrij te maken. Alleen werken die minder efficiënt en zorgen ze niet voor gefilterd water in heel je woning. De enige manier om definitief kalk weg te werken is een waterontharder laten installeren. Dat is duurder om te kopen, maar op die manier heb je op een efficiënte manier kalkvrij water in heel je woning.


 • Moet ik mijn ramen wassen met kalkvrij water?
  Het is aangeraden om je ramen te wassen met kalkvrij of zacht water. Hard water kan op ramen namelijk kalkstrepen achterlaten. Als je je ramen wast met zacht water, blijven ze mooier omdat kalk zich niet wasbeurt na wasbeurt verder kan afzetten.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs