Is een waterontharder noodzakelijk?
Een waterontharder kan voor enkele belangrijke voordelen in je huishouden zorgen, zoals een langere levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken en een verlaagde behoefte aan wasmiddelen. Maar is een waterontharder nu noodzakelijk? In dit artikel bespreken we het nut van dit toestel.
Wanneer heb je een waterontharder strikt nodig?
Of een waterontharder echt nodig is, hangt voornamelijk af van de hardheid van het water en je persoonlijke voorkeur. De waterhardheid wordt in Nederland doorgaans uitgedrukt in Duitse graden (dH) en varieert van streek tot streek. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente terugvinden op de site van je drinkwaterbedrijf.
⇒ Als het water hard tot zeer hard is (vanaf 12 dH), dan is het sterk aangeraden om een waterontharder te installeren. Bij hard water kan de kalkafzetting in leidingen en op verwarmingselementen serieuze vormen gaan aannemen. Door gebruik te maken van een waterontharder verleng je de levensduur van huishoudapparaten die water gebruiken (koffiezetapparaten, wasmachines,…) en vormt er zich geen kalkaanslag in waterleidingen en op tegels, kranen en vloeren. Lees hier meer over de installatie van een waterontharder.
⇒ Als het water bij jou in de buurt reeds door het drinkwaterbedrijf onthard wordt (5,6 dH is de ondergrens bij ontharding door drinkwaterbedrijven), dan zal de hardheid wellicht lager dan 12 dH zijn. Het is dan weliswaar comfortabel maar waarschijnlijk niet strikt nodig om een waterontharder te plaatsen. Zonder waterontharder zal er zich in de loop der tijd wel wat kalk gaan afzetten op kranen en sanitaire oppervlakken maar je kunt dit gewoon zelf makkelijk verwijderen. Ontdek hier enkele tips voor het verwijderen van kalkaanslag.
Opgelet: drinkwaterbedrijven enerzijds en fabrikanten en installateurs van waterverzachters anderzijds verschillen vaak van mening bij de vraag vanaf wanneer een waterontharder nu nodig is. Vanaf een waterhardheid van 12 dH wordt de plaatsing van een waterontkalker sterk aangeraden, al zullen fabrikanten en installateurs ook bij een lagere hardheid een waterontharder aanraden. Ook bij deze lagere hardheden kan het toestel zeker zijn nut bewijzen omdat je dan bijvoorbeeld minder kalkaanslag hebt op kranen en huishoudtoestellen minder vaak moet ontkalken.
Is een waterontharder noodzakelijk voor jouw huishouden? Dan doe je best een beroep op een vakman voor de installatie van het toestel. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van waterontharders. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
Wat is hard water?
Met hard water bedoelen we de hoeveelheid kalk die in het water is opgelost. Hoe meer kalk (en magnesium) er in het water aanwezig is, hoe harder het water. Zoals reeds gezegd wordt de waterhardheid in Nederland doorgaans uitgedrukt in Duitse graden. Meer info over het meten van de waterhardheid ontdek je in dit artikel. Onderstaande waarden tonen alvast de indeling van de hardheid van water:
0 – 4 dH: heel zacht
4 – 8 dH: zacht
8 – 12 dH: gemiddeld
12 – 18 dH: vrij hard
18 – 30 dH: hard tot zeer hard
Gevolgen van hard water
Hard water kan leiden tot kalkaanslag in leidingen, oppervlakken (tegels, vloeren, kranen) en kalkvorming in verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten (wasmachines, boilers, enz.). Het rendement van apparaten neemt al snel af wanneer er sprake is van kalkaanslag. Bij boilers, die veel energie verbruiken, kan het energieverbruik zo al snel hoog oplopen. Verder kan zeer hard water het wasresultaat negatief beïnvloeden: er zal meer zeep nodig zijn om een proper resultaat te bekomen.
Welke waterontharder kopen?
Als een waterontharder zijn nut kan bewijzen voor jouw huishouden, moet je natuurlijk nog kiezen wat voor toestel je precies gaat kopen. Er bestaan namelijk verschillende soorten waterontharders. In het artikel “Welke waterontharder kopen?” ontdek je alvast verschillende mogelijkheden bij het aanschaffen van een waterverzachter.
Algemeen gesproken zullen de kosten voor een waterontharder voor een huishouden van 4 personen met een doorsnee waterverbruik tussen 1.000 en 2.000 euro liggen. Hoeveel de prijs precies zal bedragen, is onder meer afhankelijk van het type, de capaciteit van het toestel, de onderhoudsformule en de installateur.
Om de interessantste prijs voor jouw project te vinden vraag je best offertes aan bij meerdere installateurs van waterontkalkers. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij experts in de plaatsing van waterontharders.
Vraag hier offertes op maat van jouw huishouden aan.
Kan ik het kraantjeswater zelf filteren?
Ja, hiervoor zijn er speciale waterfilters verkrijgbaar in de handel. Ze zijn voorzien van harsbolletjes en actieve kool. Hiermee kun je water voor koffie of thee ontharden en ontdoen van chloor en mineralen.
De meningen over dergelijke filters zijn verdeeld: sommige mensen vinden het gefilterde water erg lekker, bij anderen gaat de voorkeur uit naar ongefilterd kraantjeswater. Je zult het dus gewoon moeten uitproberen. Is het noodzakelijk voor je gezondheid om het kraanwater te filteren? Nee, het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit en wordt constant gemonitord door de watermaatschappij.