Waterontharder-advies.nl
Info en (prijs)advies over waterontharders en drinkwatersystemen.
Vergelijk professionele installateurs online!
header image
Waterontharder-advies.nl

Waterontharder ontsmetten

De huidige generatie waterontharders is uiterst veilig en voldoet aan alle eisen. Om de veiligheid te garanderen, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Het ontsmetten en reinigen van de waterontharder behoort tot een van de onderhoudstaken. Hoe vaak een waterontharder ontsmet moet worden en waar het onderhoud uit bestaat, lees je in dit artikel.

 

ontsmetten van waterontharderWanneer een waterverzachter ontsmetten?

De meeste waterontharders hoeven doorgaans maar één keer in het jaar tijdens de onderhoudsbeurt preventief ontsmet te worden. Hiervoor wordt meestal een chemisch ontsmettings- en reinigingsmiddel gebruikt op basis van chloor en fosforzuur.

De harsreiniger is een vloeibaar middel dat in de pekelbak van de waterontharder wordt gegoten. Tijdens het regenereren wordt de harskolom automatisch gereinigd en ontsmet.

Het fosforzuur lost eventueel aanwezige kalkresten op en de chloorcomponent van het middel zorgt voor de ontsmetting van het systeem.

 

 

Ontsmetten na vakantieperiodes

Indien je voor een langere periode afwezig bent geweest (4-6 weken), dan volstaat het om de kranen bij terugkomst vijf minuten open te zetten. Mochten er zich wat bacteriën in het systeem bevinden, dan zullen deze met het kraanwater wegspoelen. De kans is overigens zeer gering dat er zich na enkele maanden schadelijke bacteriën in het systeem bevinden omdat het zout in het systeem van zichzelf al een zeer goede conserverende werking heeft. Bij ieder regeneratieproces wordt de harskolom dus eigenlijk al op een natuurlijke manier beschermd tegen bacteriën. Toch is het aan te raden om het systeem na een langere periode van stilstand even door te laten spoelen.

 

 

Hoe een waterontharder ontsmetten?

Heeft een waterontharder lang stilgestaan (bijvoorbeeld meer dan zes weken), en twijfel je aan de conditie van het water? Schaf dan een reinigingsmiddel aan en laat het apparaat een regeneratieproces uitvoeren. Je weet dan zeker dat het apparaat goed schoon is en dat er zich geen bacteriën meer in het systeem kunnen bevinden. Weet je niet hoe lang een apparaat heeft stilgestaan (bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning), laat het apparaat dan controleren en reinigen door een expert. Je weet dan zeker dat de werking in orde is en dat het systeem schoon is en veilig om te gebruiken.

 

ontsmetten waterontharder

 

Waterontharder met ingebouwde chloorgenerator

Er zijn tegenwoordig ook waterontharders die standaard zijn voorzien van een chloorgenerator. Dit is een slim elektrisch apparaatje dat in de waterontharder is geïntegreerd. Het kan door middel van elektrolyse chloor maken uit regeneratiezout (bestaande uit natrium en chloride moleculen). Tijdens ieders regeneratieproces voegt de chloorgenerator een kleine hoeveelheid chloor aan het pekelwater toe waardoor de harskolom automatisch ontsmet wordt. Het chloor komt hierbij niet in het drinkwater terecht omdat het alleen toegevoegd wordt tijdens het regeneratieproces.

 

 

Bescherming tegen bacteriegroei

De huidige generatie waterontharders is goed beschermd tegen bacterievorming. De afvoer van het systeem is door een luchtlaag gescheiden van de rest van het systeem zodat eventuele bacteriën uit de rioolafvoer niet in het systeem zelf terecht kunnen komen. Vroeger werd deze beschermmaatregel niet gebruikt, vandaar dat er in sterk verouderde systemen sporadisch bacterievorming voorkwam. De huidige systemen zijn volledig veilig en moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Regelmatig onderhoud blijft vanzelfsprekend wel noodzakelijk voor een goede en veilige werking.

ontsmetting waterontharder

 

Onderhoudsbeurt waterontharder

De ontsmetting van de waterontharder is een standaardonderdeel bij de onderhoudsbeurt van een waterontharder:

  • Controle en reiniging van het zoutvat.
  • Inspectie van de spoelinrichting en evt. bijstellen spoelfrequentie.
  • Inspectie membraanafsluiters, kogelkranen.
  • Controle regeneratieproces.
  • Controleren hardheid van het water (voor en na ontharder) en evt. bijstellen systeem.
  • Ontsmetten en reinigen van het systeem met reinigingsmiddel.

 

 

Offertes ontvangen: waterontharder / drinkwatersysteem

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs